johanj skrev:
Tenker du på å bruke et ølsett eller noe annen maltekstrakt som basis? Send gjerne et forslag til kombinasjoner av malt, humle og ekstrakt og gjær.
Mvh,
Johan
Ølsett som basis er det enkleste. Et tips er å laste ned programmet fra Beersmith.com og leke litt med oppskrifter der inne. Der får du retningslinjer etter valgt stilart, og det ligger også en del oppskrifter der. Og oppskriftene som er Wholegrain kan konverteres til ekstrakt. (gratis prøveversjon i 30 dager, så du kan prøve det ut)
Ellers er en veldig grei nybegynnermåte (synes jeg) å ta utgangspunkt i et humlet ølsett, koke det opp og tilsette aroma-humle selv. Mengden av humle og koketid kan være alt mellom himmel og jord egentlig, men se i oppskriftsseksksjonen for en pekepinn for aromahumle.
Litt mere avansert er det å ta utgangspunkt i uhumlet ekstrakt og både tilsette bitterhumle og aromahumle selv. Vanlig koketid på bitterhumle er 60 minutter.
[Enda[/i] litt mere tungvint (og utfordrende, spenndende, tidkrevende) er det å bruke ekstrakt (kanskje 80-90%), og så tilsette en liten meskevørter eller en vørter av spesialmalt-uttrekk (spesialtmalt som "skylles" i varmt vann)
Ett eksempel på det siste er en oppskrift jeg fikk tips om her på forumet, en Pale Ale. Jeg brukte Styrian Goldings istf den nevnte, da Vin og Bar ikke hadde den på lager. Ølet vant forresten 1. plassen i "lys ale" i NM 2009:
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1529.msg9464.html#msg9464 (les tråden videre også, da det forklares nærmere etterhvert)
Ligger bunker og lass med oppskrifter på forumet og på nettet ellers. Men en god oppskriftsbok kan også være godt å ha! Relativt fort skjønner man tegninga, og kan komponere egne oppskrifter - kanskje ikke typeriktige, men godt øl.
Uansett hva du velger, husk å noter ALT du foretar deg, temperaturmålinger under mesk osv osv. Det kan være nyttig å kunne spore tilbake til.
Lykke til!