Platekjøler

Hei.

Er det noen som gidder og kort forklare meg prinsippet og virkemåten til en platekjøler. Gjerne også fordeler & ulemper.

Sabeltann
 
En platekjøler er en kompakt varmeveksler hvor to væsker, i vårt tilfelle vann og vørter, flyter på hver side sin side av tynne metallplater. Med en rekke slike plater får man veldig stor flate med varmeoverføring mellom væskene, og det er det som gjør den så effektiv.

phe1.jpg


Fordeler og ulemper jeg ser:
+kompakt
+effektiv
-kan tettes/plugges
-desinfiseres ikke ved hjelp av den kokende vørteren slik som en spiralkjøler gjør, med mindre det sirkuleres kokende vørter gjennom den først
-hvis du bruker den mellom kjelen og gjæringskaret får du med mye trub over i gjæringskaret
 
Forutsetningen for at en platekjøler skal kunne benyttes er at man har ett filtreringssystem før kjøleren slik at man ikke trekker større humlepartikler og liknende inn i kjøleren.
Foregående gang jeg brygget sviktet filtreingen som følge av en menneskelig svikt (skal ikke nevne hvem det var....), men uansett...
kjøleren ble stappet med humlegugge, selv etter timer med kaustisk soda, back flush m.m kom det fremdeles gugge ut nå og da og gjennomstrømningen ble aldri som tidligere.
Nå skal det sies at denne shirron chilleren hadde vært i drift i noen år, uten problemer, men før helgen ble den avskiltet....
 
Her er ett profilbilde av hvordan Shirron ser ut innvendig....mange fine oppbevaringslommer for diverse småknask....

http://www.thebrewingnetwork.com/forum/viewtopic.php?f=&t=25805
 
Jeg er ferdig med to brygg på platekjøler. Min er 50-platers og har ca samme areal som Blichmann sin.
Første gang bommet jeg litt fordi jeg brygget borte fra mine vante omgivelser, mest sannsynlig fordi kjølevannet var omlag 10grader og vanntrykket elendig.

På fredag forsøkte jeg opplegget hjemme, med 4 graders iskaldt vann og godt trykk. Kjølte da 22 liter til 15 grader på 4 minutter og 30 sekunder. Da brukte jeg kun 1.5 meters høydeforskjell, ingen pumpe.
Det ble litt trub første gang, da brukte jeg humleposer. På fredag brukte jeg hel blomst og en et utløpsfilter bestående av slangearmering (er det ikke det det heter, slik gitterslange man trer utenpå andre slanger?)
Filteret i kombinasjon med en fin humleseng ser ut til å filtrere svært godt.

Hva gjelder desinfeksjon tar jeg ingen sjanser. Jeg baker den i ovnen på 120 grader i 2 timer. Pakker den i alufolie, dermed er det bare å pakke opp og kjøle i vei. Kjører vørter/vann på annenhver sider hver brygging, slik at eventuell snusk spyles vekk.
Gir også kjøleren en 10 min backflush mens jeg rydder etter brygging.

Alt i alt er jeg godt fornøyd. Fordelen slik jeg ser det er tidsbesparelsen. Med batch sparge og platekjøler går bryggingen effektivt!
 
RuneS skrev:
Jeg er ferdig med to brygg på platekjøler. Min er 50-platers og har ca samme areal som Blichmann sin.
Første gang bommet jeg litt fordi jeg brygget borte fra mine vante omgivelser, mest sannsynlig fordi kjølevannet var omlag 10grader og vanntrykket elendig.

På fredag forsøkte jeg opplegget hjemme, med 4 graders iskaldt vann og godt trykk. Kjølte da 22 liter til 15 grader på 4 minutter og 30 sekunder. Da brukte jeg kun 1.5 meters høydeforskjell, ingen pumpe.
Det ble litt trub første gang, da brukte jeg humleposer. På fredag brukte jeg hel blomst og en et utløpsfilter bestående av slangearmering (er det ikke det det heter, slik gitterslange man trer utenpå andre slanger?)
Filteret i kombinasjon med en fin humleseng ser ut til å filtrere svært godt.

Hva gjelder desinfeksjon tar jeg ingen sjanser. Jeg baker den i ovnen på 120 grader i 2 timer. Pakker den i alufolie, dermed er det bare å pakke opp og kjøle i vei. Kjører vørter/vann på annenhver sider hver brygging, slik at eventuell snusk spyles vekk.
Gir også kjøleren en 10 min backflush mens jeg rydder etter brygging.

Alt i alt er jeg godt fornøyd. Fordelen slik jeg ser det er tidsbesparelsen. Med batch sparge og platekjøler går bryggingen effektivt!

Slangearmering? Kan vi få et bilde av doningen?
 
Tilbake
Topp