Det kommer helt ann på hvilken malt du bruker, om det føles søtt, men vi snakker om gjærens evne til å spise sukker slik at fg ikke blir for høy.
Sent fra min D6503 via Tapatalk
Det er det jeg prøver å si
. Skalaen på termometeret ditt er misvisende, eller i beste fall en grov forenkling, men siden du la fram et bilde av den, regnet jeg med at du faktisk mente å si at man fikk søtt øl om man mesket med en temperatur opp mot 70 grader. Det er nok også en forenkling å si at det bare kommer an på maltsammensetningen om man får et søtt øl.
Siden dette er forumavdelingen for nybegynnerspørsmål, så benytter jeg anledningen til å legge ut litt
:
Det vi snakker om, er vel strengt tatt hvordan
meskingen kan produsere mer eller mindre gjærbar vørter? Det avhenger ikke bare av temperaturen, men også av ph i vørteren, av tykkelsen på mesken, og av hvor lenge vi mesker. Men temperaturen er nok den enkeltfaktoren som er viktigst, og som en nybegynner bør konsentrere seg om å styre - ved siden av å sørge for at ph ligger innenfor grensene, selvfølgelig. (Dvs. mellom 5,1 og 5,8. For høy ph er særlig ille; det gir tanninbitterhet).
Når det gjelder hva som gjør at vi opplever et øl som "søtt", så er det temmelig komplisert. Her er en nokså grei utgreiing - synes jeg:
http://homebrew.stackexchange.com/questions/15089/what-makes-a-beer-malty-and-sweet Det som er sikkert, er at det er vanskeligere å brygge et søtt øl enn et tørt øl - om vi ser bort fra veldig sterke øl, da, hvor gjæren rett og slett stryker med av alkoholforgiftning før den får spist opp alt gjærbart (og søtt) sukker. Grunnen er ganske enkelt at det sukkeret gjæren ikke vil spise, ikke smaker særlig søtt.
Den utgjæringsprosenten du ender opp med, bestemmes selvfølgelig ikke alene av meskingen. Den påvirkes videre av
- hvilken type gjær du bruker (det varierer hvor flink gjæren er til å ete ulike sukkerarter, og hvor godt den tåler alkohol)
- hvor mye og hvor frisk gjær du tilsetter
- hvor mye oksygen gjæren får i starten
- temperaturen du gjærer på, og hvordan du styrer den
- om det er nok kalsium - og annet som gjæren trenger - i vørteren
- ph'en i vørteren etter kok
@HJI Alt dette er ikke relevant i forhold til problemet ditt
. Men det første du må finne ut, er om ølet ditt smaker søtt. Gjør det ikke det, har du gjort ett eller annet rart under meskingen. Temperatur og tid har du hatt rimelig styring på, så forklaringen kan ikke ligge der, så jeg kan egentlig ikke se at det kan ha skjedd noe dramatisk. Hvis ph'en har vært veldig lav, er ikke beta-amylasen (som står for omdanningen til gjærbart sukker) særlig aktiv, men det er heller ikke særlig sannsynlig dersom du har brygget et lyst øl.
Så jeg vil gjette på at du har et øl med en god del gjærbart - og altså søtt - sukker i. Og da må nesten forklaringen være at du har gitt gjæren dårlige arbeidsforhold på en eller annen måte. Den sikreste måten å få i gang gjæringen på, er å lage en starter, vente til den har nådd topp aktivitet (altså til den produserer godt med gjærskum), og så hive alt oppi. Og som sagt, jeg tror jeg ville stukket om. (Da får du jo gratis gjær, også
.)