Meske en eller to ganger?

Eivindrs

Norbrygg-medlem
Vi skal brygge en pale ale (OG1046) i litt større volum enn vi pleier. Vanligvis ender vi opp med drøyt 30L, men denne gangen planlegger vi 60L. Mesker i en 50L igloo og koker i en 50L kjele, så vi må uansett koke i to omganger. Spørsmålet er om noen har et synspunkt på hva som vil være mest effektivt (primært tid..) av å meske alt (ca 15,5 kg malt, batch sparging) på en gang, eller dele det opp i to meskinger. Har bare en varmekilde (gassbrenner), men har en ekstra kjele på 36l.
 
Det sparer ikke tid å meske en gang, for man rekker å meske en gang nummer to mens første batchen koker, men det sparer definitivt arbeid. Bakdelen er at det blir forskjellig OG i de to kjelene. Disse blandes jo før gjæring, så OG i seg selv blir det samme, men det kan gi seg utslag på andre måter. Mengden sukker i kjelen påvirker utbyttet av humlen, så det blir ikke det samme om man humler i bare den ene eller i begge. En annen ting er at dere helst ikke bør sile av til den lille kjelen først, fordi det første uttrekket har mest sukker og dette øker sjansen (om enn ikke stor her) for uønsket brenning av sukkeret.

EDIT Det er strengt tatt feil å kalle det OG, da dette peker på sukkerinholdet når gjæringen starter, men det er jo veldig mye mer lettlest enn sukkerinnhold. Var det noen som hadde et bra substitutt for gravity..?
 
Vi har 3 kjeler på 36 liter der den ene blir brukt til mesking. Når vi har brygget 50 liter har  vi latt vørteren renne ned i 2 gjæringskar. Der etter fordelt hver halvdel av vørteren i gjæringskaret oppi kokekjelene. Hver gang har SG blitt like i kjelene.
 
Ser ut som det går litt opp i opp.. Da blir det to separate mesker denne gangen. Muligens med noen små avvik i humleskjemaet i utforskingens navn. En annen gang blir det kanskje party gyle..
 
Tilbake
Topp