Nybegynner trenger hjelp

1: Snakkes ofte om utbytte. Hva er utbytte og hvilke fordeler gir høyt utbytte? Hva gjør 80%  bedre enn 70%?

2: Hva er spargewater?

3: Når det brygges med Speidel ser jeg endel som klager på at det er plass til for_lite_kvernet_malt. Kan en ikke heller da redusere vannmengde og dermed oppnå ønsket resultat? Bør funke i allefall på 50L Speidel for der har jeg sett de selger ekstrautstyr som lar deg koke kun ”halv tank.”

4: Det finnes jo mengder av maltekstrakt å få kjøpt. Om det er vanskelig å lage øltyper som krever ektra malt og humle bør en vel kunne blande i ekstra Maltekstrakt før meskingen er avsluttet?

5: Er det vanlig å kombinere bruken av malt/pellets med Maltekstrakt? Tenker fortrinnsvis på de som brygger med Speidel.

6: Er det mulig å bruke det for å lage øl ala Dogfish_120_IPA? Ikke nødvendigvis like ekstremt eller like sterkt men med et slikt øl blir det vel plassproblemer ifb mesking.
 
arve.thue skrev:
1: Snakkes ofte om utbytte. Hva er utbytte og hvilke fordeler gir høyt utbytte? Hva gjør 80%  bedre enn 70%?

Andelen av tilgjengelig sukker i malten som du faktisk får med deg over i vørteren. Ved 80% utbytte er 20% av sukkeret igjen i mesken når du kaster den, ved 70% er 30% av sukkeret igjen.

2: Hva er spargewater?

Vann til skylling/utvasking av mesken. (Dette har sikkert et norsk navn. Noen som vet?)

3: Når det brygges med Speidel ser jeg endel som klager på at det er plass til for_lite_kvernet_malt. Kan en ikke heller da redusere vannmengde og dermed oppnå ønsket resultat? Bør funke i allefall på 50L Speidel for der har jeg sett de selger ekstrautstyr som lar deg koke kun ”halv tank.”

Det er begrenset hvor lite vann du kan ha i Speidelen og fortsatt dekke varmeelementene. Når du ikke skyller blir det også lavere utbytte og du sitter igjen med forholdsvis lite øl.

4: Det finnes jo mengder av maltekstrakt å få kjøpt. Om det er vanskelig å lage øltyper som krever ektra malt og humle bør en vel kunne blande i ekstra Maltekstrakt før meskingen er avsluttet?

Man vil i så fall blande inn maltekstrakt under koking. Det er mulig og mange gjør det. Humle har egentlig ikke noe med dette å gjøre.

5: Er det vanlig å kombinere bruken av malt/pellets med Maltekstrakt? Tenker fortrinnsvis på de som brygger med Speidel.

Hva tenker du på med pellets her?

Det er ganske vanlig å supplere med maltekstrakt når man brygger sterke øl på Speidel. Man kan også meske to ganger med samme vørter, men da får man veldig lavt utbytte.

6: Er det mulig å bruke det for å lage øl ala Dogfish_120_IPA? Ikke nødvendigvis like ekstremt eller like sterkt men med et slikt øl blir det vel plassproblemer ifb mesking.

Nja... Dogfish 120 er et veldig spesielt øl å brygge. Skal man opp på 8-10% bør det gå greit å bruke maltekstrakt for å øke styrken.
 
Tilbake
Topp