Overkarbonering

MortenSickel

Norbrygg-medlem
Jeg flasket en runde amber ale på søndag og brukte en rest av vørteren som karboneringssukker. Så har jeg en mistanke om at jeg har satt til opp mot dobbelt så mye som jeg skulle hatt... Jeg skulle hatt en drøy liter, men jeg kan ha satt til opp mot to liter, dvs 10-12 gram sukker pr liter i stedet for 6... Jeg har laget noen runder med saison som er karbonert med 8 g/l, det blir jo ikke så voldsomt, så 10 g/l bekymrer meg ikke så mye (selv om det selvsagt ikke er optimalt...) Jeg tenker å bare gi flaskene kortere tid i romtemperatur og om det blir skumle tendenser, får jeg sette dem på kjøl. (er ca 10 grader i kjelleren, men har også et kjøleskap som normalt ikke er i bruk, så det kan gjøre jobben som øleskap)

Er det noen her som har erfaring med overkarbonering på det nivået, eventuelt noen andre råd til hvordan det håndteres?
 
Har gjort det med noen få flasker som fikk dobbel dose med sukker. Løsningen min ble å redusere trykket ved å forsiktig å lette på korken til det kommer gass ut for så å slippe taket i korken. Gjorde det det er par-tre ganger om dagen i 3 dager kanskje.
Det blir selvfølgelig vanskelig å bedømme om en har sluppet ut nok gass.
 
Jeg flasket en runde amber ale på søndag og brukte en rest av vørteren som karboneringssukker. Så har jeg en mistanke om at jeg har satt til opp mot dobbelt så mye som jeg skulle hatt... Jeg skulle hatt en drøy liter, men jeg kan ha satt til opp mot to liter, dvs 10-12 gram sukker pr liter i stedet for 6... Jeg har laget noen runder med saison som er karbonert med 8 g/l, det blir jo ikke så voldsomt, så 10 g/l bekymrer meg ikke så mye (selv om det selvsagt ikke er optimalt...) Jeg tenker å bare gi flaskene kortere tid i romtemperatur og om det blir skumle tendenser, får jeg sette dem på kjøl. (er ca 10 grader i kjelleren, men har også et kjøleskap som normalt ikke er i bruk, så det kan gjøre jobben som øleskap)

Er det noen her som har erfaring med overkarbonering på det nivået, eventuelt noen andre råd til hvordan det håndteres?
Plasser ei flaske i romtemperatur og sett resten kjølig. Den som står i romtemperatur vil karbonere raskere enn de andre, og eventuelt smelle av før dem. (Du setter den selvfølgelig i en boks med lokk så det ikke skjer noen ulykke:).)

Jeg har karbonert pils i kjellern, og det gikk faktisk ganske kjapt (satte til ny gjær, så betingelsene var gode). Men en ale vil nok sinkes kraftig på 10 grader.
 
Tilbake
Topp