Nytt brygg (måtte prøve igjen)

Vel det første brygget jeg prøvde meg på fra bunnen av gikk rett vest, så jeg tok turen og handlet mer i dag. Så i kveld ble det brygget en IPA.
Mesking, koking og alt gikk etter planen.
10kg malt og 33l vann ble til slutt 24l vørter med en OG på 76. Har ikke helt satt meg inn i denne OG utregningen og hva den har og si, men har du tips til hvordan jeg skal regne dette ut etter endt gjæring, så si gjerne i fra  :)

Hva jeg har brukt er jeg ikke helt sikker på. Fikk bare de varer jeg trengte fra olbrygging.no som skulle smake godt og være enkelt å brygge for en nybegynner. Så får vi se hva som skjer.

Men nå, litt bilder.
 

Vedlegg

  • CIMG0046.JPG
    CIMG0046.JPG
    4,5 MB · Sett: 206
  • CIMG0049.JPG
    CIMG0049.JPG
    4,4 MB · Sett: 210
  • koking.jpg
    koking.jpg
    53 KB · Sett: 189
fin kjølebag :) jeg har maken....
10 KG malt-24 liter øl.... jeg brygger 25-30 liter av 7 KG....
OG er original gravity... dvs avlesingen av hygrometreret eller hva det heter...uansettt 1 liter vann=1KG 1 liter vann med sukkerinnhold øker det med ca 10%..
vanskelig å forklare, men kopi fra annet fora....
Det er viktig å være klar over at hverken refraktometer eller oechslevekt direkte måler hverken sukkerinnhold eller alkoholinnhold. Refraktometeret måler brytningsindeksen til ei væske og oechslevekta måler egenvekt til ei væske. Når vi bruker disse verktøyene for å måle vørteren, er det fordi disse egenskapene henger nøye sammen verdier vi faktisk er interessert i (sukkerinhold, for eksempel).

For å forenkle målingene, kan man regne med at vørter er ei blanding av sukkerarter og vann. Når det blir øl er det også blandet inn alkohol. Annet innhold i ølet påvirker ikke målingene nevneverdig.

Sukker er tyngre enn vann og alkohol er lettere enn vann. Når man blander sukker med vann blir væska tyngre enn vann og med ca 10% sukker er væska ca 1,040 ganger så tung som vann. Når gjæren omdanner dette sukkeret til alkohol forsvinner tungt sukker og blir erstattet med lett alkohol. Gjærer dette ned til 1.000 er fortsatt 20% av sukkeret igjen i ølet, men fordi alkoholen er lettere enn vann blir resultatet ei væske som er like tung som vann. (Real attenuation vs apparent attenuation.)

På tilsvarende måte påvirker sukker og alkoholinnholdet brytningsindeksen til væska. Sammenhengen her er ikke like enkel som med egenvekt, men prinsippet er det samme. Formelverket for å gjøre beregningene finnes for eksempel her: http://seanterrill.com/2010/07/20/toward-a-better-refractometer-correlation/
For begge instrumentene må du altså vite både måleverdien før og etter gjæring for å kunne si noe om alkoholinnhold og sukkerinnhold. Ei avlesing etter (eller under gjøring) gir ikke nyttig informasjon når man ikke kan bruke verdien før gjæring for å beregne verdiene.

Skal man finne sukkerinnhold og alkoholinnhold etter gjæring, kreves det mer omfattende laboratorieundersøkelser.
 
Jeg vil anbefale deg å kjøpe Beersmith programvare eller lignende, der legger du enkelt inn oppskriften og får beregnet alkoholstyrke ut fra OG og FG. OG er original gravity og betyr egentlig sukkerinnhold i vørteren før tilsetting av gjær. FG er Final gravity og betyr sukkerinnhold ved endt gjæring, det vil si ferdig øl.
 
Haandbryg.dk har et greitt og gratis kalkuleringsprogram som funker utmerket for oss "nybryggere". :)

Ellers så er SG, spesific gravity, vel definert som pound/gallon. Altså 1 pound sukker i 1 gallon gir SG på 1.040. SG for vann er 1.000.

OG forteller således hvor mye sukker du har klart å få ut fra meskingen/skyllingen.
Viss du i tillegg beregner hvor mye sukker som potensielt er i malten en bruker, finner en utbyttet fra meskingen/skyllingen.
 
Tilbake
Topp