Jeg har hvertfall kjøpt en flaske Lambic idag for å utelukke noen usmaker God helg!
Oksidering er dessverre irreversibelt.Kan det bli bedre av å sette igang gjæring igjen eller er det forseint?
Oksidering er dessverre irreversibelt.
Ja, får vel muligens melde meg inn igjen nå men skal gjøre et forsøk med lukket overføring. Uansett mange takk for mangen gode forslag og svar fra alle!Oksidering er dessverre irreversibelt.
Jeg ville fått en erfaren dommer til å smake på noen av de ølene du mener har denne usmaken. Det var jo det du starta tråden med - og det er en god ide.
Begrepet oksidering omfatter veldig mange prosesser, og mange kan gå begge veier. Men jeg tenkte på den klassiske pappen, som vel var den det var snakk om her. Og jeg trur ikke det finnes noen redning for øl som har gått den veien. Det er ødelagt.Ikke all oksidering, selvom jeg tror det er litt håpløst prøve å fikse det
mm. du eksperimentere "vilt"
Men lukka gjæring minsker ikke faren for oksidering, eller rettere sagt: Åpen gjæring i den aktive fasen øker ikke faren. Gjæren hiver seg glupsk over hvert eneste oksygenmolekyl før det får gjort skade. (Det er jo også grunnen til at du kan flaskekarbonere med godt resultat uten å ty til CO2 og lukka systemer - i det minste dersom du utviser litt forsiktighet. Tore Hage hos Ringnes bekrefta det da jeg stilte ham et direkte spørsmål om det.)Som @Hallstein nok har helt rett i, mye hjemmelaget øl er oksidert. Jeg kan like en tung, mørk stout selv om den er oksidert, men oftest er det greit å unngå. Som novise er det vanskelig å få til, så jeg forsøker å redusere så mye som mulig. Det innbefatter lite plasking under mesking, lukket gjæring og lukket overføring til fat, selv om det muligens betyr at jeg gjør ting tungvint og kanskje unødvendig.
Vil det ha noe å si om jeg bruker opp igjen gjær fra øl som har vert oksidert? Jeg tenker å prøve å brygge så likt som mulig men luķket hele tiden. Hva gjorde de før? Må jo ha kun vert oksidert øl som kom på trefat da..
Må jo ha kun vert oksidert øl som kom på trefat da..
Et argument for åpen gjæring er forøvrig at den jevne tilførselen av oksygen mer eller mindre kan redusere behovet for oksygenering ved gjæringsstart. Palmer sier det et sted jeg akkurat nå ikke klarer å finne igigjen
Aah ja det er det nok ja.Nei
Oksideringen har vel uansett trolig skjedd etter overføring tror du ikke?
Ikke noe problem.Vil det ha noe å si om jeg bruker opp igjen gjær fra øl som har vert oksidert? Jeg tenker å prøve å brygge så likt som mulig men luķket hele tiden. Hva gjorde de før? Må jo ha kun vert oksidert øl som kom på trefat da..
Jeg likte særlig denne: Minimize Bottle Headspace – If naturally carbonating your bottles, leave only a small amount of headspace between the beer and bottle cap. This will give the yeast enough oxygen to carbonate the beer without leaving too much free oxygen in the bottle.Beersmith har akkurat lagt ut denne om oksidering: https://beersmith.com/blog/2024/06/03/reducing-oxygen-in-your-finished-beer/