Koking med eller uten lokk

Hei. Jeg har forstått det slik at vørteren skal kokes uten lokk. Dette gir jo ett stort vesketap. Hva er grunnen til at en ikke skal koke med lokk på gryta?
Da vil jo fordampnings problemet bli kraftig redusert?
 
Man skal koke ut en del ulumskheter man ikke vil ha med i ølet. Bla. DMS. Det går imidlertid fint å koke med glipe i lokket.
 
FrodeG skrev:
Takk for svar, men hva er DMS?

DMS smaker og lukter som hermetisk mais.

"DMS is produced in the wort during the boil by the reduction of another compound, S-methyl-methionine (SMM), which is itself produced during malting. [...] DMS is continuously produced in the wort while it is hot and is usually removed by vaporization during the boil. If the wort is cooled slowly these compounds will not be removed from the wort and will dissolve back in."
- Palmer

http://www.howtobrew.com/section4/chapter21-2.html
 
Den andre hovedgrunnen til å fordampe er jo for nettopp å konsentrere vørteren. Skjønner ikke hvorfor du ser på det som et problem. Er bare å tilsette vann hvis man har for høy OG. Hvis man vil ha høyere må man koke bort vann.
 
FrodeG skrev:
Takk for svar, men hva er DMS?
DMS er først og fremst en utfordring i forbindelse med pils og lyse øl med pilsmalt. Hvis man ikke har god avdampning og setter kjølinga hurtig i gang, kan DMS lett oppstå. Endte opp med en maispils første gang jeg brygget pils. :(
 
Tilbake
Topp