Hei!
Jeg har drevet og lest på forumene i over en måned, så jeg bestemte meg endelig for å registrere meg og melde meg inn i norbrygg!
Veldig imponert over hvor mange forskjellige ting som blir diskutert her og søkemotoren på forumet er jo en lifesaver for en såpass fersk brygger som meg
Jeg flaska faktisk mitt aller første brygg tidligere i kveld, en litt underhumlet ipa. Jeg bommet litt på humlingen, og laget derfor en slags hop tea som jeg blandet ut i det gjærede ølet for å prøve å få litt mer bitterhet, noe som hjalp litt. Problemet med dette, som jeg fikk forklart av Erik på bryggselv.no, er at man med såpass lite vann (1 liter til 20 liter øl) ikke kan øke bitterheten så voldsomt fordi vannet når en grense for hvor bittert det kan bli. Kanskje noen på forumet her har noen erfaringer med dette?
Et annet problem som dukket opp under bryggingen var effektiviteten på meskingen. Mesken holdt relativt bra på temperaturen og sank med rundt 1 °C i løpet av en time (Det er ok eller hva?) . Så skylte jeg ut med vann som holdt 78 °C i rundt en halvtime/tre kvarter. Når jeg målte OG så var den en del under forventet uten at jeg helt vet hvorfor. (Jeg har vært altfor dårlig til å loggføre bryggingen, noe jeg skal være strengere på neste gang :roedme Jeg mistenker hvertfall at temperaturen på skyllevannet falt under selve skyllingen (denne målte jeg kun en gang) og at det kanskje kan være grunnen til det dårlige utbyttet.
Til slutt så har jeg et par spørsmål ang. priming/karbonering. Flaskene står på kjøkkenet og er stablet (i esker) oppå hverandre på en stol. På toppen av esken holder temperaturen seg på rundt 24,5 °C og på bunnen er det 22,5 °C. Burde jeg prøve å få mer lik temperatur? Hvor lenge burde de stå før jeg prøveåpner en? Hvor lenge og hvor kaldt skal de stå etter de har karbonert?
Jeg har drevet og lest på forumene i over en måned, så jeg bestemte meg endelig for å registrere meg og melde meg inn i norbrygg!
Veldig imponert over hvor mange forskjellige ting som blir diskutert her og søkemotoren på forumet er jo en lifesaver for en såpass fersk brygger som meg
Jeg flaska faktisk mitt aller første brygg tidligere i kveld, en litt underhumlet ipa. Jeg bommet litt på humlingen, og laget derfor en slags hop tea som jeg blandet ut i det gjærede ølet for å prøve å få litt mer bitterhet, noe som hjalp litt. Problemet med dette, som jeg fikk forklart av Erik på bryggselv.no, er at man med såpass lite vann (1 liter til 20 liter øl) ikke kan øke bitterheten så voldsomt fordi vannet når en grense for hvor bittert det kan bli. Kanskje noen på forumet her har noen erfaringer med dette?
Et annet problem som dukket opp under bryggingen var effektiviteten på meskingen. Mesken holdt relativt bra på temperaturen og sank med rundt 1 °C i løpet av en time (Det er ok eller hva?) . Så skylte jeg ut med vann som holdt 78 °C i rundt en halvtime/tre kvarter. Når jeg målte OG så var den en del under forventet uten at jeg helt vet hvorfor. (Jeg har vært altfor dårlig til å loggføre bryggingen, noe jeg skal være strengere på neste gang :roedme Jeg mistenker hvertfall at temperaturen på skyllevannet falt under selve skyllingen (denne målte jeg kun en gang) og at det kanskje kan være grunnen til det dårlige utbyttet.
Til slutt så har jeg et par spørsmål ang. priming/karbonering. Flaskene står på kjøkkenet og er stablet (i esker) oppå hverandre på en stol. På toppen av esken holder temperaturen seg på rundt 24,5 °C og på bunnen er det 22,5 °C. Burde jeg prøve å få mer lik temperatur? Hvor lenge burde de stå før jeg prøveåpner en? Hvor lenge og hvor kaldt skal de stå etter de har karbonert?