nok et spørsmål om utgjæring

I går skulle vi tappe en IPA på flasker etter 14 dager i gjæringsskapet.
Men det låg fortsatt et lag med gjær på toppen. Vi målte FG til 1.012, OG var 1.062, noe som gir en ABV på drøye 6%, 'spot-on' i følge oppskriften. Vi konkluderte med at den var ferdig gjæra og tappa det på flasker..
IPAen er gjæret med 2 pakker hydrert US-05 (tror jeg det var.. hvertfall den blå pakken)
Vi begynte utgjæringen på 16° og økte gradvis til 19° i løpet av de første 3-4 dagene
Tørrhulmet etter 5 dager
Spørsmålet er:
-Er 2 pakker gjær for mye i en 25L batch? Var det som følgte med i settet vi kjøpte fra Vestbrygg, så da brukte vi begge.
-Burde vi ha ventet til gjæret på toppen hadde lagt seg på bunn av gjæringskaret før vi flasket?
 

Vedlegg

  • 2014-07-13 21.45.45.jpg
    2014-07-13 21.45.45.jpg
    740,2 KB · Sett: 39
Slettes ikke uvanlig at det blir liggende en skorpe på toppen av ølet lenge etter at det ferdig gjæret. FG hørtes også normal ut.
2 pakker gjær er ikke for mye. Det er ganske perfekt! Du kunne ventet lenge om du skulle ventet til skorpa la seg før du flasket!
 
2 pakker er helt innenfor. Så det er noe dere ikke trenger å tenke på.

Den blå pakken er forøvrig s-04, ikke 05 som du skrev.

Gjærkaka på toppen kan innimellom sette seg fast, det har egentlig lite å si, evt for det estetiske.

Men, du skriver at i følge oppskriften så var dere i mål. Det dere må tenke på er at en oppskrift vet ikke når deres gjær i deres oppsett har gjort seg ferdig. Måten å finne ut av om en gjær er ferdig er å måle to ganger i løpet av tre dager, som en tommelfingerregel. 14 dager er som regel safe, men sånn for småpirkens skyld så vet dere egentlig ikke hvis den var ferdig, selv om den mest sannsynligvis var det.
 
Tilbake
Topp