Perkulator

Richard har i alle fall en: http://brygg.blogspot.com/search/label/perkulator
 
Jeg har brukt min noen ganger, og den gir ølet fantastisk god humlearoma. Det er litt jobb å åpne og lukke den pga av alle mutrene, men på f.eks IPA er det verdt strevet.
(Stillte med et fat IPA på NM, og noen var sikre på at ølet var tørrhumlet. Det var det ikke, kun FWH og perkis).
 
Richard skrev:
Jeg har brukt min noen ganger, og den gir ølet fantastisk god humlearoma. Det er litt jobb å åpne og lukke den pga av alle mutrene, men på f.eks IPA er det verdt strevet.
(Stillte med et fat IPA på NM, og noen var sikre på at ølet var tørrhumlet. Det var det ikke, kun FWH og perkis).
Bruker du sil på den?
Har du i så fall maskevidden?
Kjører du den til vørteren er kald?
Samler det seg mye gruff fra vørtreren i perkulatoren?

Masse spørsmål, men tenkte å bygge om en autoklav med
enkel åpningsmekanisme til en P og gidder ikke alt arbeidet
hvis det ikke har non nytte. :)
 
Det er en silplate i bunnen av perkulatoren med veldig fine og små hull. Du ser bildet av den på denne linken:

http://www.bryggeri.net/viewtopic.php?t=1072&postdays=0&postorder=asc&start=180
Vørteren blir pumpet kokende rett fra kokekaret og inn i perkisen fra toppen, og så kommer den ut gjennom bunnen (under silen) og rett inn i platekjøleren. Det er viktig å kjøle det med en gang for å unngå ubehagelig gressmak av humla, det er også viktig å få all vørteren gjennom innen rimelig tid 15-20minutter. Etter det blir det vistnok litt gressmak av det og. Du trenger ikke å tenke på annet enn vanlig renhold siden perkisen mottar kokende vørter.

Her er noen flere bilder fra samme bryggedagen:

http://www.bryggeri.net/viewtopic.php?t=1072&postdays=0&postorder=asc&start=165
All guffen som kommer fra kokegryta blir filtrert ganske greit i perkisen, så det blir i alle fall ikke verre.
 
Vi bruker perkulator på Oslo Mikrobryggeri. I all hovedsak fordi det er begrensninger på hvor mye humle jeg får plass til i whirpoolen. Får plass til fem kilo ekstra aromahumle  :yes:
Hullene trenger ikke være så små i perkulatoren siden humleblomstene i seg selv danner filter. Bruker man platekjøler derimot trenger man et humlefilter før kjølern på under 1mm for at kjølern ikke skal tette seg.
Det lønner seg å lage en bypass ordning om du ikke greier (som Richard sier) å kjøle ned hele sulamitten på kvarteret.
 
En perkulator egner seg best til humlearoma, litt tungvint å sirkulere kokende vørter gjennom og så ned til den kokende vørteren i gryta igjen.
 
Tilbake
Topp