Problematisk med for mye gjær?

Jeg har lest nok rundt omkring til å skjønne at svaret på om jeg burde være bekymret over at det ligger 5-8 cm skum på toppen av gjæringsbøtta med brygget vi satte i går er "neida, dette er nok bare bra, stormgjæring på sitt beste" eller noe sånt ;)

Derfor er heller mitt spørsmål: vi glemte i all ståheien med ekstremt langsom nedkjøling (kjele i vask med isbiter tok godt over en time, må forbedres til neste gang) å måle OG, men siden vi brukte spraymalt som basis traff vi vel det Beercalc regnet ut ganske greit (gitt maltmengde skulle vi få 1056 på 13 liter. I og med at det er nærmere 12 liter på bøtta er da OG ca. 1061). Mr. Malty foreslår 0,7 pakker tørrgjær på den mengden og den OG'en. Men siden jeg ikke har blitt helt klok på om man kan/bør splitte gjærpakker beregnet for 20-litersbrygg så dumpet jeg en hel pakke (rehydrert) Danstar Nottingham oppi. Er det problematisk å bruke mer gjær enn nødvendig?

Her har vi ikke overskutt så grådig hvis OG faktisk er 1061, men om vi heller ligger nærmere 1056 har vi brukt nesten dobbelt så mye som anbefalt. Kan dette f.eks. medføre en altfor rask utgjæring med eventuelle negative konsekvenser det kan ha for smak og fylde? Er jo ikke mye å gjøre med dette i denne omgang, men om noen mener at vi bør roe ned gjærbruken og at det går greit å splitte tørrgjærpakker er jo det greit å vite til neste gang.
 
Det kan være problematisk med for mye gjær, men da skal det være vesentlig for mye.

Litt avhengig av hvor mange celler som faktisk overlevde rehydreringa, hva slags pitchingrate du faktisk vil bruke (tenk på et tall mellom 0,6 og 1,8 millioner celler per milliliter per plato, sånn omtrent), hvor mange celler som egentlig var i gjærpakka, hvor nøyaktig du fikk målt volum osv, er du godt innenfor normal gjærbruk.
 
Det var det jeg håpet noen ville si  :skitbra:

Så var det dette med å splitte gjærpakker. Jeg har jo skjønt at det aller, aller fleste her inne brygger minst 20 liter, så da har ikke dette særlig relevans. Men for vår del, spesielt nå i startfasen, ønsker vi heller å sette mindre brygg for å kunne prøve oss frem med ulike malt-, humle- og gjærkombinasjoner, uten at vi blir sittende med 20 kasser øl vi egentlig ikke vil drikke ;) Mindre, men fler brygg gir oss jo også muligheten til å raskere få mange brygg under beltet med den erfaringen det gir uten at det koster skjorta.

Men hvis vi konsekvent bruker dobbelt så mye gjær som strengt nødvendig er det jo litt bortkastet. Har sett på enkelte (andre) forum at noen foreslår å splitte tørrgjærpakker ved å hele det ut på en Star San-behandla og tørka tallerken, og deretter dele det i to. Dette øker jo selvsagt infeksjonsfaren og hvis den resterende gjæren må brukes i løpet en dag eller to, så er jo spørsmålet om dette egentlig er mer til heft enn gang, all den tid tørrgjær ikke koster allverden...

Er det noen her som har gjort noe sånt med hell?
 
OK, Houston, da har vi kanskje et problem likevel  :help:

Det har fortsatt å skumme, så mye at lokket nå har blitt såvidt løftet av gjæringsbøtta. Jeg har bare et lokk jeg legger (løst) på gjæringsbøtta under stormgjæringa (Vestbrygg mente jeg ikke trengte gjærlås på denne. Dermed har jeg heller ikke muligheten til å lage en blow off-slange (som er det eneste svaret jeg finner når jeg søker på temaet).

Bør jeg sterilisere en øse og fjerne noen centimeter? Siden det snart er natt frykter jeg jo å våkne opp til en skumstråle som har løftet lokket til taket! Bøtta står i en plastkasse, så jeg er ikke så redd for søl, men vil jo ikke at det skal komme noe dritt og feste seg i det eksponerte skummet og deretter forurense øla når det legger seg  :eek:ppkast:
 
Høres ut som din første batch, så Relax, Don't Worry, Have A Homebrew funker ikke. Så du får ta en annen øl.

Skum som beveger seg ut av bøtta kan ikke dra støv ned i bøtta. Sånn veldig kort fortalt.
 
Haha :D Faktisk min andre etter jeg gjenopplivet bryggehobbyen, men den første står fremdeles i bøtta og godgjør seg. Har også en del Speidel-brygg bak meg, men det er noen år siden og det var kompisen min som hadde gjæringskarene stående hos seg, så dette med å følge gjæringen fra dag til dag er en helt ny opplevelse for meg ;)

Takk for rask og beroligende tilbakemelding! Da er nattesøvnen reddet  :sovne:
 
Jeg har brygget en hel del brygg med Nottingham tørrgjær fra en 1/5 kg pakning, med ganske stor overpiching.
Da snakker vi (for noen av dem) 30/40 gram til en 23 liters batch.
Noen av dem er de beste brygga jeg hittil har brygget

Jeg brukte opp den 1/5 kg pakka med å oppbevare den i nederste skuffen i kjøleskapet med å tape den igjen etter hvert bruk.
Så mye tyder på at endel av rådene man får er litt vel "paranoide"

Opplevde ingen problem selv med siste batch på den gjærpakka.
Egentlig har jerg plundra mye mer etter jeg gikk over til fersk gjær, men begynner nå å få taket på det også..
 
Ja, jeg har jo skjønt at det muligens er knyttet noe overtro til frykten for infeksjoner. Men samtidig er det jo definitivt lurt å være på den sikre siden, all den tid en infisert batch ødelegger moroa.

Men ut fra dine erfaringer tror jeg kanskje jeg skal prøve å skalere ned neste brygg slik at det kun trenger en halv pakke og ta vare på den andre halvdelen. Om ting går til h*****e så har jeg i alle fall lært noe ;) Hvor lang tid brukte du på pakken (altså, hvor lenge hadde du en "åpnet" pakke kjøleskapet)?
 
Faktisk brukte jeg av pakka i 6 måneder.  Tapet igjen posen og hadde den i tupperwareboks i nederste skuffen.
Mulig det er galskap, men det funka nå helt flott for meg :)
 
Tilbake
Topp