Finn Berger
Moderator
Det er jo heilt topp om folk kan lære av mine erfaringar (så skal prøve huske oppdatere), men eg er jo litt ego, så litt må eg få lære sjølv også...
Ut frå den kalkulatoren eg brukte, skal ein alltid bruke både sulfat og klorid på både porter og stout medan Gahrs vannjusteringstabell seier at ein ikkje skal bruke det på desse ølstilane. Som nemnt har eg aldri målt pH før sjølv om eg har justert vatnet etter Gahrs tabell. Så det bør prøvast slik at eg kan behalde natron til bruk i sveler. Uansett så er det tydelegvis forsvinnande lite mengde som skal brukast, så då må eg nok prøve begge deler. Denne testen bør skje i same vørter / øl.
Det er jo bra at kalkulatorene gir ulike anbefalinger. For så må vi finne ut sjøl hva som gir best øl.
Om du hadde prøvd med ei kvart teskje natron i den situasjonen du beskrev over, tror jeg du hadde kommet opp rundt 5,3. Mer enn det tør jeg nok ikke slenge i av gangen.