Enkelt spørsmål... Siden gjæren formerer seg under gjæringen, regner jeg med volumet øker også, eller gjør den om komponenter slik at volumet blir det samme?
Det er fortsatt en del CO2 igjen i ferdiggjæret øl. Jo kaldere du har gjæret, jo mer. Dette merker man godt om man prøver å ta en hydrometersampel av en lager. En liten tålmodighetsprøveMassen vil ikke øke, men det betyr jo ikke at volumet ikke kan øke
men nå er jo ikke det tilfellet heller siden CO2 unslipper
Det er vel bare å prøve seg frem da tror jeg.. Satser på 5 liter grums på 150 liters brygg da. Setter 155 liter til gjæring og ser..Hvor mye som blir igjen på bunnen av gjæringskaret, avhenger jo av hvor mye trub som dras med over fra koket. Hvis du sørger for at det blir så lite som mulig, er det ikke mye. Jeg vasket gjær etter flasking av 22 liter Irish Red i dag, og det var ikke så mye som en halv liter på bunnen. Det var så å si ren gjær.