Hei. Litt usikker på om dette er riktig tråd, men prøver:
Har eksperimentert litt. Laget en oppskrift på en porter etter en mal jeg fant på nettet. La denne inn i Beersmith og satte i gang. Ekesperimentet gikk i å dele batchen i fem og bruke fem forskjellige gjærtyper. S04, London Ale wlp013, London Ale III, Irish Ale wlp004, German Bock wlp833. Interessant og morsomt.
Alle ble startet på 18 grader utenom Bock som sto på 10 grader. Hevet gradvis og etter 12 dager så fikk de 4 dager på 20 grader. Beregnet FG ut ifra Beersmith var 1.017, men jeg havnet på mellom 1.021 (German bock, S04 og Irish Ale) og 1.023 (London Ale III og London Ale wlp013). Attenueringen ligger da fra 64-69 %. Alle gjærtyper jeg har brukt er oppgitt fra 67-75% attenuering. Mest skuffende er London Ale III som er oppgitt til 71-75% og enda på 64%.
Jeg har slitt litt med attenueringen tidligere og hadde denne gangen kalibrert mesketermometeret og håpet at dette var årsaken. Derfor ble jeg noe skuffet. Det ble tilsatt tildels rikelig med gjær og luftet 40 sekunder med oksygen på 1 l/minuttet. I og med at FG er temmelig lik på alle gjærtypene mistenker jeg mesken som hovedproblemet. Jeg mesket kun i 60 minutter og ikke 75 minutter som i oppskriften (da jeg glemte meg litt). Dette skal vel ikke ha så mye å si i forhold til mengden gjærbart sukker? Justerte OG fra 1.060 til 1.067 med spraymalt etter koking.
Limer inn oppskriften under og håper på gode råd til justeringer.
Recipe: Mørkemann porter_london_ale_III
Brewer: Kaptein Raudskjegg
Asst Brewer:
Style: Baltic Porter
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 24,77 l
Post Boil Volume: 22,88 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l
Bottling Volume: 18,50 l
Estimated OG: 1,067 SG
Estimated Color: 59,0 EBC
Estimated IBU: 31,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 79,2 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
20,00 l London, England Water 1 -
18,44 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent 2 -
10,64 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60,0 mins) Water Agent 3 -
5,02 g Baking Soda (Mash 60,0 mins) Water Agent 4 -
3,81 g Chalk (Mash 60,0 mins) Water Agent 5 -
0,86 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 6 -
3,40 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 7 54,6 %
1,65 kg Vienna Malt (6,9 EBC) Grain 8 26,5 %
0,75 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC) Grain 9 12,0 %
0,25 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 10 4,0 %
0,17 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 11 2,8 %
35,00 g Northern Brewer [8,50 %] - Boil 60,0 min Hop 12 31,3 IBUs
1,0 pkg London Ale III (Wyeast Labs #1318) [124, Yeast 13 -
Mash Schedule: BIAB, Medium Body
Total Grain Weight: 6,22 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 28,58 l of water at 71,6 C 66,7 C 75 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min
Har eksperimentert litt. Laget en oppskrift på en porter etter en mal jeg fant på nettet. La denne inn i Beersmith og satte i gang. Ekesperimentet gikk i å dele batchen i fem og bruke fem forskjellige gjærtyper. S04, London Ale wlp013, London Ale III, Irish Ale wlp004, German Bock wlp833. Interessant og morsomt.
Alle ble startet på 18 grader utenom Bock som sto på 10 grader. Hevet gradvis og etter 12 dager så fikk de 4 dager på 20 grader. Beregnet FG ut ifra Beersmith var 1.017, men jeg havnet på mellom 1.021 (German bock, S04 og Irish Ale) og 1.023 (London Ale III og London Ale wlp013). Attenueringen ligger da fra 64-69 %. Alle gjærtyper jeg har brukt er oppgitt fra 67-75% attenuering. Mest skuffende er London Ale III som er oppgitt til 71-75% og enda på 64%.
Jeg har slitt litt med attenueringen tidligere og hadde denne gangen kalibrert mesketermometeret og håpet at dette var årsaken. Derfor ble jeg noe skuffet. Det ble tilsatt tildels rikelig med gjær og luftet 40 sekunder med oksygen på 1 l/minuttet. I og med at FG er temmelig lik på alle gjærtypene mistenker jeg mesken som hovedproblemet. Jeg mesket kun i 60 minutter og ikke 75 minutter som i oppskriften (da jeg glemte meg litt). Dette skal vel ikke ha så mye å si i forhold til mengden gjærbart sukker? Justerte OG fra 1.060 til 1.067 med spraymalt etter koking.
Limer inn oppskriften under og håper på gode råd til justeringer.
Recipe: Mørkemann porter_london_ale_III
Brewer: Kaptein Raudskjegg
Asst Brewer:
Style: Baltic Porter
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 24,77 l
Post Boil Volume: 22,88 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l
Bottling Volume: 18,50 l
Estimated OG: 1,067 SG
Estimated Color: 59,0 EBC
Estimated IBU: 31,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 79,2 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
20,00 l London, England Water 1 -
18,44 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent 2 -
10,64 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60,0 mins) Water Agent 3 -
5,02 g Baking Soda (Mash 60,0 mins) Water Agent 4 -
3,81 g Chalk (Mash 60,0 mins) Water Agent 5 -
0,86 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 6 -
3,40 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 7 54,6 %
1,65 kg Vienna Malt (6,9 EBC) Grain 8 26,5 %
0,75 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC) Grain 9 12,0 %
0,25 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 10 4,0 %
0,17 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 11 2,8 %
35,00 g Northern Brewer [8,50 %] - Boil 60,0 min Hop 12 31,3 IBUs
1,0 pkg London Ale III (Wyeast Labs #1318) [124, Yeast 13 -
Mash Schedule: BIAB, Medium Body
Total Grain Weight: 6,22 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 28,58 l of water at 71,6 C 66,7 C 75 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min