Jeg prøver å sette sammen en oppskrift på en lettdrikkelig sommerøl av typen "crispy" og lys NEIPA med sitrus smaker fra whirlpool/tørrhumle som ikke er særlig søt. Her tenker jeg en oppskrift som gir et ferdig øl på veldig kort tid (innen ca 7 dager) og tenker at kveik og trykkfermentering kan være løsningen. En ukes tid er nok tid til at tørrhumlen kan få sette en del smak i ølet i tillegg til at det er mye raskere enn et vanlig brygg (~2 uker). Dette blir først gang jeg brygger med kveik og er dermed litt usikker på hvilken gjærstamme jeg bør gå for. Siden dette er en NEIPA vil jeg at mesteparten av smaken skal komme fra humlen (lett/moderat citrus), samt at jeg ønsker ølet skal være i retning crisp, lys, og "lett" med en god skumfasthet som jeg tenker å få til gjennom en maltsammensetning av pale ale malt, lys munich malt, flaket havre og hvete malt.
Hvilken kveik kan dere anbefale som er nøytral (setter lite/ingen smak på ølet) eller kan bidra til en sitrusaktig smak? Jeg er litt redd for at noen kveik typer vil bidra med for mye tropiske frukter eller andre smaker som kan ta litt over. Foreløpig har jeg siktet meg litt inn på Voss (Gjernes) 1 og Stranda 1. Tanker?
Hvilken kveik kan dere anbefale som er nøytral (setter lite/ingen smak på ølet) eller kan bidra til en sitrusaktig smak? Jeg er litt redd for at noen kveik typer vil bidra med for mye tropiske frukter eller andre smaker som kan ta litt over. Foreløpig har jeg siktet meg litt inn på Voss (Gjernes) 1 og Stranda 1. Tanker?
Sist redigert: