Hei!
Da har jeg satt min første batch til fermentering og har noen rookiespørsmål fra dagens brygging:
Nå som det er så varmt ute merket jeg at etter jeg hadde kjølt ned vørteren og fått den over på gjæringskar hadde temperaturen allerede steget 4 grader, fikk den inn i kjøleskapet raskt, men ser den bruker noen timer på og oppnå riktig gjæringstemperatur. Så spørsmålet mitt er;
-Er det krise at temperaturen steg noen grader før den synker ned igjen?
-Gjør det noe om den bruker noen timer på og oppnå riktig gjæringstemp?
Det kan virke som jeg gikk litt hardt ut med å velge en belgisk lys trippel som første brygg da resultatet I antall liter til fermentering ble ganske mye mindre enn hva jeg forventet. La merke til dette først under kokingen, men turte ikke å legge til noe mer vann i tilfelle dette ville ødelegge noe. Når jeg målte OG etter kok var den relativt høy. Her kommer et spørsmål til;
-Kunne jeg målt gravity underveis og eventuelt lagt til mer vann under kok?
-Om jeg eventuelt hadde lagt til 2-3 liter under kok, ville dette gjort stort utslag på OG?
Er helt sikkert mange faktorer som spiller inn på spørsmålene her, men tenker at det ikke skader å spørre. Jeg valgte og heller hoppe ut i det å prøve og feile litt i starten. Blir spennende å se hvordan resultatet blir.
Ønsker alle en riktig god helg, og på forhånd takk!
Skål!
Da har jeg satt min første batch til fermentering og har noen rookiespørsmål fra dagens brygging:
Nå som det er så varmt ute merket jeg at etter jeg hadde kjølt ned vørteren og fått den over på gjæringskar hadde temperaturen allerede steget 4 grader, fikk den inn i kjøleskapet raskt, men ser den bruker noen timer på og oppnå riktig gjæringstemperatur. Så spørsmålet mitt er;
-Er det krise at temperaturen steg noen grader før den synker ned igjen?
-Gjør det noe om den bruker noen timer på og oppnå riktig gjæringstemp?
Det kan virke som jeg gikk litt hardt ut med å velge en belgisk lys trippel som første brygg da resultatet I antall liter til fermentering ble ganske mye mindre enn hva jeg forventet. La merke til dette først under kokingen, men turte ikke å legge til noe mer vann i tilfelle dette ville ødelegge noe. Når jeg målte OG etter kok var den relativt høy. Her kommer et spørsmål til;
-Kunne jeg målt gravity underveis og eventuelt lagt til mer vann under kok?
-Om jeg eventuelt hadde lagt til 2-3 liter under kok, ville dette gjort stort utslag på OG?
Er helt sikkert mange faktorer som spiller inn på spørsmålene her, men tenker at det ikke skader å spørre. Jeg valgte og heller hoppe ut i det å prøve og feile litt i starten. Blir spennende å se hvordan resultatet blir.
Ønsker alle en riktig god helg, og på forhånd takk!
Skål!