Lengde paa gjaering??

Hei. under her er klipp fra olportalen.no

Jeg har alltid trodd at overgjaeret skal /kan gjaere fra 8-21 dager.

Undergjaeret fra 4-6 uker.  Men her opererer de med helt andre lengder....

Hva er riktig/galt / anbefalt ....

---------------------

Det aller meste av ølet som produseres er undergjæret øl. Undergjæret øl gjærer langsomt (1-2 uker) ved mellom 5-10 grader, og lagres oftest i store tanker på bryggeriet. Gjæren faller til bunns i tankene. Tankene er derfor koniske i bunnen, hvilket gjør det enkelt å fjerne gjæren. Undergjæret øl smaker rent, er uten preg av gjæringen og er ofte lettere og tørrere enn overgjæret øl. Pilsnerøl, bayerøl og bokkøl er brygget ved undergjæring.

Overgjæret øl gjærer hurtig (3-6 døgn) ved omkring 20 grader. Gjæren samler seg under gjæringen oppå væsken. Ølet ferdigmodnes oftest på flaske eller fat. Overgjæret øl har som regel en sterkere aroma grunnet den varme gjæringen og er vanligvis fruktig, fyldig og komplekst, og av og til litt sødmefylt. Kjente øltyper som er produsert ved overgjæring er hveteøl, belgiske klosterøl, britiske ales, porter og stout.

- See more at: http://olportalen.no/oltyper/#title41

---------------------------------------------
 
Selve gjæringen er vel stort sett over i løpet av antall dager som oppgis her. Deretter kommer gjærens "etterarbeid", og det er vel bl.a. derfor vi lar det stå i 2 (ale) og 3 (lager) uker.
 
Tilbake
Topp