Overraskende sur øl

Nå lurer jeg fælt på hva som skjer her. Jeg har laget en øl til et Vikingmarked der jeg har, etter beste evne, brukt det som finnes i naturen og det jeg kan tenke meg kunne bli brukt tidligere. Jeg havnet på en kombinasjon av bygg, havre, einer og bjørkesaft. Jeg har faktisk ikke brukt en dråpe vann, bare bjørkesaft. Gjæren ble litt frem og tilbake, men jeg havnet til slutt på wlp6788 muri gjæren. Dette har stått på dunk i fem uker, og på fat en stund etter det. Det er tvangskarbonert.

Før gjæring smakte vørteren veldig honning, og den har nå gjæret seg helt ut. Den er tørr og fin, men smart regelrett surt. Asså ikke uønskelig surt, men heller ikke lambic. Det smaker veldig spennende surt, men jeg fatter ikke hva det er som gjør dette.

Det ble gjæret fra 18 grader I starten og helt opp til 27 grader mot slutten. Noe sier meg derimot at dette ikke er gjæren som gjør, men noe annet.

Er det noen kloke hoder som har en formening om hva av dette som kan forårsake denne overraskende sure smaken?
 
Nå lurer jeg fælt på hva som skjer her. Jeg har laget en øl til et Vikingmarked der jeg har, etter beste evne, brukt det som finnes i naturen og det jeg kan tenke meg kunne bli brukt tidligere. Jeg havnet på en kombinasjon av bygg, havre, einer og bjørkesaft. Jeg har faktisk ikke brukt en dråpe vann, bare bjørkesaft. Gjæren ble litt frem og tilbake, men jeg havnet til slutt på wlp6788 muri gjæren. Dette har stått på dunk i fem uker, og på fat en stund etter det. Det er tvangskarbonert.

Før gjæring smakte vørteren veldig honning, og den har nå gjæret seg helt ut. Den er tørr og fin, men smart regelrett surt. Asså ikke uønskelig surt, men heller ikke lambic. Det smaker veldig spennende surt, men jeg fatter ikke hva det er som gjør dette.

Det ble gjæret fra 18 grader I starten og helt opp til 27 grader mot slutten. Noe sier meg derimot at dette ikke er gjæren som gjør, men noe annet.

Er det noen kloke hoder som har en formening om hva av dette som kan forårsake denne overraskende sure smaken?
For hva det er verdt, så har jeg også fått et ganske surt øl med Muri-gjæren. Ikke uønskelig eller ubehagelig sur, men heller ikke lambic ;) Kom etter ca 3 uker på flaske, vært stabil siden, og ingen endring i karboneringsnivå. Så jeg har for min del utelukket infeksjon. Men, har ikke hørt om noen fler enn meg (og kanskje deg) som har fått det, så søren og jeg vet o_O
 
5 uker og 27 grader, jeg har ikke erfaring med den gjæren, men autolyse vil jeg anse som en meget sannsynlig årsak, i tillegg har du sikkert fått gjæret godt ut, noe som vil fremheve bitre smaker
 
Tilbake
Topp