Heisann
Først: Takk for masse god info, jeg har smuglest på forumene i dagesvis før jeg i går turte å sette ett ferdig kit fra bryggselv, bavaria weissbier.
1) Dunken står i skap, og romtemperaturen der er på 19-20 grader ganske konstant. Temp i dunken er på 20 i dag morges. I går når jeg lagde kittet fikk jeg 24 grader i dunken (som er altfor varmt) så jeg måtte jobbe som et svin for å få vørteren ned i akseptabel start-temperatur, som jeg ble fortalt var rundt 17-20 grader. Ut på veranda med dunk, satt is under den, og tilslutt måtte jeg krype ned i kjeller og sette dunken i frysen for å få den ned i 20 grader; Har jeg gjort noe dumt her nå?
2) Drysset så gjæren (tørr) over skummet i vørteren og lot den "rehydrere" i 10 minutter før jeg rørte den godt inn og prøvde å få litt luft med bare "sleiva". Det jeg ikke gjorde, som jeg kanskje burde, var å riste hele dunken etter gjæren var der, for å skape litt oksygen som gjæren kan jobbe med, er dette krise? Har sett (blant annet craig tube) la være å gjøre dette, og noen bare "drysser" gjæren i på toppen, mens andre rører inn(eller begge deler).
3) Hvor stor er infeksjonsfaren? Var litt "klønete" på kjøkkenet følte jeg, men ikke på det nivået at jeg mista noe oppi vørteren, kun for eksempel at gjærlåsen gikk på gulvet, men spruta den med litt starsan etterpå og skyldte i kaldt vann. Btw: Er det normalt å være paranoid ift infeksjonsfaren? Spruta med starsan som en gal.
4) Når herligheten er ferdig gjæret så skal jeg måle med hydrometer har jeg skjønt; men må jeg "stikke om" eller kan jeg gå rett på flasking? Dunken har tappegrann som jeg tror vil tappe OVER bunnfallet og derfor blir det vel passelig klart? Må jeg stikke om så gjør jeg det, men da er jeg redd for oksidering?
5) Settet sier 20 L ferdig brygg, jeg endte opp bevisst med 19 liter. Hva er konsekvensen? Sterkere prosent? 4,5% er tiltenkt styrke men nå ender jeg opp på rundt 5?
6) Starsan: Er det meningen det skal skumme helt vilt? Jeg følte meg nødt til å spyle dunken etterpå fordi det var skum overalt. Mulig jeg har blandet feil konsentrasjon?
7) Apropo spyling: Vannet i springet, er det trygt? Noen her som har brukt det og fått infeksjon på grunn av det? Kanskje delte meninger her?
8) Karboneringen: Funker det med carboneringsdrops ala cooper? Jeg har sett en fyr på youtube "riste" inn dropsa, men da tenker jeg nå: Oksidering? Skal vel blandes skånsomt inn? Ellers: Ser det anbefales å koke opp sukkerlake, dette vil jo blandes veldig enkelt og er derfor en fordel. Kan man bruke en sprøyte og fordele laken på den måten i hver flaske?
9) Det har ikke begynt å boble i gjæringslåsen, etter 10 timer, normalt? Er det lov å åpne for å se om det er aktivitet eller skal man holde dunken lukket til enhver tid? Jeg brukte ikke "starter" og kan være det tar tid før den kommer i gang?
Sånn, puh.. Mange tanker, mye spørsmål. Sikkert mange dumme også, så bær over meg som ny hvis det var mye teit her.
Har du lyst til å svare på ett/noen av spørsmåla men ikke alle så er det lov, blir glad for all tilbakemelding jeg får!
Først: Takk for masse god info, jeg har smuglest på forumene i dagesvis før jeg i går turte å sette ett ferdig kit fra bryggselv, bavaria weissbier.
1) Dunken står i skap, og romtemperaturen der er på 19-20 grader ganske konstant. Temp i dunken er på 20 i dag morges. I går når jeg lagde kittet fikk jeg 24 grader i dunken (som er altfor varmt) så jeg måtte jobbe som et svin for å få vørteren ned i akseptabel start-temperatur, som jeg ble fortalt var rundt 17-20 grader. Ut på veranda med dunk, satt is under den, og tilslutt måtte jeg krype ned i kjeller og sette dunken i frysen for å få den ned i 20 grader; Har jeg gjort noe dumt her nå?
2) Drysset så gjæren (tørr) over skummet i vørteren og lot den "rehydrere" i 10 minutter før jeg rørte den godt inn og prøvde å få litt luft med bare "sleiva". Det jeg ikke gjorde, som jeg kanskje burde, var å riste hele dunken etter gjæren var der, for å skape litt oksygen som gjæren kan jobbe med, er dette krise? Har sett (blant annet craig tube) la være å gjøre dette, og noen bare "drysser" gjæren i på toppen, mens andre rører inn(eller begge deler).
3) Hvor stor er infeksjonsfaren? Var litt "klønete" på kjøkkenet følte jeg, men ikke på det nivået at jeg mista noe oppi vørteren, kun for eksempel at gjærlåsen gikk på gulvet, men spruta den med litt starsan etterpå og skyldte i kaldt vann. Btw: Er det normalt å være paranoid ift infeksjonsfaren? Spruta med starsan som en gal.
4) Når herligheten er ferdig gjæret så skal jeg måle med hydrometer har jeg skjønt; men må jeg "stikke om" eller kan jeg gå rett på flasking? Dunken har tappegrann som jeg tror vil tappe OVER bunnfallet og derfor blir det vel passelig klart? Må jeg stikke om så gjør jeg det, men da er jeg redd for oksidering?
5) Settet sier 20 L ferdig brygg, jeg endte opp bevisst med 19 liter. Hva er konsekvensen? Sterkere prosent? 4,5% er tiltenkt styrke men nå ender jeg opp på rundt 5?
6) Starsan: Er det meningen det skal skumme helt vilt? Jeg følte meg nødt til å spyle dunken etterpå fordi det var skum overalt. Mulig jeg har blandet feil konsentrasjon?
7) Apropo spyling: Vannet i springet, er det trygt? Noen her som har brukt det og fått infeksjon på grunn av det? Kanskje delte meninger her?
8) Karboneringen: Funker det med carboneringsdrops ala cooper? Jeg har sett en fyr på youtube "riste" inn dropsa, men da tenker jeg nå: Oksidering? Skal vel blandes skånsomt inn? Ellers: Ser det anbefales å koke opp sukkerlake, dette vil jo blandes veldig enkelt og er derfor en fordel. Kan man bruke en sprøyte og fordele laken på den måten i hver flaske?
9) Det har ikke begynt å boble i gjæringslåsen, etter 10 timer, normalt? Er det lov å åpne for å se om det er aktivitet eller skal man holde dunken lukket til enhver tid? Jeg brukte ikke "starter" og kan være det tar tid før den kommer i gang?
Sånn, puh.. Mange tanker, mye spørsmål. Sikkert mange dumme også, så bær over meg som ny hvis det var mye teit her.
Har du lyst til å svare på ett/noen av spørsmåla men ikke alle så er det lov, blir glad for all tilbakemelding jeg får!