Polyclar Brewbrite

Hallstein

Norbrygg-medlem
https://petit-agentur.no/products/polyclar-brewbrite

Kjøpte meg litt polyclar brewbrite fra petit ganske nylig da jeg var litt nysgjerrig på dette nye klarningsmidlet.
Det er visstnok en blanding av PVPP og Carrageenan. Brygget med det i dag. Brukte 4 gram på 20 liter vørter. Synes vørteren ble klarere enn vanlig, og jeg bruker vanligvis protafloc.

Er det noen som har erfaringer over lengre tid med dette midlet? Er det noen som har litt mer kunnskap enn meg om PVPP som er en bestanddel i dette klarningsmidlet? Fordeler/Ulemper?
 
Jeg har brukt Brewbrite siden 2012 og har vewldig gode erfaringer med detr.
Gir fin klaring av vørteren og god "vedheft" ved whirlpooling, samt tåkefritt krystallklart øl.
Men, jeg filtrerer. Og vet ikke om jeg ville anbefalt produktet uten filtrering.
 
Hvordan er dette produktet fra et miljøhensynsperspektiv? Jeg spør fordi jeg ikke veit, men det lille jeg fant ut om det, er at det er lite nedbrytbart. Bidrar det ikke til problemet med mikroplast?

Jeg er klar over at det er snakk om små mengder, men bør en ikke unngå alle slike stoffer så langt mulig?
 
Jeg har brukt Brewbrite siden 2012 og har vewldig gode erfaringer med detr.
Gir fin klaring av vørteren og god "vedheft" ved whirlpooling, samt tåkefritt krystallklart øl.
Men, jeg filtrerer. Og vet ikke om jeg ville anbefalt produktet uten filtrering.
Hva slags type filter bruker du?
 
https://morebeerpro.com/products/wine-plate-filter-noryl-plates-20x20-20.html
Dog uten pumpe.
Så helvetes svært er det dog ikke.
Bruker cellulose filterplater.
Og de som sverger til ikke filtert øl kan få komme og lukte og se på filterplatene min etter bruk.-.....

Jeg tror ikke skillet mellom godt og dårlig øl er identisk med skillet mellom filtrert og ikke filtrert øl. Du får kjøpt en del relativt velsmakende brygg som ikke er filtrert - for å si det sånn.

Den gjæren som sitter i filteret ditt utretter mye godt i ølet om du lar være å ta den ut. Og etter ganske kort tid legger det aller meste seg til ro på flaskebunnen.

Ikke dermed sagt at det er galt å filtrere - og når du fater og karbonerer med CO2, skjønner jeg poenget.
 
Hvor får dere det fra at polyclar brewbrite må filtreres vekk?
Petit som jeg kjøpte det fra informerer ikke om dette, og det står ikke noe om det i verken produktspesifikasjon eller databladet. Finnes det forskjellige varianter av produktet?

I dette produktet ser det ut som at PVPP skal bidra til økt stabilitet i ølet, og da kan man jo ikke filtrere det vekk?

Står noe om at det er "specially modified PVPP"... Kanskje det ikke er ordinær PVPP slik dere kjenner det?

https://petit-agentur.no/products/polyclar-brewbrite

Edit :

Ser ut som at PVPP er også kjent som E1202 og er trygt for mennesker... PVPP brukes blant annet som binder i tabletter og da tenker iallefall jeg at 4 gram i 20L vørter ikke er noe stress.

I dette databladet står det at produktet "removed with the trub"
https://www.murphyandson.co.uk/Datasheets/POLYCLAR BREWBRITE.pdf
 
Sist redigert:
Hvor får dere det fra at polyclar brewbrite må filtreres vekk?
Petit som jeg kjøpte det fra informerer ikke om dette, og det står ikke noe om det i verken produktspesifikasjon eller databladet. Finnes det forskjellige varianter av produktet?

I dette produktet ser det ut som at PVPP skal bidra til økt stabilitet i ølet, og da kan man jo ikke filtrere det vekk?

Står noe om at det er "specially modified PVPP"... Kanskje det ikke er ordinær PVPP slik dere kjenner det?

https://petit-agentur.no/products/polyclar-brewbrite

Edit :

Ser ut som at PVPP er også kjent som E1202 og er trygt for mennesker... PVPP brukes blant annet som binder i tabletter og da tenker iallefall jeg at 4 gram i 20L vørter ikke er noe stress.

I dette databladet står det at produktet "removed with the trub"
https://www.murphyandson.co.uk/Datasheets/POLYCLAR BREWBRITE.pdf

Jeg tenker på miljøhensyn. Dette er vel mikroplast? Eller tar jeg feil?
 
Hvor får dere det fra at polyclar brewbrite må filtreres vekk?
Petit som jeg kjøpte det fra informerer ikke om dette, og det står ikke noe om det i verken produktspesifikasjon eller databladet. Finnes det forskjellige varianter av produktet?

I dette produktet ser det ut som at PVPP skal bidra til økt stabilitet i ølet, og da kan man jo ikke filtrere det vekk?

Står noe om at det er "specially modified PVPP"... Kanskje det ikke er ordinær PVPP slik dere kjenner det?

https://petit-agentur.no/products/polyclar-brewbrite

Edit :

Ser ut som at PVPP er også kjent som E1202 og er trygt for mennesker... PVPP brukes blant annet som binder i tabletter og da tenker iallefall jeg at 4 gram i 20L vørter ikke er noe stress.

I dette databladet står det at produktet "removed with the trub"
https://www.murphyandson.co.uk/Datasheets/POLYCLAR BREWBRITE.pdf
På åpningsspørsmålet, se link i post #4...
 
Er mykje eg ikkje forstår. Men dette er noke av det rareste eg har sett. Her forsøke me å lage øl uten alt dei kunstige tinga som dei store putter i øla si. Og så bruker heimebryggere dette stoffet ?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
På åpningsspørsmålet, se link i post #4...
Denne artikkelen beskriver jo kun bruk av PVPP i kommersiell skala og årsaken er i disse tilfellene enten gjenbruk av pvpp pga. pris, og/eller for å slippe krav om å ha pvpp som en ingrediens.

@Finn Berger
https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out87_en.pdf

I denne artikkelen blir mekanismen for nedbryting av PVPP & PVP beskrevet. Stoffet brytes ned i magesekken ved lav pH og i leveren. Stoffet ansees som ufarlig for mennesker og dyr i de konsentrasjonene vi blir utsatt for.

@Jo-Helge
"Kunstig" er en vag beskrivelse og forteller ingenting om noe er farlig eller ikke. Det er mye rart vi bruker i hjemmebryggersammenheng. Star-san, bryggesalter, karragenan (irish moss), gelatin osv.
For å være helt tydelig. Dette produktet består av to ting. Irish moss og PVPP. Fikk en pose med 10g gratis på forrige ordre fra petit.

For min del ønsket jeg å prøve produktet med utgangspunkt i dets stabiliserende egenskaper og mulighet for å gi øl bedre holdbarhet. Jeg var også nysgjerrig på om truben kanskje blir mer kompakt, da en egenskap som er listet er "increased wort collection". Noen kilder mener også at PVPP kan redusere mengde stoffer som gjør at man får fargeendring pga. oksidasjon i hvitvin, så da var jeg nysgjerrig på dets egenskaper på øl.
 
Denne artikkelen beskriver jo kun bruk av PVPP i kommersiell skala og årsaken er i disse tilfellene enten gjenbruk av pvpp pga. pris, og/eller for å slippe krav om å ha pvpp som en ingrediens.

@Finn Berger
https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out87_en.pdf

I denne artikkelen blir mekanismen for nedbryting av PVPP & PVP beskrevet. Stoffet brytes ned i magesekken ved lav pH og i leveren. Stoffet ansees som ufarlig for mennesker og dyr i de konsentrasjonene vi blir utsatt for.

@Jo-Helge
"Kunstig" er en vag beskrivelse og forteller ingenting om noe er farlig eller ikke. Det er mye rart vi bruker i hjemmebryggersammenheng. Star-san, bryggesalter, karragenan (irish moss), gelatin osv.
For å være helt tydelig. Dette produktet består av to ting. Irish moss og PVPP. Fikk en pose med 10g gratis på forrige ordre fra petit.

For min del ønsket jeg å prøve produktet med utgangspunkt i dets stabiliserende egenskaper og mulighet for å gi øl bedre holdbarhet. Jeg var også nysgjerrig på om truben kanskje blir mer kompakt, da en egenskap som er listet er "increased wort collection". Noen kilder mener også at PVPP kan redusere mengde stoffer som gjør at man får fargeendring pga. oksidasjon i hvitvin, så da var jeg nysgjerrig på dets egenskaper på øl.

Stoffet representerer neppe noen direkte fare for oss, og det var ikke det jeg stilte spørsmålstegn ved, heller. Men dette er et plaststoff, og dessuten mikroplast. Det er jo om å gjøre å redusere utslipp av plast til naturen, og det var i det perspektivet jeg lurte på hva dette egentlig var.

Jeg aner ikke hvor store mengder av dette som slipper ut årlig, og jeg kan ikke tenke meg at norske hjemmebryggeres bruk av det utgjør noe stort bidrag. Det er sikkert helt betydningsløst i den store sammenhengen. Men likevel; reint prinsipielt synes jeg ikke vi skal bidra til etterspørselen etter mikroplastprodukter.
 
For ikke å framstå som altfor skinnhellig: Jeg er ikke noen helgen når det gjelder bruk av plast. Pakka nettopp inn middagsrester fra i går (kyllingwraps:)) i gladpack. Men så langt mulig sørger jeg for at plasten blir resirkulert, og jeg hiver ikke noe ut i omgivelsene. Og akkurat denne formen for mikroplast kan vel fort havne i avløpsvannet?

Og jeg er ikke så opptatt av om noe er "kunstig", eller framstilt av den kjemiske industrien. Så jeg bruker silikondefoamer uten kvaler. Det stoffet forekommer ikke i naturen, men det er nedbrytbart, og det er ikke giftig.

Og Reinheitsgebot bryr jeg meg lite om:p.
 
I denne artikkelen blir mekanismen for nedbryting av PVPP & PVP beskrevet. Stoffet brytes ned i magesekken ved lav pH og i leveren.
Det står vel strengt tatt at NVP brytes ned. Hvorvidt PVPP, som ikke er vannløselig, brytes ned i kroppen, står det ikke noe om. Sannsynligvis skilles det enten ut i urinen, og havner dermed i havet, eller det bygger seg opp i kroppen.
 
Ingen som svarer på det egentlige spørsmålet mitt, om noen har merket kvalitetsforskjell eller forskjell på holdbarhet på ølet...


Etter en del research er jeg ganske sikker på at det nok er helt ufarlig for mennesker. Det (PVPP, ikke PVP eller NVP) brukes både som filler i tabletter og som et medikament i større mengder for å absorbere stoffer fra kroppen som kan forårsake diaré (på samme måte som aktivt kull osv.)

https://echa.europa.eu/substance-information/-/substanceinfo/100.110.608
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v18je11.htm

I en mail fra produsenten får jeg også bekreftet det jeg hadde sett for meg

"(..)The PVPP complex will bind to the polyphenols present in the beer and settle out in the bottom of the fermenter with the trub (...) If the beer is racked from the trub, little to no PVPP will remain in the beer."

De nevner også

"PVPP is safe for human consumption"

Ellers så stemmer det nok det du sier @Finn Berger ... ser det ut som at det ikke nødvendigvis er veldig nedbrytbart i naturen
http://www.grapeworks.com.au/PDF/MSDS ERPVPPU Polyclar VT.pdf

"Not readily biodegradable ( 11 % after 28 days) (PVPP)"

Notis : PVPP, Polyclar, Polyclar VT osv. er det samme.
 
Ingen som svarer på det egentlige spørsmålet mitt, om noen har merket kvalitetsforskjell eller forskjell på holdbarhet på ølet...

Tja, det er flere måter å nå målet på enn ved å bruke Brewbrite. Men det er enkelt å bruke.Jeg blander det ut i kaldt vann før tilsetning for å unngå klumper.
Det gir veldig klar vørter og bunnfallet er som en kake så det gir mindre tap av vørter. Det slår to fluer i en smekk mht til klaring av både vørter og kjøletåke.
Men det kan oppnås med andre midler også så om øllet får en kvalitetsforskjell kan jeg vanskelig si. Men for meg fungerer det utmerket og jeg ville ikke vært foruten.
Hvorvidt det gir bedre holdbarhet kan jeg vanskelig si . Det er hele prosessen som spiller inn her. Vi tapper på boks med co2 flushing og overskumming og med sterile bokser.
Jeg setter igjen noen som jeg smaker på etter 2-3 års lagring.Og har vært fornøyd selv på lyse øl uten særlig alkohol. Men om det skyldes Brewbrite kan jeg vanskelig si.
 
Tilbake
Topp