Leho
Norbrygg-medlem
Hei alle!
Har brygget siden des. 2013, omlag 25 batcher og opplever at kullsyremengden og skummet i de fleste av batchene er lavere enn både ønsket og forventet. Skulle gjerne vite hva jeg kan gjøre med det...
Normal prosedyre er utgjæring i 2-4 uker avhengig av øltype, tilsetting av 6 g sukker (hvitt sukker fra butikken) pr liter øl, omstikking til tappedunk (med god omrøring underveis), med påfølgende tapping, som oftest noen minutter senere. Flasker bader i starsan i kort tid, settes til avrenning opp-ned i hjemmebygd treplateløsning, gjerne en halvtime eller mer. Tapper, legger på kork på seks flasker av gangen, før jeg fester korken. Ettergjæring skjer ved romtemp+ i to uker. Når jeg åpner flaskene etter noen dager i kjøla, er det et tydelig "puff" av gass, hvis jeg skjenker veldig forsiktig er det lite skum, heller jeg mer brutalt blir det mer skum. Men før jeg er halvveis nede i halvliteren er det stort sett ikke skum, få bobler i ølet. Ikke uvanlig at magen preges av gass dagen etter, dog.
Noen tips til hva jeg kan forbedre og hvordan?
Har brygget siden des. 2013, omlag 25 batcher og opplever at kullsyremengden og skummet i de fleste av batchene er lavere enn både ønsket og forventet. Skulle gjerne vite hva jeg kan gjøre med det...
Normal prosedyre er utgjæring i 2-4 uker avhengig av øltype, tilsetting av 6 g sukker (hvitt sukker fra butikken) pr liter øl, omstikking til tappedunk (med god omrøring underveis), med påfølgende tapping, som oftest noen minutter senere. Flasker bader i starsan i kort tid, settes til avrenning opp-ned i hjemmebygd treplateløsning, gjerne en halvtime eller mer. Tapper, legger på kork på seks flasker av gangen, før jeg fester korken. Ettergjæring skjer ved romtemp+ i to uker. Når jeg åpner flaskene etter noen dager i kjøla, er det et tydelig "puff" av gass, hvis jeg skjenker veldig forsiktig er det lite skum, heller jeg mer brutalt blir det mer skum. Men før jeg er halvveis nede i halvliteren er det stort sett ikke skum, få bobler i ølet. Ikke uvanlig at magen preges av gass dagen etter, dog.
Noen tips til hva jeg kan forbedre og hvordan?