Oppskrift Black IPA - grenseland til stout?

Rikard

Norbrygg-medlem
Hei!

Jeg har lagt følgende oppskrift på Black IPA til kverning hos Birger:



6.2 kg pale malt

0,4kg Crystal 120

0,3 Roasted Barley

0,3 Chocolate


I teorien skal jeg på en 25 liter til kok, 22 liter i karet og OG 1071.


Blir dette bare en kraftig humlet stout? Eller har jeg en Black IPA på gang?

Jeg har ikke bestemt meg for humle, men jeg ser Birger har Mosaic inne og har svært lyst til å benytte denne. Jeg er svak for Chinook til bitterhumle og tenkte å bitre med FWH Chinook + 60 min chinook til en 60-70 IBU, humle på 15 +1 min med masse mosaic og Cascade og tørrhumle med samme kombo.

Takker for innspill!
 
Jeg flasket nylig en blonde ale med cascade og mosaic som aroma og tørrhumle. Meget fornøyd med den komboen.  :skitbra:
 
Brygget en Red Ale og en BW med mosaic som eneste humle. Red Alen fikk gode doser på 15, 5 og 1 min og duftet helt himmelsk da jeg åpnet lokket for å tørrhumle.

Når det gjelder forskjell på Imperial stout og black IPA så har jeg ikke peil på typedefinisjoner, men følgende slår meg som naturlig: Imperial stout har som regel høyere OG, mer restsødme, er mørkere. En IPA har mer smak og særlig aromahumle, trenger ikke å ha høy OG eller ekstrem EBC.

Ser forøvrig at ratebeer hat NØ #100 på lista over verdens 50 beste BWs.... Slik at dersom, i noen tilfeller er IPA=BW, så kan vel BIPA eller CDA=Imperial Stout? Noen ganger synes jeg det er morro å brygge noe skikkelig typeriktig, andre ganger er det viktigste at det smaker godt og ikke hva det kalles.

Smakte forøvrig en BIPA i sommer som var lagret veeldig lenge, den minnet mye om en Amerikansk Stout. Ingen aroma av humle igjen og bare en god men ikke kraftig humlesmak som støttet opp den ristede malten.
 
Da hiver jeg typedefinisjoner på havet og bare brygger!

Godt blir det sikkert uansett, spes med tanke på de enorme mengder humle jeg har tenkt å benytte.

Takker for svar. Det blir en finfin bryggedag  :)
 
Rikard skrev:
Da hiver jeg typedefinisjoner på havet og bare brygger!

Godt blir det sikkert uansett, spes med tanke på de enorme mengder humle jeg har tenkt å benytte.

Takker for svar. Det blir en finfin bryggedag  :)

Den innstillingen kan jeg like!  :skitbra:
 
Da er starteren tatt ut av kjøleskapet, og jeg venter bare på at hjemmekontoret skal stenge!

Tenkte å legge ut oppskriften jeg bruker, dersom noen er interessert :)

Og ja, jeg vet det er mye humle ;D

Batch 22 liter.
Boil 25 liter
Est OG 1071
Est FG 1016
Alk ca 7,1%
IBU 85
70%brewhouse efficiency

Enstegsmesk på 65c. To skyllinger på 72c og 77c.

6,2kg Palemalt
0,4kg Crystal 120
0,3kg Roasted Barley
0,3kg Chocolate

45gr chinook FWH
20gr chinook 60m
10gr Centennial 15min
10gr Cascade 15min
10gr Mosaic 15min
20gr Centennial 5min
20gr Cascade 5min
20gr Mosaic 5min
20gr Centennial 0min
20gr Cascade 0min
20gr Mosaic 0min
150gr Mosaic Dry hop 7 days.

Wlp 007, 2,5liter starter.
 
Rikard skrev:
Da er starteren tatt ut av kjøleskapet, og jeg venter bare på at hjemmekontoret skal stenge!

Tenkte å legge ut oppskriften jeg bruker, dersom noen er interessert :)

Og ja, jeg vet det er mye humle ;D

Batch 22 liter.
Boil 25 liter
Est OG 1071
Est FG 1016
Alk ca 7,1%
IBU 85
70%brewhouse efficiency

Enstegsmesk på 65c. To skyllinger på 72c og 77c.

6,2kg Palemalt
0,4kg Crystal 120
0,3kg Roasted Barley
0,3kg Chocolate

45gr chinook FWH
20gr chinook 60m
10gr Centennial 15min
10gr Cascade 15min
10gr Mosaic 15min
20gr Centennial 5min
20gr Cascade 5min
20gr Mosaic 5min
20gr Centennial 0min
20gr Cascade 0min
20gr Mosaic 0min
150gr Mosaic Dry hop 7 days.

Wlp 007, 2,5liter starter.

Dette er vel en black IPA mtp all humlen og høy IBU
 
Tilbake
Topp