Har fått smaken for en Polsk luring, nemlig bokkølen <Kozlak>
vinmonopolet:
http://www.vinmonopolet.no/is-bin/I...YtBLkVlH&CatalogCategoryID=&JumpTo=OfferList
Kozlak på bryggeriets hjemmeside:
http://www.browar-amber.pl/EN/main.html
Har veldig lyst til å lage en som likner ganske mye, men vi er veldig usikker på hvilke maltsorter vi burde ha.. Kozlak´en er ganske mørk og rødlig i fargen, så vi antar at det trenges münich-malt, pale- eller pilsner-malt, og litt cara crystall- eller münich-malt.
Når det gjelder humlen, så står det på vinmonopolets sider at det brukes Lubliner. Den var vanskelig å finne, men vi tror at Saaz kan brukes? Evt. Hallentauer? Mener å ha lest at kozlak inneholder tre forskjellige humler, uten å ha funnet ut hvilke disse er. ( http://www.himfr.com/d-p11232485493872625-Kozlak_Beer/ )
På gjæren er vi helt blanke
WLP833 German Bock ??
Wyeast 2308 Münich lager??
Vi er fortsatt på ekstrakt-stadiet, og har bare satt tre brygg, men etter litt research og inspirasjon fra Morten Kiellands bokk
( http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,3004.msg22331.html#msg22331 ) kom vi frem til denne oppskriften:
Volume: 20 liters
OG: 1072
FG:
Alcohol: 7.1 % by vol.
Colour: 36 EBC (Deep copper / light brown)
Bitterness: 29 IBU
BU/GU: 0.4
Fermentables
Munich Malt 20 EBC 4000 grammes
Pilsner Malt 3 EBC 2000 grammes
Cara Crystal 120 EBC 800 grammes
Mash schedule: xx degrees for nn minutes, yy degrees for mm minutes.
Hops
Saaz 3.8% alpha 50 grammes 60 minutes
Fermentation
Yeast: WLP833 German Bock Lager Yeast
Tror dere vi kommer til å oppnå den fargen vi er ute etter? Burde vi heller ha mer pilsner/pale, og mindre münich? Eller bytte ut crystallen med münich?
Ser på en oppskrift på beercalc at den lagres først i 8 dager rundt 10 grader, for så nye 35 dager rundt 17 grader.
Tilsvarer gjæringsprosessen sånn som en vanlig lager, eller er den litt annerledes? Har fortstått det slik at gjær kan gi
bismak om det står for lenge. Når man stikker om etter første uka, skal man ha med gjæren over i den nye tanken?
Mvh, Elgeseter hyggebryggeri
Joakim & Christoffer
vinmonopolet:
http://www.vinmonopolet.no/is-bin/I...YtBLkVlH&CatalogCategoryID=&JumpTo=OfferList
Kozlak på bryggeriets hjemmeside:
http://www.browar-amber.pl/EN/main.html
Har veldig lyst til å lage en som likner ganske mye, men vi er veldig usikker på hvilke maltsorter vi burde ha.. Kozlak´en er ganske mørk og rødlig i fargen, så vi antar at det trenges münich-malt, pale- eller pilsner-malt, og litt cara crystall- eller münich-malt.
Når det gjelder humlen, så står det på vinmonopolets sider at det brukes Lubliner. Den var vanskelig å finne, men vi tror at Saaz kan brukes? Evt. Hallentauer? Mener å ha lest at kozlak inneholder tre forskjellige humler, uten å ha funnet ut hvilke disse er. ( http://www.himfr.com/d-p11232485493872625-Kozlak_Beer/ )
På gjæren er vi helt blanke
WLP833 German Bock ??
Wyeast 2308 Münich lager??
Vi er fortsatt på ekstrakt-stadiet, og har bare satt tre brygg, men etter litt research og inspirasjon fra Morten Kiellands bokk
( http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,3004.msg22331.html#msg22331 ) kom vi frem til denne oppskriften:
Volume: 20 liters
OG: 1072
FG:
Alcohol: 7.1 % by vol.
Colour: 36 EBC (Deep copper / light brown)
Bitterness: 29 IBU
BU/GU: 0.4
Fermentables
Munich Malt 20 EBC 4000 grammes
Pilsner Malt 3 EBC 2000 grammes
Cara Crystal 120 EBC 800 grammes
Mash schedule: xx degrees for nn minutes, yy degrees for mm minutes.
Hops
Saaz 3.8% alpha 50 grammes 60 minutes
Fermentation
Yeast: WLP833 German Bock Lager Yeast
Tror dere vi kommer til å oppnå den fargen vi er ute etter? Burde vi heller ha mer pilsner/pale, og mindre münich? Eller bytte ut crystallen med münich?
Ser på en oppskrift på beercalc at den lagres først i 8 dager rundt 10 grader, for så nye 35 dager rundt 17 grader.
Tilsvarer gjæringsprosessen sånn som en vanlig lager, eller er den litt annerledes? Har fortstått det slik at gjær kan gi
bismak om det står for lenge. Når man stikker om etter første uka, skal man ha med gjæren over i den nye tanken?
Mvh, Elgeseter hyggebryggeri
Joakim & Christoffer