Krydder, urter og andre tilsetninger i Saison

Det er vel wlp565 som kommer fra Dupont så vidt jeg har forstått, og det var den jeg startet med første gang jeg brygget saison. Så brygget jeg en del belgisk blonde, og gikk da over til 550, også til saison. Etter det ble den standardgjær på alt belgisk her i huset, bortsett fra wit. Synes kanskje den er litt lettere og friskere enn 565?

Har aldri skjønt dette med at saison skal gjæres på høy temperatur, prøvde dette når jeg begynte å brygge, men det ble jo en fuselbombe av dimensjoner. Det som er viktig er å ikke la den falle i temperatur når gjæringa begynner å avta, belgisk gjær er jo kjent for å ikke like fallende temperatur og gi seg for tidlig. God temperaturkontroll er viktig.

Jeg har lenge hatt lyst til å brygge Dupont Bons Voeux etter å ha lest denne: https://beerandbrewing.com/its-complicated-trying-to-brew-avec-les-bons-voeux/

Har brukt den som en aperitif ved anledninger i jul/nyttår. Hadde den på nyttårsaften i år også, men ble skuffet, det var rett og slett ikke noe godt o_O Så enten var det noe feil med den, eller så liker jeg ikke den tunge saison-smaken lenger. Har jo blitt mer glad i de subtile smakene i lagerøl etterhvert, så det blir nok ikke noe Bons Voux her med det første.
 
Det er vel wlp565 som kommer fra Dupont så vidt jeg har forstått, og det var den jeg startet med første gang jeg brygget saison. Så brygget jeg en del belgisk blonde, og gikk da over til 550, også til saison. Etter det ble den standardgjær på alt belgisk her i huset, bortsett fra wit. Synes kanskje den er litt lettere og friskere enn 565?

Har aldri skjønt dette med at saison skal gjæres på høy temperatur, prøvde dette når jeg begynte å brygge, men det ble jo en fuselbombe av dimensjoner. Det som er viktig er å ikke la den falle i temperatur når gjæringa begynner å avta, belgisk gjær er jo kjent for å ikke like fallende temperatur og gi seg for tidlig. God temperaturkontroll er viktig.

Jeg har lenge hatt lyst til å brygge Dupont Bons Voeux etter å ha lest denne: https://beerandbrewing.com/its-complicated-trying-to-brew-avec-les-bons-voeux/

Har brukt den som en aperitif ved anledninger i jul/nyttår. Hadde den på nyttårsaften i år også, men ble skuffet, det var rett og slett ikke noe godt o_O Så enten var det noe feil med den, eller så liker jeg ikke den tunge saison-smaken lenger. Har jo blitt mer glad i de subtile smakene i lagerøl etterhvert, så det blir nok ikke noe Bons Voux her med det første.
Jeg mener at både 565 og 566 er fra Dupont (Kilde: http://www.mrmalty.com/yeast.htm). Som sagt så er visst gjæren deres flerkulturell, så det er ikke noe rart med det. Jeg har prøvd å brygge en split batch med de to, og det var ikke mulig for oss her på huset å kjenne forskjell på de to ølene. (Hvilket sjølsagt ikke er noe bevis for at det ikke er noen forskjell på de to gjærtypene. Men den er nok ikke så stor, går det kanskje an å si.)
 
Tilbake
Topp