Hei,
Jeg er en 45 år gammel kar i fra Arendal som i disse dager holder på å forberede meg på mitt første hjemmelagde øl.
Kjøpte et ølsett hos lokal forhandler. Det ble en Kølsch siden denne kan settes i gjæringskar ved 20 grader ( siden jeg ikke har noen mulighet til å lage en pilsner som krever lavere gjæringstemperatur )
Han som solgte meg ølsettet mente at dette var en grei type øl å starte med og som kunne vær lik en tradisjonell pils.
Har i den forbindelse noen få spørsmål som jeg håper dere kan hjelpe meg med.
1. Har en kjele ( 30 liter ) som kan reguleres kun i temperaturhopp på 5 grader. På ølsettet så står det at denne skal meskes på 64 grader. Vil det være noe problem dersom jeg velger 65 grader på min kjele ? Og hvor mye kan denne temperaturen variere underveis i de 90 min som meskingen pågår.
2. Etter at jeg har sirkulert vørteren manuelt den siste halvtimen så er det på tide med vanning gjennom silkaret. Er det slik å forstå at jeg bør bruke vann med en temperatur på 78 grader ? Skal jo tilføre ganske mange liter ( rundt 15 liter ) og det krever jo litt kasseroller for å få til dette.
3. Så til nedkjølingen av vørteren etter at humlen har fått sin koking på 90 min.
Hva slags slange og tilkoblinger bruker dere til spiralkjøleren ? Noen som har en link til hvor jeg kan få kjøpt ferdig modifiserte tilkoblingsslanger ? Eventuelt beskrive hva jeg trenger.
Har tenkt å stå ute på terrassen og dermed bruke hageslangen til kjølingen.
4, Til slutt så lurer jeg på dette med gjæringstemperatur på dette ølsettet. Det står at det bør stå på gjæringskar på 20 grader i 14 dager før karbonering / flasking. Hvor mye kan denne temperaturen variere uten at det går galt med mitt første forsøk.
Håper dere kan svare på disse spørsmålene og på forhånd takk !
Mvh. Knut
Jeg er en 45 år gammel kar i fra Arendal som i disse dager holder på å forberede meg på mitt første hjemmelagde øl.
Kjøpte et ølsett hos lokal forhandler. Det ble en Kølsch siden denne kan settes i gjæringskar ved 20 grader ( siden jeg ikke har noen mulighet til å lage en pilsner som krever lavere gjæringstemperatur )
Han som solgte meg ølsettet mente at dette var en grei type øl å starte med og som kunne vær lik en tradisjonell pils.
Har i den forbindelse noen få spørsmål som jeg håper dere kan hjelpe meg med.
1. Har en kjele ( 30 liter ) som kan reguleres kun i temperaturhopp på 5 grader. På ølsettet så står det at denne skal meskes på 64 grader. Vil det være noe problem dersom jeg velger 65 grader på min kjele ? Og hvor mye kan denne temperaturen variere underveis i de 90 min som meskingen pågår.
2. Etter at jeg har sirkulert vørteren manuelt den siste halvtimen så er det på tide med vanning gjennom silkaret. Er det slik å forstå at jeg bør bruke vann med en temperatur på 78 grader ? Skal jo tilføre ganske mange liter ( rundt 15 liter ) og det krever jo litt kasseroller for å få til dette.
3. Så til nedkjølingen av vørteren etter at humlen har fått sin koking på 90 min.
Hva slags slange og tilkoblinger bruker dere til spiralkjøleren ? Noen som har en link til hvor jeg kan få kjøpt ferdig modifiserte tilkoblingsslanger ? Eventuelt beskrive hva jeg trenger.
Har tenkt å stå ute på terrassen og dermed bruke hageslangen til kjølingen.
4, Til slutt så lurer jeg på dette med gjæringstemperatur på dette ølsettet. Det står at det bør stå på gjæringskar på 20 grader i 14 dager før karbonering / flasking. Hvor mye kan denne temperaturen variere uten at det går galt med mitt første forsøk.
Håper dere kan svare på disse spørsmålene og på forhånd takk !
Mvh. Knut