Jeg har lest nok rundt omkring til å skjønne at svaret på om jeg burde være bekymret over at det ligger 5-8 cm skum på toppen av gjæringsbøtta med brygget vi satte i går er "neida, dette er nok bare bra, stormgjæring på sitt beste" eller noe sånt
Derfor er heller mitt spørsmål: vi glemte i all ståheien med ekstremt langsom nedkjøling (kjele i vask med isbiter tok godt over en time, må forbedres til neste gang) å måle OG, men siden vi brukte spraymalt som basis traff vi vel det Beercalc regnet ut ganske greit (gitt maltmengde skulle vi få 1056 på 13 liter. I og med at det er nærmere 12 liter på bøtta er da OG ca. 1061). Mr. Malty foreslår 0,7 pakker tørrgjær på den mengden og den OG'en. Men siden jeg ikke har blitt helt klok på om man kan/bør splitte gjærpakker beregnet for 20-litersbrygg så dumpet jeg en hel pakke (rehydrert) Danstar Nottingham oppi. Er det problematisk å bruke mer gjær enn nødvendig?
Her har vi ikke overskutt så grådig hvis OG faktisk er 1061, men om vi heller ligger nærmere 1056 har vi brukt nesten dobbelt så mye som anbefalt. Kan dette f.eks. medføre en altfor rask utgjæring med eventuelle negative konsekvenser det kan ha for smak og fylde? Er jo ikke mye å gjøre med dette i denne omgang, men om noen mener at vi bør roe ned gjærbruken og at det går greit å splitte tørrgjærpakker er jo det greit å vite til neste gang.
Derfor er heller mitt spørsmål: vi glemte i all ståheien med ekstremt langsom nedkjøling (kjele i vask med isbiter tok godt over en time, må forbedres til neste gang) å måle OG, men siden vi brukte spraymalt som basis traff vi vel det Beercalc regnet ut ganske greit (gitt maltmengde skulle vi få 1056 på 13 liter. I og med at det er nærmere 12 liter på bøtta er da OG ca. 1061). Mr. Malty foreslår 0,7 pakker tørrgjær på den mengden og den OG'en. Men siden jeg ikke har blitt helt klok på om man kan/bør splitte gjærpakker beregnet for 20-litersbrygg så dumpet jeg en hel pakke (rehydrert) Danstar Nottingham oppi. Er det problematisk å bruke mer gjær enn nødvendig?
Her har vi ikke overskutt så grådig hvis OG faktisk er 1061, men om vi heller ligger nærmere 1056 har vi brukt nesten dobbelt så mye som anbefalt. Kan dette f.eks. medføre en altfor rask utgjæring med eventuelle negative konsekvenser det kan ha for smak og fylde? Er jo ikke mye å gjøre med dette i denne omgang, men om noen mener at vi bør roe ned gjærbruken og at det går greit å splitte tørrgjærpakker er jo det greit å vite til neste gang.