Pale Ale

Hei
Ivrig fersking ute igjen
Har tappet en Pale Ale på cornelius i dag, etter 2 dagers cold crashing på 2 - 1 grader.
Når jeg satte den til kjøling..var den helt klar..nå ser den mer uklar ut..hvorfor?
Tenkte også på klarning med " gelantin" ......skal dette i før eller etter force.carb?
 
chill haze er proteiner som du ikke ser før ølet blir kjølt ned i mange tilfeller. Forsvinner igjen når du varmer det opp til romtemperatur. Kanskje du ikke fikk en rask nok nedkjøling av vørteren etter koking? Dette med å kjøle vørteren raskt ned etter koking er viktig siden de proteinene som forårsaker chill haze bare skilles ut ved rask nedkjøling. Ergo har du større sjanse for å få et uklart brygg om du bare lar vørteren stå på benken og kjøle seg ned over flere timer, det er også større sjanse for usmaker i brygget som DMS om man bare lar vørteren stå uten rask nedkjøling siden disse prosessene fortsetter når vørteren har en temperatur på over 70 grader.
 
Gelatin og karbonering kan helt fint gjøres samtidig i kaldest mulig øl. Hvis jeg får til en temperaturdifferanse på 4-5 grader mellom dette og serveringstemperatur, blir som oftest ølet veldig klart.
 
Ned kjøling av vørter går fort med spiral kjøler, så det er nok ikke det som er problemet.
Setter vørteren rett i kaldt kj.skap (1 grad), kan det være for rask cold crashing?
Får gjør et forsøk med gelantin på neste batch, Pale ale'n skal på flaske i kveld.
Må ha det klart til morgen dagen:)
 
Tilbake
Topp