Finn Berger
Moderator
Nå har jeg akkurat mesket en saison. 3,2 kg pils, 1 kg lys münchner og 0,5 kg hvete. batch sparge: 24 liter vann i første runde, og 17 i andre.
Teorien sier at pH skal synke med et par tiendels poeng i løpet av mesken. Men jeg opplever faktisk det motsatte. Jeg må slåss med nebb og klør og fosforsyre for å holde den der jeg vil ha den. OK, jeg tilsetter mer vann for å gå fra 65 til 72, og da er det rimelig at pH'en stiger, siden vannet har buffer. Men pH'en stiger både før jeg har tilsatt vannet, og etter at jeg har tilsatt det og så justert.
Er dette vanlig, eller det fordi vannet mitt er spesielt? Det er mer påtagelig når jeg mesker lyse øl, men pH'en synker ikke i mørke øl, heller.
Teorien sier at pH skal synke med et par tiendels poeng i løpet av mesken. Men jeg opplever faktisk det motsatte. Jeg må slåss med nebb og klør og fosforsyre for å holde den der jeg vil ha den. OK, jeg tilsetter mer vann for å gå fra 65 til 72, og da er det rimelig at pH'en stiger, siden vannet har buffer. Men pH'en stiger både før jeg har tilsatt vannet, og etter at jeg har tilsatt det og så justert.
Er dette vanlig, eller det fordi vannet mitt er spesielt? Det er mer påtagelig når jeg mesker lyse øl, men pH'en synker ikke i mørke øl, heller.