Oksygen i vørter for tørrgjær og fersk (flytende) gjær

Nøyaktig samme diskusjon (morsomt nok) gikk på Thebrewingnetwork.com for 8 år siden. Og sikkert mange andre steder, men dersom du har lyst til å lese er siste innlegg på side 4 kanskje mest relevant,av Jamil-Zainasheff tror disse dekker det meste denne tråden har vært igjennom. http://thebrewingnetwork.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=4000&start=24#_threadå

Innlegget fra Gahr over kan vel sies å være en grei oppsummering også av den tråden, rent bortsett fra at den ikke berører hva som var trådstarter sitt spørsmål, kan gjær med forskjellig utgangspunkt/gjærhelse/sterol nivå oksygeneres forskjellig og fremdeles gi samme kvaliteter på ølet.
F.eks. 8ppm og pitch fra riktig mengde tørrgjær, kontra ukes gammel slurry bunnhøstet fra forrige batch og 15ppm med ren oksygen.
Jeg skrev mine innlegg i den konteksten, og ingenting om at du burde droppe oksygenering/beluftning av vørteren før pitch.

For et konsistent resultat bør en ha kontroll på gjærmengde,gjærhelse,oksygen,mengde næringsstoffer i vørter og temperatur. Og dette er et samspill som henger sammen.
 
Sist redigert:
^ Takk for linken til thebrewingnetwork. Det var oppklarende for meg, i alle fall. Så vidt jeg forstår Zainasheff, så bør man, uansett hvor sunn og vital gjær man har, sørge for å få en viss formering av gjæren i vørteren, ganske enkelt for smakens skyld? Man bør altså få inn oksygen.

Angående tilsetting av O2 i starter: Hvor ofte/mye?
 
Tilbake
Topp