I går kveld/natt satte jeg mitt første brygg.
Det var en Kinn vestkyst klone, basert på ølsettet til vestbrygg.
Ting tok tid, mer tid enn jeg hadde forventet, men jeg kom i mål til sutt.
I det jeg skulle rigge meg til lakk kokekjelen min. Det er en Alu-kjele med et 2.5KW kokeelement i bunnen. Det var fiberpakningen som av en eller annen grunn var kommet ut av posisjon og dermed ble det ikke tett. Fikk fikset dette, men da lå jeg allerede litt bak tidsskjemaet mitt.
Jeg hadde tenkt å meske de ca 7 kg malt med ca 18 liter vann, men jeg bommet på temperaturen så jeg hadde i to liter til med kokende vann. Meske temperaturen var litt under de planlagte 66 gradene og jeg er litt usikker på hvor godt LABB tønnen holdt på varmen.
Jeg måtte også ut en tur, så jeg turte ikke varme opp vann mens jeg var borte, så da den timen mesken skulle stå var gått, var ikke skyllevannet varmt. Stresset litt og fikk etter ca 1t og 20 min begynt å tappe. Litt usikker på hvorfor jeg ikke bare begynte å tappe av den første vørteren før.
Fikk 10 liter av første avrenning.
Skyllet med ca 7 liter på ca 80 grader, rørte, lot stå i 15 min og tappet av etter å ha resirkulert 3-4 liter. Burde nok kanskje gjort dette flere ganger ser jeg nå i ettertid ettersom vørteren ikke var helt klar.
Skyllet ennå en gang med ca 8 liter, samme fremgangsmåte.
Hadde da ca 25l vørter i kjelen. Den skulle romme 36 liter, men det kan ikke stemme. Dersom det stemmer har jeg bommet totalt. (se bilde)
Vørteren skulle koke 90 min, dette gikk greit. Det kokte som bare det på 2.5KW elementet i kjelen. Avdampingen var så kraftig at kjøkkenviften min ikke klarte å ta unna.
Biltema kjøleren min fungerte også ganske bra. Det tok ca 25 min før vørteren var kald.
Da jeg tappet vørteren over i gjæringskaret lot jeg det renne gjennom en sil for å slippe å få med trub, men det var mye av det. Måtte tømme silen flere ganger.
Jeg luftet samtidig vørteren med en akvarium pumpe. Vet ikke om det var denne som gjorde det, men det skummet over i gjæringskaret.
Tørrgjør ble rehyrdret og pitchet og dunken ble satt i kjelleren. Her gjorde jeg kanskje den mest kritiske feilen, jeg satte den på gulvet. Det er mur gulv og ingen varme. Merket i morges da jeg skulle sjekke om det boblet noe at det var kaldt på gulvet. Har nå satt den litt opp. Håper ikke jeg har drept gjæren.
Dette settet skulle gi meg 22l øl. Jeg fikk bare 17.
SG før kok var på 1.060
OG: 1.080 ca ( det er 10 over oppskriften)
Til neste gang skal jeg skaffe meg et litt bedre termometer. Steke termometer fra ClasOhlson viser rett ser det ut som, men er vanskelig å jobbe med.
Jeg skal også få meg en målestav så det blir lettere å sjekke hvor mye vann jeg har fylt i de forskjellige karene.
Må også ha mer vørter før kok og bedre avtrekk
Alle tips til forbedringer og forklaringer på hva som burde vært gjort annerledes tas i mot med takk.
Det var en Kinn vestkyst klone, basert på ølsettet til vestbrygg.
Ting tok tid, mer tid enn jeg hadde forventet, men jeg kom i mål til sutt.
I det jeg skulle rigge meg til lakk kokekjelen min. Det er en Alu-kjele med et 2.5KW kokeelement i bunnen. Det var fiberpakningen som av en eller annen grunn var kommet ut av posisjon og dermed ble det ikke tett. Fikk fikset dette, men da lå jeg allerede litt bak tidsskjemaet mitt.
Jeg hadde tenkt å meske de ca 7 kg malt med ca 18 liter vann, men jeg bommet på temperaturen så jeg hadde i to liter til med kokende vann. Meske temperaturen var litt under de planlagte 66 gradene og jeg er litt usikker på hvor godt LABB tønnen holdt på varmen.
Jeg måtte også ut en tur, så jeg turte ikke varme opp vann mens jeg var borte, så da den timen mesken skulle stå var gått, var ikke skyllevannet varmt. Stresset litt og fikk etter ca 1t og 20 min begynt å tappe. Litt usikker på hvorfor jeg ikke bare begynte å tappe av den første vørteren før.
Fikk 10 liter av første avrenning.
Skyllet med ca 7 liter på ca 80 grader, rørte, lot stå i 15 min og tappet av etter å ha resirkulert 3-4 liter. Burde nok kanskje gjort dette flere ganger ser jeg nå i ettertid ettersom vørteren ikke var helt klar.
Skyllet ennå en gang med ca 8 liter, samme fremgangsmåte.
Hadde da ca 25l vørter i kjelen. Den skulle romme 36 liter, men det kan ikke stemme. Dersom det stemmer har jeg bommet totalt. (se bilde)
Vørteren skulle koke 90 min, dette gikk greit. Det kokte som bare det på 2.5KW elementet i kjelen. Avdampingen var så kraftig at kjøkkenviften min ikke klarte å ta unna.
Biltema kjøleren min fungerte også ganske bra. Det tok ca 25 min før vørteren var kald.
Da jeg tappet vørteren over i gjæringskaret lot jeg det renne gjennom en sil for å slippe å få med trub, men det var mye av det. Måtte tømme silen flere ganger.
Jeg luftet samtidig vørteren med en akvarium pumpe. Vet ikke om det var denne som gjorde det, men det skummet over i gjæringskaret.
Tørrgjør ble rehyrdret og pitchet og dunken ble satt i kjelleren. Her gjorde jeg kanskje den mest kritiske feilen, jeg satte den på gulvet. Det er mur gulv og ingen varme. Merket i morges da jeg skulle sjekke om det boblet noe at det var kaldt på gulvet. Har nå satt den litt opp. Håper ikke jeg har drept gjæren.
Dette settet skulle gi meg 22l øl. Jeg fikk bare 17.
SG før kok var på 1.060
OG: 1.080 ca ( det er 10 over oppskriften)
Til neste gang skal jeg skaffe meg et litt bedre termometer. Steke termometer fra ClasOhlson viser rett ser det ut som, men er vanskelig å jobbe med.
Jeg skal også få meg en målestav så det blir lettere å sjekke hvor mye vann jeg har fylt i de forskjellige karene.
Må også ha mer vørter før kok og bedre avtrekk
Alle tips til forbedringer og forklaringer på hva som burde vært gjort annerledes tas i mot med takk.