Mitt første brygg har kommet på flaske, og, utålmodig som nybegynnere kan være, så syntes jeg det var på tide å smake på det selv om det ikke hadde mer enn 5 døgn på flaske.
Jeg har startet på den enkle måten med et ølsett, Munton Nut Brown Ale, 2 x Munton dark spraymalt og brukte medfølgende gjær. OG målt til 1042, det gjæret ferdig (ingen plopp lengre) på 2 dager og FG ble målt til 1019. Noe høyere enn forventet, men jeg har lest at andre har hatt samme erfaring med det settet og og spraymalt. Skulle nok latt det stå i gjæringskaret noe lengre, men så var det det med nybegynnerens manglende erfaring og redsel for at det ble startet uheldige prosesser. Så jeg stakk om etter 3 dager, tilsatte 150 g sukker kokt opp i 5 dl vann under omstikking og tappet på flasker.
Lot flaskene stå i romtemperatur (22 °C) i 2 dager, satte de så inn i boden hvor det nå sommerstid ikke er kaldere enn 18 °C. Hadde ikke nok ølflasker, så jeg brukte noen klare flasker med skrukork også. Men dermed var det enkelt å se om ølet er klart. Og det klarnet ganske fort; i går kveld var det helt klart, og da kunne jeg ikke vente lengre! En 0,5 l flaske med skrukork ble forsiktig båret opp på kjøkkenet, åpnet forsiktig i tilfelle det var for høyt trykk, men trykk var helt fint. Skjenket oppi to glass (det var flere enn meg som ville smake) i en bevegelse for å ikke virvle opp bunnfall. Ølet smakte godt det, den korte "lagringstiden" og dermed uferdige smaker til tross. Det hadde ikke noen fremtredende sødme som man kunne forvente ved høy FG, og noe av den beiske ettersmaken det hadde ved omstikkingen var redusert. Kullsyreinnhold var helt OK etter min smak. Så prosessen kan ikke ha vært så hakkendes gale selv om jeg gjorde en del ting jeg ikke vil gjøre om igjen.
Men så kommer problemet: Da jeg åpnet flasken, så begynte det å danne seg kullsyrebobler som løftet gjæren fra bunnen og gjorde ølet uklart. Jeg fikk ikke skjenket oppi mer enn halve flasken før jeg måtte avbryte for å unngå uklart øl i glasset. Og da blir utnyttelsesgraden noe lav.
Er dette noe som vil bedre seg med lagring over tid, eller noe jeg må leve med? Uten sammenligning forøvrig, så har jeg ikke "mistet" mer enn en til to cm med øl ved helling av Nøgne Ø produkter.
Er det noe jeg kan gjøre for å motvirke problemet?
Mvh
Helge
Jeg har startet på den enkle måten med et ølsett, Munton Nut Brown Ale, 2 x Munton dark spraymalt og brukte medfølgende gjær. OG målt til 1042, det gjæret ferdig (ingen plopp lengre) på 2 dager og FG ble målt til 1019. Noe høyere enn forventet, men jeg har lest at andre har hatt samme erfaring med det settet og og spraymalt. Skulle nok latt det stå i gjæringskaret noe lengre, men så var det det med nybegynnerens manglende erfaring og redsel for at det ble startet uheldige prosesser. Så jeg stakk om etter 3 dager, tilsatte 150 g sukker kokt opp i 5 dl vann under omstikking og tappet på flasker.
Lot flaskene stå i romtemperatur (22 °C) i 2 dager, satte de så inn i boden hvor det nå sommerstid ikke er kaldere enn 18 °C. Hadde ikke nok ølflasker, så jeg brukte noen klare flasker med skrukork også. Men dermed var det enkelt å se om ølet er klart. Og det klarnet ganske fort; i går kveld var det helt klart, og da kunne jeg ikke vente lengre! En 0,5 l flaske med skrukork ble forsiktig båret opp på kjøkkenet, åpnet forsiktig i tilfelle det var for høyt trykk, men trykk var helt fint. Skjenket oppi to glass (det var flere enn meg som ville smake) i en bevegelse for å ikke virvle opp bunnfall. Ølet smakte godt det, den korte "lagringstiden" og dermed uferdige smaker til tross. Det hadde ikke noen fremtredende sødme som man kunne forvente ved høy FG, og noe av den beiske ettersmaken det hadde ved omstikkingen var redusert. Kullsyreinnhold var helt OK etter min smak. Så prosessen kan ikke ha vært så hakkendes gale selv om jeg gjorde en del ting jeg ikke vil gjøre om igjen.
Men så kommer problemet: Da jeg åpnet flasken, så begynte det å danne seg kullsyrebobler som løftet gjæren fra bunnen og gjorde ølet uklart. Jeg fikk ikke skjenket oppi mer enn halve flasken før jeg måtte avbryte for å unngå uklart øl i glasset. Og da blir utnyttelsesgraden noe lav.
Er dette noe som vil bedre seg med lagring over tid, eller noe jeg må leve med? Uten sammenligning forøvrig, så har jeg ikke "mistet" mer enn en til to cm med øl ved helling av Nøgne Ø produkter.
Er det noe jeg kan gjøre for å motvirke problemet?
Mvh
Helge