Hei, jeg har brygget noen batcher nå, men de to siste har blitt helt mislykket da det har utviklet seg en metallisk smak ca. 2 uker etter ølet ble tappet på flasker (før dette smakte de lovende).
Jeg vasker utstyr og flasker med kost og bruker da en pose med flaskerens kjøpt på Europris som såpe. Deretter er det desinfisering med starsan (15ml til 10 liter). For flasker, skyller, vasker og setter jeg dem klart i kasser i kjelleren (ikke opp ned; det bør jeg nok gjøre fremover). Dagen før tapping, går jeg kjapt over med kosten, skyller og dypper dem i starsan og setter dem opp ned.
Koking foregår i en gryte av rustfritt stål. Da den kun tar ca 12l og jeg ønsker større brygg, har jeg kokt opp vann dagen før som jeg har klart i et gjæringskar med lokk. Vørteren kjøler jeg ned ved å ta gryta i vasken* med litt rennende vann og kjøleelementer før jeg tar den over i et annet gjæringskar, fyller opp med det kokte vannet, setter på lokk, vasker og desinfiserer hendene, setter en fing på hullet til gjærlåsen og rister til jeg ikke har mer å gi (typisk 10 minutt). Så fyller jeg opp gjærlåsen med det kokte vannet og setter det til gjæring. Jeg har termometer og rommet holder 19 til 20 grader.
* Ang. nedkjøling så har jeg hatt lokket på gryta delvis av for at nedkjølingen skal skje fortere, men det må jeg kanskje slutte med.
Når FG er nådd, vasker jeg og desinfiserer jeg et nytt gjæringskar, koker sukkerlake i 5-10 minutt som jeg lar kjøle litt ned og har oppi. Deretter stikker jeg over ølet, har auto-syphon i starsan som jeg først tømmer også tapper jeg på flasker med flasketapper. Korker dypper jeg også i starsan og legger på et tørkehåndkle på kjøkkenbenken med toppen av korken ned, uten å ta på innsiden av korken. Så korker jeg og setter til karbonisering i samme temperatur ca. 2 uker.
Jeg bruker mørke glassflasker, men har så langt ikke dekket til gjæringskaret (det kan jeg nok gjøre neste gang, men det er uansett ikke et rom med masse lys og aldri direkte sollys).
Jeg har jo en vag anelse om at det har kommet noen lumske bakterier oppi, derfor alt fokuset på hvordan jeg gjør mtp. desinfisering.
Oppskriften på juleølet var http://www.brewtoad.com/recipes/kampen-jule-l
Noen som har noen idèer? Hvor bør jeg begynne? Flasker? Gryte? Nedkjølingen? Flasketappingen?
Jeg har også spurt Bryggselv Stavanger om de kunne være behjelpelige med å identifisere problemet og det sa de gledelig ja til, så nå har de to flasker til prøvesmaking.
Jeg vasker utstyr og flasker med kost og bruker da en pose med flaskerens kjøpt på Europris som såpe. Deretter er det desinfisering med starsan (15ml til 10 liter). For flasker, skyller, vasker og setter jeg dem klart i kasser i kjelleren (ikke opp ned; det bør jeg nok gjøre fremover). Dagen før tapping, går jeg kjapt over med kosten, skyller og dypper dem i starsan og setter dem opp ned.
Koking foregår i en gryte av rustfritt stål. Da den kun tar ca 12l og jeg ønsker større brygg, har jeg kokt opp vann dagen før som jeg har klart i et gjæringskar med lokk. Vørteren kjøler jeg ned ved å ta gryta i vasken* med litt rennende vann og kjøleelementer før jeg tar den over i et annet gjæringskar, fyller opp med det kokte vannet, setter på lokk, vasker og desinfiserer hendene, setter en fing på hullet til gjærlåsen og rister til jeg ikke har mer å gi (typisk 10 minutt). Så fyller jeg opp gjærlåsen med det kokte vannet og setter det til gjæring. Jeg har termometer og rommet holder 19 til 20 grader.
* Ang. nedkjøling så har jeg hatt lokket på gryta delvis av for at nedkjølingen skal skje fortere, men det må jeg kanskje slutte med.
Når FG er nådd, vasker jeg og desinfiserer jeg et nytt gjæringskar, koker sukkerlake i 5-10 minutt som jeg lar kjøle litt ned og har oppi. Deretter stikker jeg over ølet, har auto-syphon i starsan som jeg først tømmer også tapper jeg på flasker med flasketapper. Korker dypper jeg også i starsan og legger på et tørkehåndkle på kjøkkenbenken med toppen av korken ned, uten å ta på innsiden av korken. Så korker jeg og setter til karbonisering i samme temperatur ca. 2 uker.
Jeg bruker mørke glassflasker, men har så langt ikke dekket til gjæringskaret (det kan jeg nok gjøre neste gang, men det er uansett ikke et rom med masse lys og aldri direkte sollys).
Jeg har jo en vag anelse om at det har kommet noen lumske bakterier oppi, derfor alt fokuset på hvordan jeg gjør mtp. desinfisering.
Oppskriften på juleølet var http://www.brewtoad.com/recipes/kampen-jule-l
Noen som har noen idèer? Hvor bør jeg begynne? Flasker? Gryte? Nedkjølingen? Flasketappingen?
Jeg har også spurt Bryggselv Stavanger om de kunne være behjelpelige med å identifisere problemet og det sa de gledelig ja til, så nå har de to flasker til prøvesmaking.