Dette er et stort, men morsomt emne så jeg ønsket å kaste inn mine raske tanker.
1: Finn deg et verktøy/oppskriftsgenerator for å lage oppskriften. Dette vil gjøre det enklere å se effekten av å endre råvarer. Hvordan mer humle øker bitterhet o.l.
Noen velkjente er beersmith2 (
http://beersmith.com/) som er en desktop applikasjon og Brewer's Friend (
https://www.brewersfriend.com/) som er en web-applikasjon. Personlig bruker jeg Brewer's Friend da det fungerer kjempe både fra desktop og mobil/brett.
2: Finn ut hva slags øl du vil lage og les om hva som er typisk for typen. Nettsteder (blader) som beerandbrewing.com og byo.com har mange gode artikler som beskriver hvordan man skal sette opp en oppskrift på ulike øltyper. Som et eksempel så har de begge beskrevet hvordan man skal gå fram for å lage en typisk amerikansk pale ale -
https://beerandbrewing.com/make-your-best-american-pale-ale/ -
https://byo.com/article/american-pale-ale-style-profile/
3: Start enkelt! Hold deg til 1-3 typer malt. Som nevnt tidligere er enkeltmalt en god vei å starte slik at man lærer seg å identifisere hva ulike råvarer tilfører ølet.
4: Se på oppskrifter og hva andre før deg har gjort. Her er dette forumet til enorm hjelp. Og så lenge man ikke kopierer oppskriften 100% ned til siste tall på IBU/ABV/SRM o.l så vil ølet bli ditt eget.
5: Ta notater underveis i bryggingen og ved smaking. Ved en evt endring på oppskrift så bør man ikke endre mer enn en råvare om gangen.
Men, viktigst av alt er RDWHAHB! Det blir godt øl uansett