Vyrde bryggarar!
Jeg har en kollega som aldri har brygget før, men som har lyst å teste ut en oppskrift. Denne er hentet fra et ukeblad, og er nok aldri beregnet på de med mye erfaring med øl. Oppskriften er slik:
* Kok opp(tror det stod raskt oppkok):
12 l vann
1 kilo farin
2 ts nellik
1 ts pepper
Skall av en appelsin
1 ts ingefær
* Kjøl ned til 37 grader, og tilsett
1.5 ss gjær (såvidt jeg forstår, vanlig brødgjær)
2 ts kremortartari (vet ikke hva det er, men kan kjøpes på apotek)
Sukkerkulør etter ønske.
(Dekk til med lokk/klede, og la stå "et par dager", drikkes, eller tappes på flaske)
Kryddersammensetningen tyder på noe i retning av juleøl, men jeg stusset veldig på hvordan dette kunne komme til å smake. Min umiddelbare tanke var å bytte ut sukkeret med spraymalt (eller maltekstrakt?), og å bytte ut brødgjæren med 1/2 pakke standard øl-tørrgjær fra Vestbrygg.
Men hva tenker dere andre? Kan dette bli godt? Og hvis ikke, hvordan kan man enkelt forbedre oppskriften? Husk på at her finnes ikke meske/bryggeutstyr tilgjengelig, kun en stor gryte og et vanlig kjøkken ellers.
Alle innspill mottas med takk.
Jeg har en kollega som aldri har brygget før, men som har lyst å teste ut en oppskrift. Denne er hentet fra et ukeblad, og er nok aldri beregnet på de med mye erfaring med øl. Oppskriften er slik:
* Kok opp(tror det stod raskt oppkok):
12 l vann
1 kilo farin
2 ts nellik
1 ts pepper
Skall av en appelsin
1 ts ingefær
* Kjøl ned til 37 grader, og tilsett
1.5 ss gjær (såvidt jeg forstår, vanlig brødgjær)
2 ts kremortartari (vet ikke hva det er, men kan kjøpes på apotek)
Sukkerkulør etter ønske.
(Dekk til med lokk/klede, og la stå "et par dager", drikkes, eller tappes på flaske)
Kryddersammensetningen tyder på noe i retning av juleøl, men jeg stusset veldig på hvordan dette kunne komme til å smake. Min umiddelbare tanke var å bytte ut sukkeret med spraymalt (eller maltekstrakt?), og å bytte ut brødgjæren med 1/2 pakke standard øl-tørrgjær fra Vestbrygg.
Men hva tenker dere andre? Kan dette bli godt? Og hvis ikke, hvordan kan man enkelt forbedre oppskriften? Husk på at her finnes ikke meske/bryggeutstyr tilgjengelig, kun en stor gryte og et vanlig kjøkken ellers.
Alle innspill mottas med takk.