Nybegynnerspørsmål

Hei!

Da har jeg satt min første batch til fermentering og har noen rookiespørsmål fra dagens brygging:

Nå som det er så varmt ute merket jeg at etter jeg hadde kjølt ned vørteren og fått den over på gjæringskar hadde temperaturen allerede steget 4 grader, fikk den inn i kjøleskapet raskt, men ser den bruker noen timer på og oppnå riktig gjæringstemperatur. Så spørsmålet mitt er;

-Er det krise at temperaturen steg noen grader før den synker ned igjen?
-Gjør det noe om den bruker noen timer på og oppnå riktig gjæringstemp?

Det kan virke som jeg gikk litt hardt ut med å velge en belgisk lys trippel som første brygg da resultatet I antall liter til fermentering ble ganske mye mindre enn hva jeg forventet. La merke til dette først under kokingen, men turte ikke å legge til noe mer vann i tilfelle dette ville ødelegge noe. Når jeg målte OG etter kok var den relativt høy. Her kommer et spørsmål til;

-Kunne jeg målt gravity underveis og eventuelt lagt til mer vann under kok?
-Om jeg eventuelt hadde lagt til 2-3 liter under kok, ville dette gjort stort utslag på OG?

Er helt sikkert mange faktorer som spiller inn på spørsmålene her, men tenker at det ikke skader å spørre. Jeg valgte og heller hoppe ut i det å prøve og feile litt i starten. Blir spennende å se hvordan resultatet blir.

Ønsker alle en riktig god helg, og på forhånd takk!
Skål!
 
-Er det krise at temperaturen steg noen grader før den synker ned igjen?
Nei det er ikke krise. Det går nok bra! Ideelt sett burde du ha kjølt vørt til ønsket temperatur slik at du hadde kontroll og så pitchet gjær.
-Gjør det noe om den bruker noen timer på og oppnå riktig gjæringstemp?
En tommelfingerregel er maks 1 grad temperaturendring i timen, og maks 3 grader i døgnet.
-Kunne jeg målt gravity underveis og eventuelt lagt til mer vann under kok?
Ja det kunne du. Men det vil også endre på humlen (mere vann gir mindre bitterhet og aroma). Du bør lære deg systemet du brygger på og hvilken effektivitet det gir. De fleste oppskrifter er laget basert på 75% effektivitet, men ut fra utstyr og teknikk kan dette variere typisk fra 65-85% fra brygger til brygger. Å få kontroll på dette er vel det viktigste du kan gjøre nå.
Om jeg eventuelt hadde lagt til 2-3 liter under kok, ville dette gjort stort utslag på OG?
Det korte enkle svaret er ja :).

Du vil finne mye informasjon om alt det du spør om her i ulike tråder på forumet, men også hjelpsomme medbryggere som mer en gjerne svarer på spørsmål ;)
 
Nei det er ikke krise. Det går nok bra! Ideelt sett burde du ha kjølt vørt til ønsket temperatur slik at du hadde kontroll og så pitchet gjær.

En tommelfingerregel er maks 1 grad temperaturendring i timen, og maks 3 grader i døgnet.

Ja det kunne du. Men det vil også endre på humlen (mere vann gir mindre bitterhet og aroma). Du bør lære deg systemet du brygger på og hvilken effektivitet det gir. De fleste oppskrifter er laget basert på 75% effektivitet, men ut fra utstyr og teknikk kan dette variere typisk fra 65-85% fra brygger til brygger. Å få kontroll på dette er vel det viktigste du kan gjøre nå.

Det korte enkle svaret er ja :).

Du vil finne mye informasjon om alt det du spør om her i ulike tråder på forumet, men også hjelpsomme medbryggere som mer en gjerne svarer på spørsmål ;)

Tusen takk for gode svar:)
 
Hei!

Da har jeg satt min første batch til fermentering og har noen rookiespørsmål fra dagens brygging:

Nå som det er så varmt ute merket jeg at etter jeg hadde kjølt ned vørteren og fått den over på gjæringskar hadde temperaturen allerede steget 4 grader, fikk den inn i kjøleskapet raskt, men ser den bruker noen timer på og oppnå riktig gjæringstemperatur. Så spørsmålet mitt er;

-Er det krise at temperaturen steg noen grader før den synker ned igjen?
-Gjør det noe om den bruker noen timer på og oppnå riktig gjæringstemp?

Det kan virke som jeg gikk litt hardt ut med å velge en belgisk lys trippel som første brygg da resultatet I antall liter til fermentering ble ganske mye mindre enn hva jeg forventet. La merke til dette først under kokingen, men turte ikke å legge til noe mer vann i tilfelle dette ville ødelegge noe. Når jeg målte OG etter kok var den relativt høy. Her kommer et spørsmål til;

-Kunne jeg målt gravity underveis og eventuelt lagt til mer vann under kok?
-Om jeg eventuelt hadde lagt til 2-3 liter under kok, ville dette gjort stort utslag på OG?

Er helt sikkert mange faktorer som spiller inn på spørsmålene her, men tenker at det ikke skader å spørre. Jeg valgte og heller hoppe ut i det å prøve og feile litt i starten. Blir spennende å se hvordan resultatet blir.

Ønsker alle en riktig god helg, og på forhånd takk!
Skål!

hehe - husker godt sjokket over hvor mye væske som blei borte den første gangen jeg brygga et ordentlig brygg.

Veien til å treffe dette er vel grundig beskrevet av Miguel. Det som er viktig er at du gjør ting på sammme måten hver gang, og noterer ned hva som skjer, dvs. hvor mye svinn du får på hvert trinn i prosessen fram til ferdig øl.

Kalkulatorer er kjekke. Her er et par stykker du vil få bruk for:

All Grain OG, FG, ABV Calculator - Brewer's Friend Denne lar deg beregne hvor mye malt du trenger for å få et øl med den OG du ønsker. ("Batch size" er det volumet nedkjølt vørter du har i kjelen før du tapper, ikke mengden øl du vil sitte igjen med.) Du må vite hvor mye væske du damper bort på en times kok, og du må kjenne meskeeffektiviteten din, for å kunne bruke kalkulatoren.

Meskeeffektiviteten kan du beregne med denne: Brewhouse Efficiency Calculator - Brewer's Friend Kalkulatoren lar deg beregne flere former for effektivitet, men den som er interessant er meskeeffektiviteten - "pre-boil efficiency".

En tredje nyttig kalkulator er denne: Dilution And Boiloff Gravity Calculator - Brewer's Friend Den er grei når du har bomma på vørterstyrken og/eller -volumet til kok, og trenger å kunne justere.

Nettstedet der du finner disse kalkulatorene, har en haug andre også, bl.a. en for å beregne gjærmengde. Rot litt rundt og se hva som finnes der. Mye nyttig!
 
I morgen skall vi lage lage en festbier - chiller’n min klarer ikke å nå 10C, som er pitch temp. Den klarer 12, som jeg testet idag med 25 liter vann (måte jo gjøre en leak-test). I Keezer’n tar det 2 timer å få det ned til 10C. Tror jeg pitcher i morgen i keezeren. Hva anbefaler dere?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
I morgen skall vi lage lage en festbier - chiller’n min klarer ikke å nå 10C, som er pitch temp. Den klarer 12, som jeg testet idag med 25 liter vann (måte jo gjøre en leak-test). I Keezer’n tar det 2 timer å få det ned til 10C. Tror jeg pitcher i morgen i keezeren. Hva anbefaler dere?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Pitch på 12 grader. Det har ingen praktisk betydning. Du kan godt gjære på 12 grader også. Verdens mest brukte lagergjær, W34/70, presterer optimalt på 12 grader. Bonus er at man ikke trenger så mye gjær som på 10 grader.
 
Pitch på 12 grader. Det har ingen praktisk betydning. Du kan godt gjære på 12 grader også. Verdens mest brukte lagergjær, W34/70, presterer optimalt på 12 grader. Bonus er at man ikke trenger så mye gjær som på 10 grader.

Ok - fikk Fermentis Saflager S-189 som gjær. Går sikkert bra. Takker.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
hehe - husker godt sjokket over hvor mye væske som blei borte den første gangen jeg brygga et ordentlig brygg.

Veien til å treffe dette er vel grundig beskrevet av Miguel. Det som er viktig er at du gjør ting på sammme måten hver gang, og noterer ned hva som skjer, dvs. hvor mye svinn du får på hvert trinn i prosessen fram til ferdig øl.

Kalkulatorer er kjekke. Her er et par stykker du vil få bruk for:

All Grain OG, FG, ABV Calculator - Brewer's Friend Denne lar deg beregne hvor mye malt du trenger for å få et øl med den OG du ønsker. ("Batch size" er det volumet nedkjølt vørter du har i kjelen før du tapper, ikke mengden øl du vil sitte igjen med.) Du må vite hvor mye væske du damper bort på en times kok, og du må kjenne meskeeffektiviteten din, for å kunne bruke kalkulatoren.

Meskeeffektiviteten kan du beregne med denne: Brewhouse Efficiency Calculator - Brewer's Friend Kalkulatoren lar deg beregne flere former for effektivitet, men den som er interessant er meskeeffektiviteten - "pre-boil efficiency".

En tredje nyttig kalkulator er denne: Dilution And Boiloff Gravity Calculator - Brewer's Friend Den er grei når du har bomma på vørterstyrken og/eller -volumet til kok, og trenger å kunne justere.

Nettstedet der du finner disse kalkulatorene, har en haug andre også, bl.a. en for å beregne gjærmengde. Rot litt rundt og se hva som finnes der. Mye nyttig!

Tusen takk for god hjelp :)
 
Tilbake
Topp