• Bruk prefiks-funksjonen når du oppretter nye poster i dette forumet.

Ønskes Kjøpt Maltmølle

erikraude

Norbrygg-medlem
Jeg har en barrique jeg skal fylle med øl, og innså i den sammenheng at jeg kanskje bikka den magiske grensa hvor det lønte seg å kjøpe hele sekker med malt og en mølle istedenfor ferdigkverna i løsvekt. Budsjettet er sweet f.a., men en mølle som ikke gjør en ålreit jobb er uansett ikke verdt å ha. Derfor kunne jeg gjerne tenke meg noe kyndig veiledning i denne tråden i tillegg til konkrete tips til møller. @Finn Berger, du prater generelt mye, og også om kverning av korn. Kan jeg håpe på nok en runde privatundervisning med lektor emeritus?
 

jab

 
MM3. Ingen over eller ved siden ;)

Lønner seg å kjøpe kvalitet med en gang. Eneste som er dritt med denne et at du må ta av trakt for å justere gap...
 
Sist redigert:

Finn Berger

Moderator
Jeg har en barrique jeg skal fylle med øl, og innså i den sammenheng at jeg kanskje bikka den magiske grensa hvor det lønte seg å kjøpe hele sekker med malt og en mølle istedenfor ferdigkverna i løsvekt. Budsjettet er sweet f.a., men en mølle som ikke gjør en ålreit jobb er uansett ikke verdt å ha. Derfor kunne jeg gjerne tenke meg noe kyndig veiledning i denne tråden i tillegg til konkrete tips til møller. @Finn Berger, du prater generelt mye, og også om kverning av korn. Kan jeg håpe på nok en runde privatundervisning med lektor emeritus?

Jeg prater generelt mer enn nok:p. Men akkurat om dette er det ikke så mye jeg har å si. Jeg har ei MM3-mølle, men det er kommet nye modeller, så jeg tør ikke si hvilken min tilsvarer. Jeg har litt tro på prinsippet med 3 valser, hvor kornet blir "forknust"/myket opp når det går gjennom det første gapet, og så knuses skikkelig i det siste. Min erfaring med denne mølla er i alle fall god. Det har gått ca ett tonn malt gjennom den nå, samt en del småstein, og jeg kan ikke se at den fungerer annerledes nå enn da den var ny.

Det jeg ikke veit noe om, er hvordan den ville tåle å male fuktet malt - som er noe jeg har lurt på å prøve. Jeg tror det går bra.

Om sjølve kverninga? Motor er problemet. Du må ha noe som drar tung last på lav hastighet. Noen har laget en smart løsning med en mørtelblander, og det tror jeg er ideelt, men det fungerer med en drill, også.

Du trenger dessuten en bladføler for å stille mølla, men det veit du sikkert. Ideell innstilling er vel avhengig av systemet ditt, men skal du male hvete, kan du ikke ha for stort gap mellom valsene. (Det gjelder vel rug og havre, også, men jeg har ingen erfaring med dem.) Da går korna bare hele gjennom. Jeg kjører på 1,2 mm, og det går bra. Går jeg under det, begynner drillen min å slite med krystallmalten og hveten, og det blir mer mjøl og istykkerrevne skall, også. Men fukter du malten, kan du gå en god del ned i avstand, tror jeg. Men jeg veit ikke hvor mye.
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Hmmm. Det høres jo unektelig ut som det blir butikkmalt også i framtida. Jeg spiser ikke opp den prisen der med det første. Hvor mange liter øl kalkulerer dere med før dere når break even på mølla?
 

Finn Berger

Moderator
Bryggselv tar 5 kroner for å knuse en kilo, (og så veit jeg ikke hva som ellers løper på av utgifter når du bestiller ei oppveid og knust oppskrift). Men om du regner at du brygger 26 batcher i året, altså annenhver uke, og i snitt bruker 6 kilo malt pr batch, så er det 780 kroner. Og så er det bare å begynne å regne. Du får jo kjøpt brukte møller, også.

Dessuten så er det vel en verdi å ha den friheta det gir å ha mølle og kvern? Det er det i alle fall for meg. Nå har jeg nok tjent inn mølla et par ganger, men jeg tror jeg ville hatt mølle og malt uansett. Men det er jo et budsjettspørsmål, også, så klart.

edit: 624 liter øl per år over tre år, blir det over her. Da har du omtrent ei ny mm2-mølle. (Nå forutsetter jeg at du har drillen, eller bruker sveiv:).)
 

Finn Berger

Moderator
Sorry. Blingset. Det er MM3 jeg har. Der kommer man ikke til...

Herlig - det er noe med at andre gjør sånt du kunne gjøre sjøl:p.:p

Jeg har prøvd å tegne inn en skala på min, så jeg slipper det der. Det er ikke helt enkelt:oops:. Men jeg har fått til et par leselige markeringer, så jeg kan stille den om sånn noenlunde riktig mellom 1,0 og 1,5. (Men jeg har aldri hatt behov for det.)
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Bryggselv tar 5 kroner for å knuse en kilo, (og så veit jeg ikke hva som ellers løper på av utgifter når du bestiller ei oppveid og knust oppskrift). Men om du regner at du brygger 26 batcher i året, altså annenhver uke, og i snitt bruker 6 kilo malt pr batch, så er det 780 kroner. Og så er det bare å begynne å regne. Du får jo kjøpt brukte møller, også.

Dessuten så er det vel en verdi å ha den friheta det gir å ha mølle og kvern? Det er det i alle fall for meg. Nå har jeg nok tjent inn mølla et par ganger, men jeg tror jeg ville hatt mølle og malt uansett. Men det er jo et budsjettspørsmål, også, så klart.

edit: 624 liter øl per år over tre år, blir det over her. Da har du omtrent ei ny mm2-mølle. (Nå forutsetter jeg at du har drillen, eller bruker sveiv:).)
Hvis vi tar utgangspunkt i at jeg kjøper sekker med basemalt hvis det blir kvern og kilovis knust hvis ikke ser prisforskjellen ut til å lande på 10 kr/kg. Så kosta den mølla 4300 kr, det vil si 430 kg basemalt før det er i null. La oss si 4 kg basemalt pr brygg, da snakker vi i overkant av 100 brygg før jeg er i pluss. Får jeg til 10 brygg på et år har jeg jobba godt, syns jeg.
 

PetterL

Norbrygg-medlem
Jeg synes Aliexpress maltmølla (2 ruller) gjør susen og betaler seg langt fortere ned. Baseplate får en også til den på Aliexpress til en billig peng.

Kontroll på kverninga selv og det å ha malt tilgjengelig selv om butikken har stengt var egentlig viktigere for meg, men at det blir billigere i lengden er selvsagt et pluss
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Jeg synes Aliexpress maltmølla (2 ruller) gjør susen og betaler seg langt fortere ned. Baseplate får en også til den på Aliexpress til en billig peng.

Kontroll på kverninga selv og det å ha malt tilgjengelig selv om butikken har stengt var egentlig viktigere for meg, men at det blir billigere i lengden er selvsagt et pluss
Har du en link til den? Og har noen andre erfaringer med alimølle?
 

Finn Berger

Moderator
Hvis vi tar utgangspunkt i at jeg kjøper sekker med basemalt hvis det blir kvern og kilovis knust hvis ikke ser prisforskjellen ut til å lande på 10 kr/kg. Så kosta den mølla 4300 kr, det vil si 430 kg basemalt før det er i null. La oss si 4 kg basemalt pr brygg, da snakker vi i overkant av 100 brygg før jeg er i pluss. Får jeg til 10 brygg på et år har jeg jobba godt, syns jeg.

Tenkte ikke på å regne inn prisforskjellen på sekk og kilovis, nei. Nå blei jeg jo veldig lykkelig sånn privat - omtrent som å oppdage at en kan leve av panten om en bare drikker nok:D.

Men du må da ikke ha ei mølle til 4300:confused:? Ikke når du brygger 10 brygg om året. Kjøpe den billigste de har påBryggselv, da vel - med mindre noen sier at den er helt kass.1490 koster den, og hvis du regner at du sparer 10 kr pr kilo, så er det 6 sekker med basismalt du skal kverne deg gjennom før du er i balanse. Deretter putter du en tier i feriekassa for hver kilo du kverner. Hvis du kjøper 1 sekk av hver av pils, vienna, lys münchner, pale malt, maris otter og hvete - og såpass må du jaggu ha - så kan du egentlig skrive ned mølla der og da. Jeg har en sekk mørk münchner, også, og det kommer sikkert godt med hos deg, også. Kjøp den også, så er du godt på vei til en jakttur i Alaska.
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Tenkte ikke på å regne inn prisforskjellen på sekk og kilovis, nei. Nå blei jeg jo veldig lykkelig sånn privat - omtrent som å oppdage at en kan leve av panten om en bare drikker nok:D.

Men du må da ikke ha ei mølle til 4300:confused:? Ikke når du brygger 10 brygg om året. Kjøpe den billigste de har påBryggselv, da vel - med mindre noen sier at den er helt kass.1490 koster den, og hvis du regner at du sparer 10 kr pr kilo, så er det 6 sekker med basismalt du skal kverne deg gjennom før du er i balanse. Deretter putter du en tier i feriekassa for hver kilo du kverner. Hvis du kjøper 1 sekk av hver av pils, vienna, lys münchner, pale malt, maris otter og hvete - og såpass må du jaggu ha - så kan du egentlig skrive ned mølla der og da. Jeg har en sekk mørk münchner, også, og det kommer sikkert godt med hos deg, også. Kjøp den også, så er du godt på vei til en jakttur i Alaska.
Nei, jeg hadde jo ikke tenkt meg en sånn kvern, men når jeg spurte om tips her var det jo "Kjøp rolls royce!" fra alle kanter. :D Så en kar her som solgte en mølle for 900, men jeg veit jo ingenting om hvorvidt den er god eller bare katta i sekken.
 

msevland

Sentralstyre
Jeg kjøpte den rimligste fra BryggSelv for mange år siden. Den holder enda. Ulempen med ‘rimelig’ er at min erfaring ikke garanterer noen verdens ting... du kan være heldig som meg, eller få kornsekker fulle av katter...
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Jeg kjøpte den rimligste fra BryggSelv for mange år siden. Den holder enda. Ulempen med ‘rimelig’ er at min erfaring ikke garanterer noen verdens ting... du kan være heldig som meg, eller få kornsekker fulle av katter...
Men hvis vi forutsetter at den funker, gjør den en ålreit jobb?
 

Finn Berger

Moderator
Hva koster den på aliexpress? Jeg klarer ikke å få noe ut av kaoset som kommer opp når jeg klikker på linken:(.

Hva kan skje? Ei sånn møller er enkle greier. Valsene kan bli slitt, sånn at de ikke drar gjennom malten, vil jeg tro. Men ellers? Og det vil uansett ta lang tid. @msevland har sikkert kverna en del kilo på sin:)?
 
Topp