Finn Berger
Moderator
Jeg har nettopp satt brygg nr. 2 (i rask rekkefølge) med Imperials L09 Que Bueno, som jeg aldri har brukt tidligere. Begge har utvikla massive mengder H2S (hydrogensulfid). Stoffet er ikke ukjent for meg - jeg får alltid en del når jeg brygger pils - men disse bryggene må ha slått kretsrekorden med flere kubikkmeter.
Er dette normalt for denne gjæren? Det skal sies at jeg har brukt flaka ris i begge bryggene - henholdsvis 30% og 10% - og det har jeg heller ikke erfaring med, så jeg er åpen for at det kan være en del av forklaring. Men jeg har tilsatt gjærnæring (Fermaid O) for å kompensere for lavt FAN-nivå i vørteren, og skjønner ikke hvorfor risen da skulle gi mer H2S enn normalt.
Nå har det første brygget roa seg. Det står på diacetylrast, og lukter mer som normalt; dvs. at jeg stadig kjenner H2S, men i mer sivilisert konsentrasjon. Og prøven smaker lovende. Det tegner til å bli en krisp og lettdrikkelig sommerpils.
Jeg fant ingen tråd om denne gjæren, som jeg veit flere bruker/har brukt, så jeg tenkte det var greit å gi den en egen. Så kom med alt dere har av erfaringer, ikke bare det som gjelder H2S-produksjon.
Er dette normalt for denne gjæren? Det skal sies at jeg har brukt flaka ris i begge bryggene - henholdsvis 30% og 10% - og det har jeg heller ikke erfaring med, så jeg er åpen for at det kan være en del av forklaring. Men jeg har tilsatt gjærnæring (Fermaid O) for å kompensere for lavt FAN-nivå i vørteren, og skjønner ikke hvorfor risen da skulle gi mer H2S enn normalt.
Nå har det første brygget roa seg. Det står på diacetylrast, og lukter mer som normalt; dvs. at jeg stadig kjenner H2S, men i mer sivilisert konsentrasjon. Og prøven smaker lovende. Det tegner til å bli en krisp og lettdrikkelig sommerpils.
Jeg fant ingen tråd om denne gjæren, som jeg veit flere bruker/har brukt, så jeg tenkte det var greit å gi den en egen. Så kom med alt dere har av erfaringer, ikke bare det som gjelder H2S-produksjon.