Hei.
Etter 6 bryggede øl (BIAB) har jeg merket at alle minne "lyse" øl ender opp med en lav OG, mens de mørke (svarte) ølene her har riktig OG.
De lyse ølene har endt opp på 1.040 mens oppskriften har vært 1.050, smaken har også vært "vannete" med lite kropp og lite skum.
På de mørke ølene har OG blitt det oppskriftene tilsier som var 1.050, disse har også bra smak, kropp og skum.
Jeg har brukt samme excel til å beregne malt mengden og vann mengde for alle ølene.
Meske temperaturen har vært 65-67 og lengden 90 min for alle ølene. Har kokt i 90 minutter.
Kan forskjellen komme av forskjell i pH i mesken eller på grunn av vann kjemien?
Vannet mitt har følgene sporstoffer:
Calcium (ppm) 37
Magnesium (ppm) 5
Bicarbonate (ppm) ?
Sodium (ppm) 16
Chloride (ppm) 10
Sulfate (ppm) 8
Water pH 7.6
Noen som har noe god ide til grunnen for forskjellen mellom mørkt og lyst øl?
Etter 6 bryggede øl (BIAB) har jeg merket at alle minne "lyse" øl ender opp med en lav OG, mens de mørke (svarte) ølene her har riktig OG.
De lyse ølene har endt opp på 1.040 mens oppskriften har vært 1.050, smaken har også vært "vannete" med lite kropp og lite skum.
På de mørke ølene har OG blitt det oppskriftene tilsier som var 1.050, disse har også bra smak, kropp og skum.
Jeg har brukt samme excel til å beregne malt mengden og vann mengde for alle ølene.
Meske temperaturen har vært 65-67 og lengden 90 min for alle ølene. Har kokt i 90 minutter.
Kan forskjellen komme av forskjell i pH i mesken eller på grunn av vann kjemien?
Vannet mitt har følgene sporstoffer:
Calcium (ppm) 37
Magnesium (ppm) 5
Bicarbonate (ppm) ?
Sodium (ppm) 16
Chloride (ppm) 10
Sulfate (ppm) 8
Water pH 7.6
Noen som har noe god ide til grunnen for forskjellen mellom mørkt og lyst øl?