Ollikainen
Norbrygg-medlem
Har ein «mango-ale» på planleggingsstadiet, inspirert av Hansa sin mango-ipa. Denne (23 liter batch) skal ha i seg 2 kg mangopuré etter stormgjæring. Gjærast med wlp067, coastal haze ale.
OG planlagt: 1060. Dersom utgjæring er gjennomsnittleg (70-75%)blir fg med og utan 0,5 kg laktose: 1020 / 1014.
Tanken er å vera litt sparsam med humla (magnum 60 min til ca 35 ibu og 20g citra og vic secret når eg startar nedkjøling)og la mangopuréen få litt større del av rolla i smaksbiletet. Ingen tørrhumling.
Har lese at når ein brukar frukttilsetningar i øl så kan ølet opplevast syrleg dersom ein ikkje har laktose i tillegg. Så til spørsmålet (endeleg): laktose eller ikkje, bør ein ta omsyn til antatt utgjæringsgrad for aktuell gjærstamme, før ein bestemmer seg for om, eller kor mykje laktose ein skal ha i? For tankeeksperimentet sin del så gjærar us05 litt meir ut og bør ein ha meir laktose dersom ein brukar denne gjærstamma? For høvet har eg kjøpt inn 0,5 kg laktose. All in, delvis inn eller ingenting inn? Kva ville dåke gjort? Ser føre meg å meska på rundt 65 grader for å ha ein relativt gjærbar vørter.
Nå reknar eg med at det er nesten berre sukker i mangopuréen og dei fleste gjærstammene et seg lett gjennom dette, men gjærstammene har jo forskjellig utgjæring og ølet vil vel opplevast litt forskjellig med forskjellige utgjæringsgrader?
Sent from my iPhone using Tapatalk
OG planlagt: 1060. Dersom utgjæring er gjennomsnittleg (70-75%)blir fg med og utan 0,5 kg laktose: 1020 / 1014.
Tanken er å vera litt sparsam med humla (magnum 60 min til ca 35 ibu og 20g citra og vic secret når eg startar nedkjøling)og la mangopuréen få litt større del av rolla i smaksbiletet. Ingen tørrhumling.
Har lese at når ein brukar frukttilsetningar i øl så kan ølet opplevast syrleg dersom ein ikkje har laktose i tillegg. Så til spørsmålet (endeleg): laktose eller ikkje, bør ein ta omsyn til antatt utgjæringsgrad for aktuell gjærstamme, før ein bestemmer seg for om, eller kor mykje laktose ein skal ha i? For tankeeksperimentet sin del så gjærar us05 litt meir ut og bør ein ha meir laktose dersom ein brukar denne gjærstamma? For høvet har eg kjøpt inn 0,5 kg laktose. All in, delvis inn eller ingenting inn? Kva ville dåke gjort? Ser føre meg å meska på rundt 65 grader for å ha ein relativt gjærbar vørter.
Nå reknar eg med at det er nesten berre sukker i mangopuréen og dei fleste gjærstammene et seg lett gjennom dette, men gjærstammene har jo forskjellig utgjæring og ølet vil vel opplevast litt forskjellig med forskjellige utgjæringsgrader?
Sent from my iPhone using Tapatalk