Nytt funn om ølgjærens opphav

http://www.theage.com.au/executive-style/found-cold-beers-missing-link-20110824-1j9c2.htmlhttp://www.theage.com.au/executive-style/found-cold-beers-missing-link-20110824-1j9c2.html
 
"Lager, first brewed in 15th-century Germany, is now one of the world's most popular alcoholic beverages."

Brygget de virkelig lager på 1500-tallet? Jeg trodde det bare fantes ale før bryggermesteren hos Carlsberg isolerte og dyrket fram lagergjæren, derav navnet Saccaromyces Carlsbergensis?
 
Dag skrev:
"Lager, first brewed in 15th-century Germany, is now one of the world's most popular alcoholic beverages."

Brygget de virkelig lager på 1500-tallet? Jeg trodde det bare fantes ale før bryggermesteren hos Carlsberg isolerte og dyrket fram lagergjæren, derav navnet Saccaromyces Carlsbergensis?

Jeg kan ikke gå god for 1400-tallet (15. århundre), men det ble definitivt brygget lager før gjæren ble isolert, på tilsvarende måte som det ble brygget ale før man isolerte og rendyrket alegjæren. I Carlsberg-laboratoriene klarte Emil Christian Hansen og Louis Pasteur to ting: Å isolere ei enkelt gjærcelle og å dyrke denne sterilt fram til en mengde som kunne brukes i brygging. Selve gjæren, pent iblandet bakterier og andre ting som sikkert bidro til et mindre bra resultat, var i bruk før dette.
 
Drikkeglede har også en artikkel om gjær i dag:
http://www.drikkeglede.no/aktueltsaker/vokter-norske-oelskatter-article2122-262.html
I en anonym murbygning i København pleies og oppbevares gjærstammene til norsk øl under streng bevoktning. Bak dørene til Alfred Jørgensens Laboratorium finnes gjærstammene til ti av de mest kjente norske ølmerkene, sovende i kapsler nedfrosset med flytende nitrogen.

Jeg legger også merke til at Drikkeglede lenker til en video som i et kort øyeblikk viser en person som drikker øl. Og ser ut til å like det!
 
Tilbake
Topp