Ølstein og sitronsyre (Bergen)

Marius K.

Norbrygg-medlem
Jeg sliter med noe som ser ut som ølstein i bryggeren min. Det ser ut til å ha satt seg i duptubes, ventiler og motstrømskjøler. Altså alle de plassene som det er verst å komme til. Jeg har fått tips om at sitronsyre kan fungere.

Sitronsyre fås på felleskjøpet i 25 kilossekker. For å kunne resirkulere dette rundt i bryggemaskinen så trenger jeg ca. 10 liter blanding, noe som krever ca. 1 kilo sitronsyrepulver for å nå 10 % konsentrasjon. På apoteket koster 100 gram 179 kroner, så dette er dyrt. Antar sekken på felleskjøpet har en mer fair pris, men jeg har ikke bruk for 25 kilo stående.

Er det noen som har erfaring med sitronsyre mot ølstein? Fungerer det? Er det noen her i Bergen som har en stor sekk stående som vil selge unna en kilo? :)

 

YngveKL

Norbrygg-medlem
Jeg sliter med noe som ser ut som ølstein i bryggeren min. Det ser ut til å ha satt seg i duptubes, ventiler og motstrømskjøler. Altså alle de plassene som det er verst å komme til. Jeg har fått tips om at sitronsyre kan fungere.

Sitronsyre fås på felleskjøpet i 25 kilossekker. For å kunne resirkulere dette rundt i bryggemaskinen så trenger jeg ca. 10 liter blanding, noe som krever ca. 1 kilo sitronsyrepulver for å nå 10 % konsentrasjon. På apoteket koster 100 gram 179 kroner, så dette er dyrt. Antar sekken på felleskjøpet har en mer fair pris, men jeg har ikke bruk for 25 kilo stående.

Er det noen som har erfaring med sitronsyre mot ølstein? Fungerer det? Er det noen her i Bergen som har en stor sekk stående som vil selge unna en kilo? :)

Ehh.... hvorfor ikke bruke eddik? Kjøp 35% på butikken, så har du en stund. Myyyye billigere også, og etter all sannsynlighet en god del bedre :)
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Ehh.... hvorfor ikke bruke eddik? Kjøp 35% på butikken, så har du en stund. Myyyye billigere også, og etter all sannsynlighet en god del bedre :)

Nei, si det. Jeg har ikke peiling på dette, så ingen forutsetning for vite ;) Jeg bare så flere kommentere citric acid som en mulig løsning. Hvordan ville man eventuelt benyttet eddikk for å 'rydde' opp i dette? Blandingsforhold/tid/temperatur? Hva må man ta av forhåndsregler? Det lukter jo ganske heftig - det kan ikke avgi lukt/smak i etterkant?
 

YngveKL

Norbrygg-medlem
Nei, si det. Jeg har ikke peiling på dette, så ingen forutsetning for vite ;) Jeg bare så flere kommentere citric acid som en mulig løsning. Hvordan ville man eventuelt benyttet eddikk for å 'rydde' opp i dette? Blandingsforhold/tid/temperatur? Hva må man ta av forhåndsregler? Det lukter jo ganske heftig - det kan ikke avgi lukt/smak i etterkant?
Hadde prøvd 1:3 først. Skylle godt med vann etterpå. Så evt. sterkere/svakere med erfaring. Eddik er ganske anvendbart til mange ting :)
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Ser nå at nevnte Beer Stone remover er basisk og ikke sur. Kanskje krystallsoda kunne vært et bedre alternativ enn eddik...
Beer Stone Remover

Det ser ut som syre er det generelle rådet. Eddik er vel surt, eller?

Jeg noterer meg tipset om eddik, da har jeg to ting jeg kan prøve. Jeg rekker nok ikke dette før neste bryggedag, så får teste i etterkant. Satser på at belegget ikke påvirker ølkvaliteten. Har ikke merket noe til nå.

Når det gjelder eddiken, hvor lang kontakttid vil du anbefale, og hva med temperatur?

Vil det ikke kunne avgi smak/lukt i etterkant? Jeg har en del silikonpakninger i bryggeren, og noen teflonpakninger. Vil nødig ha øl som smaker/lukter eddik senere.
 

AndyHagen

Norbrygg-medlem
Hei,
Ølstein er en kombinasjon av proteiner og kalsiumoksalat. Det er litt innviklet kjemi bak det hele, men kort fortalt dannes ølsteinen fra proteiner og oksalat fra maltet, og løst kalsium fra malt/vann. Veldig hardt vann vil kunne spille en rolle her, har du det?
På grunn av sammensetningen av ølsteinen er det litt mer enn å "bare" tilsette syre eller base. Du ønsker først noe som er kraftig nok til å løse opp proteinene, før du dundrer løs på mineraldelen (kalsiumoksalat) av steinen. Svak syre alene er tregt, og kalsiumoksalat er nesten uløselig i eddiksyre. Så det ville jeg droppet. De fleste har imidlertid en bedre syre hjemme, nemlig starsan som inneholder 50 % fosforsyre. Denne er fortsatt en svak syre, men medre mot oksalatet.
Hvis du skal prøve å kjøre (en av de) tradisjonell CIP-prosess, så tar du først en runde med varm (60-ish) basisk løsning (PBW/kaustisk), og deretter sterk blanding av varm (50-60-ish) starsan. Skyll med vann eller tynnere starsanløsning til slutt. Ville forsøkt dette, og droppet eddik.
Starsan inneholder mer enn fosforsyre. Ville passet litt på hva som kan fordampe fra starsan når brukt varm. Har ikke forsøkt selv. Bruk sikkerhetsutstyr og god ventilasjon.

Disclaimer: Jeg har ikke hatt behov for å teste disse metodene selv, så dette er teori fra min side.

Det kan leses litt her (Edit: ser at Turbojens kom meg i forkjøpet på den :) ):
Removing & Preventing Beer Stone Buildup | MoreBeer
(Jeg ville styrt unna den alternative prosedyren med mindre du får tak i salpetersyre)

A
 
Sist redigert:

Marius K.

Norbrygg-medlem
Hei,
Ølstein er en kombinasjon av proteiner og kalsiumoksalat. Det er litt innviklet kjemi bak det hele, men kort fortalt dannes ølsteinen fra proteiner og oksalat fra maltet, og løst kalsium fra malt/vann. Veldig hardt vann vil kunne spille en rolle her, har du det?
På grunn av sammensetningen av ølsteinen er det litt mer enn å "bare" tilsette syre eller base. Du ønsker først noe som er kraftig nok til å løse opp proteinene, før du dundrer løs på mineraldelen (kalsiumoksalat) av steinen. Svak syre alene er tregt, og kalsiumoksalat er nesten uløselig i eddiksyre. Så det ville jeg droppet. De fleste har imidlertid en bedre syre hjemme, nemlig starsan som inneholder 50 % fosforsyre. Denne er fortsatt en svak syre, men medre mot oksalatet.
Hvis du skal prøve å kjøre (en av de) tradisjonell CIP-prosess, så tar du først en runde med varm (60-ish) basisk løsning (PBW/kaustisk), og deretter sterk blanding av varm (50-60-ish) starsan. Skyll med vann eller tynnere starsanløsning til slutt. Ville forsøkt dette, og droppet eddik.
Starsan inneholder mer enn fosforsyre. Ville passet litt på hva som kan fordampe fra starsan når brukt varm. Har ikke forsøkt selv. Bruk sikkerhetsutstyr og god ventilasjon.

Disclaimer: Jeg har ikke hatt behov for å teste disse metodene selv, så dette er teori fra min side.

Det kan leses litt her (Edit: ser at Turbojens kom meg i forkjøpet på den :) ):
Removing & Preventing Beer Stone Buildup | MoreBeer
(Jeg ville styrt unna den alternative prosedyren med mindre du får tak i salpetersyre)

A

Hei

Jeg tror ikke jeg skal ha særlig hardt vann. Har vanlig overflate vann her i Bergen. Her er vannprofilen:

upload_2020-5-8_10-36-38.png

Det er denne løsningen du her beskriver?

upload_2020-5-8_10-30-43.png

Jeg har ikke PBW, men Craft clean, men antar det vil gjøre samme nytten? Det er vel ikke klorin i Craft clean, slik at det er trygt å kjøre syre etterpå selv om det mot formoding skulle være noe rester av basen en plass (skal selvsagt skylle mellom)?

Du tenker Star san er bedre enn sitronsyre i dette tilfellet? Hvor sterk blanding av Star san ville du brukt? Angående ventilasjon så tror jeg det kan være greit å gjøre dette ute... Just in case.
 

AndyHagen

Norbrygg-medlem
Hei

Jeg tror ikke jeg skal ha særlig hardt vann. Har vanlig overflate vann her i Bergen. Her er vannprofilen:

Vis vedlegget 44892

Det er denne løsningen du her beskriver?

Vis vedlegget 44891

Jeg har ikke PBW, men Craft clean, men antar det vil gjøre samme nytten? Det er vel ikke klorin i Craft clean, slik at det er trygt å kjøre syre etterpå selv om det mot formoding skulle være noe rester av basen en plass (skal selvsagt skylle mellom)?

Du tenker Star san er bedre enn sitronsyre i dette tilfellet? Hvor sterk blanding av Star san ville du brukt? Angående ventilasjon så tror jeg det kan være greit å gjøre dette ute... Just in case.

Ja, dette beskriver prosess. Her er det sikkert mange varianter, men går du for denne med PBW/Craftclean og Starsan bør du ha god sjans for å lykkes ut fra "best practice" i proffbrygging. Det er ikke klor i Craftclean, så du er trygg.
Jeg vet ikke hvordan forskjellen er på sitronsyre og starsan i denne sammenhengen. Begge burde fungere, så hvis du kjøper deg noen poser med sitronsyre fra bakehylla på butikken og lager en sterk løsning kan det sikkert være like bra som Starsan. Spørs hvor store vannvolumer du tenker å sirkulere med.
Jeg er usikker på styrke av starsanblandingen. FOR mye fosforsyre er ikke nødvendigvis bra (selv om det er mye brukt til rustfjerning på stål), men jeg ville brukt betydelig mer enn det du bruker ved vanlig desinfisering. Hvis det var et passe ullent svar? ;)
For å kaste ut et tall: 1:10 fortynning?
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Ja, dette beskriver prosess. Her er det sikkert mange varianter, men går du for denne med PBW/Craftclean og Starsan bør du ha god sjans for å lykkes ut fra "best practice" i proffbrygging. Det er ikke klor i Craftclean, så du er trygg.
Jeg vet ikke hvordan forskjellen er på sitronsyre og starsan i denne sammenhengen. Begge burde fungere, så hvis du kjøper deg noen poser med sitronsyre fra bakehylla på butikken og lager en sterk løsning kan det sikkert være like bra som Starsan. Spørs hvor store vannvolumer du tenker å sirkulere med.
Jeg er usikker på styrke av starsanblandingen. FOR mye fosforsyre er ikke nødvendigvis bra (selv om det er mye brukt til rustfjerning på stål), men jeg ville brukt betydelig mer enn det du bruker ved vanlig desinfisering. Hvis det var et passe ullent svar? ;)
For å kaste ut et tall: 1:10 fortynning?

Hehe, passe ullent, ja ;) Jeg må ha sirka 15 liter blanding for å kunne sirkulere over varmeelementene og gjennom motstrømskjøleren. En fortynning på 1:10 gir jo da 1,5 liter konsentrert Star san... Det blir dyrt! Høres kanskje ut som sitronsyre er veien å gå? 10 % blanding? Det gir ca. 1,5 kilo sitronsyrepulver til 15 liter. Det blir betydelig rimeligere...
 

AndyHagen

Norbrygg-medlem
Hehe, passe ullent, ja ;) Jeg må ha sirka 15 liter blanding for å kunne sirkulere over varmeelementene og gjennom motstrømskjøleren. En fortynning på 1:10 gir jo da 1,5 liter konsentrert Star san... Det blir dyrt! Høres kanskje ut som sitronsyre er veien å gå? 10 % blanding? Det gir ca. 1,5 kilo sitronsyrepulver til 15 liter. Det blir betydelig rimeligere...
Det er veldig mulig at du kan bruke en betydelig tynnere Starsanløsning. Jeg har sett noen si dobbel styrke av vanlig dose. Jeg tør bare ikke anbefale noe konkret for det blir jo kjedelig å sitte der med dårlig resultat. Når det gjelder sitronsyra, så har jeg sett tre spiseskjeer på to liter vann nevnt. Men jeg foreslår jeg Google fremfor min synsing.
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Da er jeg i gang med vask, så krysser jeg fingrene for at dette funker. Blir craft clean på 65 grader i en time først. Skyller med varmt vann, så 10% sitronsyre på 65 grader i en time, deretter skylling med kaldt vann. Kjører en runde med kald star san i normal løsning som siste skylling.



Sent fra min SM-G960F via Tapatalk
 

Krøll & Øl

Norbrygg-medlem
Da er jeg i gang med vask, så krysser jeg fingrene for at dette funker. Blir craft clean på 65 grader i en time først. Skyller med varmt vann, så 10% sitronsyre på 65 grader i en time, deretter skylling med kaldt vann. Kjører en runde med kald star san i normal løsning som siste skylling.



Sent fra min SM-G960F via Tapatalk
Nå begynner det jo å ha gått "et par" timer siden og regner med du er ferdig - uten at rapport er avgitt :cool:

Gjennomførte du som beskrevet en hel time @65°C og hvordan ble i tilfelle resultatet?

Konsentrasjonen på 10 % som du tenkte å bruke hørtes noe brutalt ut - målte du eventuelt pH-verdien ved denne syreblandingen? Ville fryktet for at syra nærmest ville etset vekk chromium belegget, så stål og syreløsning ville blitt svart under prosessen - Eller sto resultatet til forventningene ?
 
Topp