Lage oppskrift

Dette har det sikkert vært skrevet masse om her inne...[emoji848]

Har brygget noen all grain kit nå, og kunne tenkt meg å komponere min egen oppskrift.

Men hvordan går jeg fram? Jeg ønsker å holde meg "innafor" å brygge typeriktig øl, en pale ale f.eks, skal fortsatt være en pale ale, men den skal være "min".
 

Morten Jensen

Norbrygg-medlem
Har ingen svar å gi deg, men er svært interessert i dette jeg også. Kaster frem en kommentar så jeg får varsling skulle det dukke opp noen kloke bryggere.
 
Er ingen klok brygger men svarer uansett.
Du har sikkert oppskrift på de settene du har brygget? Hva med å ta utgangspunkt i feks en apa oppskrift og justere denne? Humletyper, spesialmalt og type gjær kan prøves ut.
Skal du holde deg innenfor stilen kan du uansett ikke forandre så mye. Oppskriften blir din uansett når den ikke er en ren kopi.
Du kan ikke finne opp en pale ale på nytt.

Ellers finnes det jo mange oppskrifter å ta utgangspunkt i. Div bøker og oppskriftsdatabaser på nett.
 
Når jeg begynte å komponere egne oppskrifter syntes jeg det å modifisere andre oppskrifter og høste erfaring av dette var en fin måte å bli "varm i trøya". Begynn med små endringer og enkle oppskrifter. Å brygge SMASH (single malt single hop) er også en fin måte å få erfaring i bruk av humle og malt. Mine beste øl er ofte de med enkle oppskrifter uten 10 spesialmalt og 5 typer humle men kanskje 2-3 typer malt og noen få humletyper.
 
Dette er et stort, men morsomt emne så jeg ønsket å kaste inn mine raske tanker.

1: Finn deg et verktøy/oppskriftsgenerator for å lage oppskriften. Dette vil gjøre det enklere å se effekten av å endre råvarer. Hvordan mer humle øker bitterhet o.l.
Noen velkjente er beersmith2 (http://beersmith.com/) som er en desktop applikasjon og Brewer's Friend (https://www.brewersfriend.com/) som er en web-applikasjon. Personlig bruker jeg Brewer's Friend da det fungerer kjempe både fra desktop og mobil/brett.

2: Finn ut hva slags øl du vil lage og les om hva som er typisk for typen. Nettsteder (blader) som beerandbrewing.com og byo.com har mange gode artikler som beskriver hvordan man skal sette opp en oppskrift på ulike øltyper. Som et eksempel så har de begge beskrevet hvordan man skal gå fram for å lage en typisk amerikansk pale ale - https://beerandbrewing.com/make-your-best-american-pale-ale/ - https://byo.com/article/american-pale-ale-style-profile/

3: Start enkelt! Hold deg til 1-3 typer malt. Som nevnt tidligere er enkeltmalt en god vei å starte slik at man lærer seg å identifisere hva ulike råvarer tilfører ølet.

4: Se på oppskrifter og hva andre før deg har gjort. Her er dette forumet til enorm hjelp. Og så lenge man ikke kopierer oppskriften 100% ned til siste tall på IBU/ABV/SRM o.l så vil ølet bli ditt eget.

5: Ta notater underveis i bryggingen og ved smaking. Ved en evt endring på oppskrift så bør man ikke endre mer enn en råvare om gangen.


Men, viktigst av alt er RDWHAHB! Det blir godt øl uansett :)
 

Forvirret

Norbrygg-medlem
Ja, det er skrevet noen tråder på forumet om dette.
Sikkert noen som har liggende en "brewing classic styles" de selger for noen kroner.
Hvis vanlig bok er noe.
 
Topp