Skriver dette innlegget i samme post. Da jeg skrev denne posten hadde jeg 12 brygg med BIAB. Nå er utstyret oppgradert til tre kjeler og RIMS som varmekilde og jeg er oppi 26 brygg.
Nå begynner meskingen som følger. (alltid batchsparge) Somregel 7kg malt, 3L vann per kg malt. = 21L vann. Når maltet går oppi stiger nivået opp mot 28 Liter. Da har jeg ca 5cm med vann oppå maltsengen når den har satt seg.
Jeg har vannet 6grader over mesketemp, har pumpe og varme av når malt går oppi, rør ut, og temp er altid spot on når det er feridg utrørt. Så starter jeg resirkulerings pumpen av varme. Kjører 25 min, så pumper jeg mesketanken tom over i kokekaret, de gir ca 20L i kokekaret. Fyller opp mesketanken på ny ifra varmtvanns tanken ca 20L med ønsket temp, rører ut på ny med pumpe og varme av. Så siste 25min med mesking med pumpe å varme på. Når det er 5min igjen av de 25 siste min, fyrer jeg opp til 77 for utvask. Med rims er dette super smuud. Du trenger ikke røre for å oppnå gjavn temp eller unngå å svi i bunnen. (Du rører aldri i mesken når du kjører RIMS.) Her kommer mesken inn på topp i rett temp til tempen har trukket igjennom hele meskekaret. Kjører utvask i 5min. Så pumper jeg mesken tomt over i kokekaret. Skyller litt om det er litt for lite til kok. Men det er somregel alltid ca 36 Liter til kok.
Det er noen ting som erfaringer har lært meg som er über å vite som ikke står noen plass:
*Ikke kjør noe fortere enn ca 4L per min ved 6,5kg malt. Da suger du maltsengen kompakt og du hindrer veskestrøm gjennom sengen.
Når du ser nivået i nivåglasset på meskekaret forsvinner nedover, da skjer nettopp dette.
*Heller ikke kjør for lav flow, da kan mesk koke i rimsrøret når en tar de store temp økningene, 4L per min er tistrekkelig for at dette ikke skjer på et 4kw ulwd ellement. (så slipper du å rengjøre ellementet for vær brygg)
*Sjekk maltsengen i ny og ne at den er gjavn. Du tar sleiva di, i "feil" ende og sjekker på fire plasser ved å stikke den ned mot sengen og du kjenner motstand med en gang sleiva butter mot toppen av sengen. Trekk den ut og sjekk på tre punkter til. Du vill ofte se at der slangen utløper ved vannflaten så spyler den senga tynn og sleiva går mye lenger ned før den møter motstand. Dette gjør at alt stømmer gjennom der senga er tynnest og du får ræva utbytte. Ta sleiva og dra over litt malt slik at senga får gjavn høyde igjen. Reposisjoner slangen prøv å finne en måte der den spyler opp senga minst mulig. Litt lavere flow kan også bidra. Men ikke for lav, da reduserest også utbytte.
*Mesk alltid med lokket på. Det kan være bortimot 4 grader temp forskjeld mellom midten og sidene, og på toppen av mesken når lokket er av. Med lokket på sikkrer du en mye mer uniform temp gjennom hele karet.
*Når du mesker i egen kjele å koker i en annen, så er det mye klarere vørter og det skummer sykt mye mer og det er fort å få et overkok. Med BIAB så skummer det ikke så mye, lurer på om det er kornslammet som er med i koket som forårsaker dette.
Trikset her er å blåse mot koket, kaldere luft får skummet til å legge seg. Kjør en knepp lavere temp til skummet har lagt seg. Ta sleiva og forsøk å hold en del av overflaten i kjelen fri for skum slik at dampen får komme opp, vist ikke forsetter bare dampen og blåse opp skummet som ligger på toppen. På denne måten kan du holde skummet under kontroll og hindre overkoket.
Da har jeg delt erfaringene jeg har gjort så langt. Trø gjærne på med dine.