Finn Berger
Moderator
Jeg har alltid gått ut fra som sjølsagt at det årstallet som står på humleposene, forteller hvilket år humla blei høsta. Men så leser jeg hva Brewshop skriver, og en liten tvil melder seg:
All humle er vakuumert og oppbevares på fryserom ved -17C, og er selvfølgelig merket med årgang og alfasyreinnhold.
Humle pellets har normalt 5 års holdbarhet fra produksjonsdato. For eksempel humle som er dyrket 2021 har vanligvis produksjonsdato 2022, og en holdbarhet til 2027. (https://brewshop.no/butikk/ravarer/humle (https://brewshop.no/butikk/ravarer/humle)
Det virker rimelig å å tolke "årgang" som høstingsår, på samme måte som for vin, så tvilen er ikke veldig stor. Men den melder seg, for dersom hensikten er å fortelle oss noe om holdbarheta til humla vi kjøper, er det produksjonsdatoen som er interessant - så kanskje er det den de trykker på posene sine?
Vi trenger egentlig å få vite begge, både for å fjerne tvil, og fordi begge gir viktig informasjon.
Akkurat som for vin er høstingsåret viktig. Følger vi litt med, veit vi at det er stor forskjell på forholda fra år til år, og at humla er veldig følsom for disse variasjonene. Det er det ene. Det andre vi trenger å vite, er hvor lenge det har gått mellom høsting og produksjon, for det kan åpenbart også variere. "Vanligvis" åpner for muligheta av avvik - så hvordan skal vi være sikre på holdbarheta om vi ikke kjenner produksjonsåret? Og hvor store kan variasjonene være?
Jeg leita litt, og fant dette, om praksis etter høsting og tørking i England: To help preserve the hops, they can be stored in a cold store and baled for 1 year; if vacuum packed, they can be cold stored for 2 years; if pelleted, they can be vacuum packed and cold stored for 5 years. (https://www.britishhops.org.uk/hops/the-growing-year/)
Betyr dette at vakumpakka humle kan pelleteres etter mer enn ett år, og at vi dermed - i teorien - kan få humle med "holdbarhet" på 10 år? Jeg trur jo ikke det, og jeg stoler såpass på Brewshop at jeg trur de har kontroll på humla de selger. Og så lenge jeg gjør det, er det egentlig det å bli helt sikker på at det er høstingsåret som trykkes på posene, som er viktigst for meg.
Jeg har kikka litt på de posene jeg har i fryser'n. På noen står det markert at det er høstingsåret det refereres til, på andre står det bare årstall - og på noen (Yakimas poser) står det ikke årstall, bare holdbarhetsdato. Så det er litt kaos på dette området.
All humle er vakuumert og oppbevares på fryserom ved -17C, og er selvfølgelig merket med årgang og alfasyreinnhold.
Humle pellets har normalt 5 års holdbarhet fra produksjonsdato. For eksempel humle som er dyrket 2021 har vanligvis produksjonsdato 2022, og en holdbarhet til 2027. (https://brewshop.no/butikk/ravarer/humle (https://brewshop.no/butikk/ravarer/humle)
Det virker rimelig å å tolke "årgang" som høstingsår, på samme måte som for vin, så tvilen er ikke veldig stor. Men den melder seg, for dersom hensikten er å fortelle oss noe om holdbarheta til humla vi kjøper, er det produksjonsdatoen som er interessant - så kanskje er det den de trykker på posene sine?
Vi trenger egentlig å få vite begge, både for å fjerne tvil, og fordi begge gir viktig informasjon.
Akkurat som for vin er høstingsåret viktig. Følger vi litt med, veit vi at det er stor forskjell på forholda fra år til år, og at humla er veldig følsom for disse variasjonene. Det er det ene. Det andre vi trenger å vite, er hvor lenge det har gått mellom høsting og produksjon, for det kan åpenbart også variere. "Vanligvis" åpner for muligheta av avvik - så hvordan skal vi være sikre på holdbarheta om vi ikke kjenner produksjonsåret? Og hvor store kan variasjonene være?
Jeg leita litt, og fant dette, om praksis etter høsting og tørking i England: To help preserve the hops, they can be stored in a cold store and baled for 1 year; if vacuum packed, they can be cold stored for 2 years; if pelleted, they can be vacuum packed and cold stored for 5 years. (https://www.britishhops.org.uk/hops/the-growing-year/)
Betyr dette at vakumpakka humle kan pelleteres etter mer enn ett år, og at vi dermed - i teorien - kan få humle med "holdbarhet" på 10 år? Jeg trur jo ikke det, og jeg stoler såpass på Brewshop at jeg trur de har kontroll på humla de selger. Og så lenge jeg gjør det, er det egentlig det å bli helt sikker på at det er høstingsåret som trykkes på posene, som er viktigst for meg.
Jeg har kikka litt på de posene jeg har i fryser'n. På noen står det markert at det er høstingsåret det refereres til, på andre står det bare årstall - og på noen (Yakimas poser) står det ikke årstall, bare holdbarhetsdato. Så det er litt kaos på dette området.