Pitche ved for lav temperatur

loebrygg

Norbrygg-medlem
Hva skjer om man pitcher ved for lav temperatur
La si du brygger en partial mash og etterfyller med kaldt vann fra springen så temperaturen i gjæringsbøtta er nær 4 grader og du pitcher gjæren
I teorien skulle det ikke være noen fare, gjæren vil jo bare gå i dvale
og sakte men sikkert komme til liv ettersom temperaturen i bøtta stiger til 20 grader
Eller hva?
 
skal vel gå bra, men jeg tror heller på å ha i gjæren på en bedre temp.
gjær er en ganske hardfør kompis, men personlig syns jeg det er greit med en temp nærmere 16 grader.
 
Et poeng med å pitche på rett temperatur er jo også at gjæren skal komme raskt igang med produksjon av alkohol. Da reduseres faren for infeksjon.
 
God praksis er å kjøle ned vørteren til rett under gjæringstemperaturen, og så heve temperaturen.

Et annet viktig poeng er at gjæren og vørteren bør holde omtrent samme temperatur.
 
loebrygg skrev:
Hva skjer om man pitcher ved for lav temperatur
La si du brygger en partial mash og etterfyller med kaldt vann fra springen så temperaturen i gjæringsbøtta er nær 4 grader og du pitcher gjæren
I teorien skulle det ikke være noen fare, gjæren vil jo bare gå i dvale
og sakte men sikkert komme til liv ettersom temperaturen i bøtta stiger til 20 grader
Eller hva?
Vi pitcha gjær i en kølch på 18 grader, satt dette i gjærskapet, men greide i farta å bytte kontakt bak ST1000 kontrolleren, dagen etter var vørteren nede i 2 grader.
Putta stikket i riktig hull og gjærlåsen hoppet dagen etter på 16 grader. Antar vi "mista" et døgn med gjæring. Kølchen gjæra nå helt ned dit den skulle og resultatet ble som vanlig.
 
Tilbake
Topp