Oksygen flasker hos Jula

Andrimner

Norbrygg-medlem
Hei,

Det begynner å bli vanskelig å få tak i oksygen for tiden, ihvertfall synes jeg det. Jeg ser at de selger oksygenflasker til sveising på Jula:


Disse ser for meg klin like ut som de jeg tidligere har kjøpt på Bryggselv. Er det bare å bruke dette i vørteren, eller er det egne oksygenflasker beregnet på næringsmidler? Jeg ANTAR at svaret er at det er samme, siden jeg har inntrykk av at folk bruker CO2 fra kilder som ikke har noe med næringsmiddel å gjøre, men ville bare være sikker :)
 
Hei,

Det begynner å bli vanskelig å få tak i oksygen for tiden, ihvertfall synes jeg det. Jeg ser at de selger oksygenflasker til sveising på Jula:


Disse ser for meg klin like ut som de jeg tidligere har kjøpt på Bryggselv. Er det bare å bruke dette i vørteren, eller er det egne oksygenflasker beregnet på næringsmidler? Jeg ANTAR at svaret er at det er samme, siden jeg har inntrykk av at folk bruker CO2 fra kilder som ikke har noe med næringsmiddel å gjøre, men ville bare være sikker :)
Det er de samme som bryggforretningene selger.
 
Er det noen som bruker oksygen i vørteren lenger da? Trodde det var et fenomen som var gått over.
Produsentene sier man ikke trenger oksygen ved direkte pitch fra ny forpakning. Det må vi kanskje tro de på, men om den har gått en runde på starter uten røring, eller gjenbrukes fra forrige batch er det nok behov for oksygen. Gjæren bruker oksygen for å syntetisere nye cellemembraner. Grunnen til at de sier man ikke trenger oksygen er at de har preppa gjæren med alt den trenger til syntetiseringen. Etter en runde har vi brukt opp dette.
 
Produsentene sier man ikke trenger oksygen ved direkte pitch fra ny forpakning. Det må vi kanskje tro de på, men om den har gått en runde på starter uten røring, eller gjenbrukes fra forrige batch er det nok behov for oksygen. Gjæren bruker oksygen for å syntetisere nye cellemembraner. Grunnen til at de sier man ikke trenger oksygen er at de har preppa gjæren med alt den trenger til syntetiseringen. Etter en runde har vi brukt opp dette.
For all del, dette er jeg ikke særlig bevandret på. Likevel, noen erfaringer.

Store øl brygges normalt etter et lite øl. Som forrige Birger (og Birgere før det igjen) , da ble det en golden ale først hvor jeg brukte en halv liter Nottingham slurry. Rørte ut i en liter vørter for å gjøre det litt mer miksbart før pitch. Gjæra ut 78.5% den til 14% (2 kg demararasukker i secondary).. Samme prosess er gjort med stor suksess på pils -> julebokk flere ganger. Øla blir fri for usmaker og går helt smertefritt ut til FG. Stiller meg derfor tvilende til at det spiller noen rolle egentlig, for marginen for feilbruk er lavere enn nyttepotensialet.
 
For all del, dette er jeg ikke særlig bevandret på. Likevel, noen erfaringer.

Store øl brygges normalt etter et lite øl. Som forrige Birger (og Birgere før det igjen) , da ble det en golden ale først hvor jeg brukte en halv liter Nottingham slurry. Rørte ut i en liter vørter for å gjøre det litt mer miksbart før pitch. Gjæra ut 78.5% den til 14% (2 kg demararasukker i secondary).. Samme prosess er gjort med stor suksess på pils -> julebokk flere ganger. Øla blir fri for usmaker og går helt smertefritt ut til FG. Stiller meg derfor tvilende til at det spiller noen rolle egentlig, for marginen for feilbruk er lavere enn nyttepotensialet.
Tja, om det funker bra for deg uten så forstår jeg at du ikke tar deg bryderiet. Behovet kan nok også bli mindre med økt pitch rate siden gjæren ikke trenger og formere seg like mye. Der har man jo også en annen diskusjon om mengde gjær. Og der går vel diskusjonen mer på smak. Det meste vil fungere, men mindre/mere gjær vil påvirke b.la estere, biotransformasjon etc. Men jeg har såpass tiltro til de som sier det er viktig at jeg kommer til å fortsette med det. Og jeg (forsøker i den grad vi kan) og pitche anbefalte menger med gjær, da er oksygen nødvendig for å få den veksten som skal til.
 
Er det noen som bruker oksygen i vørteren lenger da? Trodde det var et fenomen som var gått over.
Jeg har ikke oppfatta det. Men det jeg har vært opptatt av i det siste, er å prøve å droppe oksygenering når jeg har gjort det jeg kan for at gjæren skal ha fulle sterollagere. Stikkord: Vitalitetsstartere. Og det ser ut til å fungere.

Jeg har ikke sett noe sted at noen har tatt til orde for at det ikke har noe for seg å oksygenere når du ikke kan regne med at gjæren har fulle sterollagere. Tvert i mot, nesten - dvs. at det kanskje er større vekt på det nå. Det er en del av bevegelsen henimot prioritering av vitalitet framfor celletall, slik jeg oppfatter det.

Du kan nok til en viss grad erstatte vitalitet med å pitche mer gjær, og gjærmengden er jo ikke noe problem når du gjenbruker gjær fra et tidligere brygg. Det du gjør da, er å "overpitche", og det er ikke uproblematisk, men innafor rimelighetens grenser skal det gå bra. Så jeg er ikke veldig overraska over at du har gjort de erfaringene du har gjort med denne strategien, særlig om du passer på å gjøre alt riktig med høstinga, og bruker gjæren nokså kjapt etterpå.

Med "oksygenere" forstår jeg innblanding av oksygen uavhengig av metode. Så sjøl om bruk av reint oksygen er mest effektivt, og den eneste måten å komme over 8ppm på, så finnes det andre måter å gjøre det på. Jeg veit ikke om du gjør noe for å blande inn oksygen gjennom risting eller plasking eller annet? (Det er vel vrient å riste en dunk med så store brygg som du setter:).)

Den gjæren du gjenbruker, vil antakelig ha greie lagre av glykogen og trehalose, men i hvilken grad det kan kompensere for dårlige lagre av steroler, som gjæren din helt sikkert har, veit jeg ikke. Det har jeg aldri sett/hørt noe om, faktisk. - men jeg tviler. Problemstillinga har ikke vært behandla noe sted jeg har vært innom. Det teorien legger vekt på, er at glykogenet er nødvendig for at gjæren skal kunne nyttiggjøre seg oksygenet effektivt til å syntetisere steroler og lipider.

Jeg tviler ikke på at du lager godt øl, og oksygenering er absolutt ikke noen garanti for et vellykka resultat, heller. (Jeg har laga mye dårlig øl:).) Men jeg vil nok si at det virker fornuftig å sørge for å gi gjæren oksygen - om ikke annet så som ei ekstra forsikring. Det er nok ikke noen tvil om at oksygenering er "best practice", og jeg vil alltid råde folk til å oksygenere. Det er dessuten relativt enkelt, og ikke noen veldig stor utgift, heller - så hvorfor ikke. (Jeg slår meg vel litt på kjeften her, sida jeg i det siste har vært opptatt av å sørge for å kunne droppe oksygeneringa. Jeg skal innrømme at det er greit å slippe når jeg står der på slutten av bryggedagen, men på den annen side er det mer styr med å lage en vitalitetsstarter enn det er å oksygenere:).)

En studie om effekten av oksygen ved bruke av mye gjær: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19263049/
 
Sist redigert:
Du kan nok til en viss grad erstatte vitalitet med å pitche mer gjær, og gjærmengden er jo ikke noe problem når du gjenbruker gjær fra et tidligere brygg. Det du gjør da, er å "overpitche", og det er ikke uproblematisk, men innafor rimelighetens grenser skal det gå bra. Så jeg er ikke veldig overraska over at du har gjort de erfaringene du har gjort med denne strategien, særlig om du passer på å gjøre alt riktig med høstinga, og bruker gjæren nokså kjapt etterpå.
Tror ikke jeg overpitcher egentlig. Ta Birger og Golden Ale eksemplet da. Til 50 liter 1.105 behøves 1500 mrd gjærceller med pitchrate på 1.25 (fornuftig med høy OG og ukjent konsentrering av celler / ml i slurryen). Regner 3 mrd når jeg bruker slurryen samme dag. 1500 / 3 = 500 ml, så relativt spot on vil jeg tro. Men - har også gjæra ut en Birger med frossen kveik tatt rett fra fryseren, pitch rate 1 gram / 5 liter vørter. :p

Jeg veit ikke om du gjør noe for å blande inn oksygen gjennom risting eller plasking eller annet? (Det er vel vrient å riste en dunk med så store brygg som du setter:).)
Pumper vørteren fra B80 over i en gjæringstank hvor det er luftespiral i enden på slangen, blir bra dusj ned i tanken også med fallhøyde på 70 cm til å begynne med.

Jeg tviler ikke på at du lager godt øl, og oksygenering er absolutt ikke noen garanti for et vellykka resultat, heller. (Jeg har laga mye dårlig øl:).) Men jeg vil nok si at det virker fornuftig å sørge for å gi gjæren oksygen - om ikke annet så som ei ekstra forsikring.
Av både ukjente og kjente faktorer bommer man av og til. Skjer at man forer dodraugen her i huset og, men så er det ganske lenge siden jeg har kunnet skylde på gjæra heller enn utførende håndtverker.. ;)

Jeg syns at det er moro å brygge, og det gjør seg av og til med et svakere øl på tappekranene. Helt ypperlig å kombinere det med å dyrke gjær heller enn å bruke snart like lang tid på kultivering av gjærstarter så har man "kanskje" både frisk og nok gjær. Det å steppe opp startere tre og fire ganger for å få nok til OG 1.1+ det orker jeg faktisk ikke når man heller kan få et produkt ut av samme antall timer. Normalstyrke øl kan direktepitches med de fleste gjærstammer, kanskje som du er inne på sette en vitalitetsstarter som man kan ta av ved oppkok.
 
Sist redigert:
Tror ikke jeg overpitcher egentlig. Ta Birger og Golden Ale eksemplet da. Til 50 liter 1.105 behøves 1500 mrd gjærceller med pitchrate på 1.25 (fornuftig med høy OG og ukjent konsentrering av celler / ml i slurryen). Regner 3 mrd når jeg bruker slurryen samme dag. 1500 / 3 = 500 ml, så relativt spot on vil jeg tro. Men - har også gjæra ut en Birger med frossen kveik tatt rett fra fryseren, pitch rate 1 gram / 5 liter vørter. :p


Pumper vørteren fra B80 over i en gjæringstank hvor det er luftespiral i enden på slangen, blir bra dusj ned i tanken også med fallhøyde på 70 cm til å begynne med.


Av både ukjente og kjente faktorer bommer man av og til. Skjer at man forer dodraugen her i huset og, men så er det ganske lenge siden jeg har kunnet skylde på gjæra heller enn utførende håndtverker.. ;)

Jeg syns at det er moro å brygge, og det gjør seg av og til med et svakere øl på tappekranene. Helt ypperlig å kombinere det med å dyrke gjær heller enn å bruke snart like lang tid på kultivering av gjærstarter så har man "kanskje" både frisk og nok gjær. Det å steppe opp startere tre og fire ganger for å få nok til OG 1.1+ det orker jeg faktisk ikke når man heller kan få et produkt ut av samme antall timer. Normalstyrke øl kan direktepitches med de fleste gjærstammer, kanskje som du er inne på sette en vitalitetsstarter som man kan ta av ved oppkok.
hehe - muligheter til å gjøre dumme ting er det mange av. Jeg mener f.eks. at jeg har pådratt meg en god del infeksjoner fordi jeg har brukt Starsan som ikke har vært effektiv. Lærte først for ikke så lenge sida at den ikke funker lenger når den blir uklar - og det blir den veldig fort om en har litt kalsium i vannet. Og da hjalp det ikke så mye om jeg var omhyggelig med oksygenet:).

Du får jo inn en del oksygen på den måten du beskriver, og det hjelper nok godt, vil jeg tru. Og et lite brygg svakere øl kan du nesten betrakte som en starter.

Antakelig blir behovet for oksygen mer kritisk når du gjenbruker gjæren over flere brygg. Og det gjør du kanskje ikke så mye av?
 
hehe - muligheter til å gjøre dumme ting er det mange av. Jeg mener f.eks. at jeg har pådratt meg en god del infeksjoner fordi jeg har brukt Starsan som ikke har vært effektiv. Lærte først for ikke så lenge sida at den ikke funker lenger når den blir uklar - og det blir den veldig fort om en har litt kalsium i vannet. Og da hjalp det ikke så mye om jeg var omhyggelig med oksygenet:).
Sprayer ned det meste med ganske fersk Starsan. Men viktigst er nok å være påpasselig med alle pakninger og kraner og sånt.
Antakelig blir behovet for oksygen mer kritisk når du gjenbruker gjæren over flere brygg. Og det gjør du kanskje ikke så mye av?
Om det er storproduksjon av pils så kjører jeg 2-3 på gjenbrukt slurry. Men halvkilospakker er såpass rimelige egentlig at selv om andregenerasjonsgjær ofte produserer bedre øl er det noe trygghet i å vite at hva man pitcher ikke er 50% dødt eller trub. Er ikke helt trygg på dette med skylling av gjær, vitalitet og kjøleskap. I sånne situasjoner kan det vel hende at ekstra O2 kan være nyttig.
 
Sprayer ned det meste med ganske fersk Starsan. Men viktigst er nok å være påpasselig med alle pakninger og kraner og sånt.

Om det er storproduksjon av pils så kjører jeg 2-3 på gjenbrukt slurry. Men halvkilospakker er såpass rimelige egentlig at selv om andregenerasjonsgjær ofte produserer bedre øl er det noe trygghet i å vite at hva man pitcher ikke er 50% dødt eller trub. Er ikke helt trygg på dette med skylling av gjær, vitalitet og kjøleskap. I sånne situasjoner kan det vel hende at ekstra O2 kan være nyttig.
Det med Starsan er jo off topic, men likevel: Det er interessant at jeg tross alt har brygga stort sett uten å få infeksjoner. Det betyr antakelig at vi kommer ganske langt med god reingjøring.

Som sagt, så trur jeg det oksygenet du tilfører, kan hjelpe godt.

Nå inneholder jo vørteren fettsyrer som gjæren kan ty til om den ikke får oksygen. Du kan faktisk erstatte oksygen med litt olivenolje, også - noe du sikkert kjenner til: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19263049/ Gjærnæring inneholder vel også noe av dette.
 
Oxytubo oksygenflasker mi gikk tom og jeg dro på Jula for å bytte innom kjøpe en full - men de har sluttet å selge. Noen som har tips til hvor jeg kan få tak i? Og aller helst i en butikk i Trondheim siden kraftig imp stout gjerne skulle hatt litt ekstra.
 
Oxytubo oksygenflasker mi gikk tom og jeg dro på Jula for å bytte innom kjøpe en full - men de har sluttet å selge. Noen som har tips til hvor jeg kan få tak i? Og aller helst i en butikk i Trondheim siden kraftig imp stout gjerne skulle hatt litt ekstra.
Hei, jeg har møtt samme problem i Kristiansand. Noen tips til hvor vi kan få tak i nye flasker?
 
Tilbake
Topp