"Mash out" og "Sparging"

Sparging: skylling. Å helle nytt vann på mesken under eller etter avrenning for å få ut mer sukker.
Mash out: utmesk. Å varme opp mesken så enzymene blir denaturert og slutter å konvertere stivelse til sukker. Gjør også sukkeret noe mer vannløselig.
 
Kjetil S skrev:
Sparging: skylling. Å helle nytt vann på mesken under eller etter avrenning for å få ut mer sukker.
Mash out: utmesk. Å varme opp mesken så enzymene blir denaturert og slutter å konvertere stivelse til sukker. Gjør også sukkeret noe mer vannløselig.

Takk for svar, men i og med jeg skyller mesken med 75-78 grader varmt vann for å få ut resten av søtstoffene, så varmer jeg jeg jo opp mesken samtidig. Driver jeg da med sparging, eller foretar jeg en mash out? Eller gjør jeg begge deler? Kom over dette problemet når jeg skulle legge inn mash-profile på Beersmith 2..
 
Du vil nok ikke få noe voldsom temperaturheving i mesken med den metoden. Ikke før skyllinga nærmer seg slutten.
For å gjøre en mashout, må du enten skru opp varmen eller røre inn kokende vann til mesken kommer opp i ca 78 grader.

Men, hvis du vil spare deg det ekstra steget, kan du eventuelt begynne skyllinga med kokende vann, og så gradvis kaldere.
Følg bare godt med og pass på at temperaturen i mesken aldri kommer noe særlig over 78 grader, for da vil du begynne å dra ut usmaker fra skallet til kornet.

Mashout er først og fremst for å stoppe konverteringen på et bestemt tidspunkt, slik at forholdet mellom gjærbart og ikke gjærbart sukker er forutsigbart og i henhold til ønsket mengde restsødme.
Som oftest stopper en ikke meskingen før all stivelse er konvertert til sukker. Jeg sjekker alltid med jod tinkur om konverteringen er ferdig, før jeg gjør en mashout.

Se også:
http://www.howtobrew.com/section3/chapter17.html
 
Hmmm... I brukerveiledningen til Kompaktbryggeren så står det at man skal skru termostaten opp på 80 grader, for så å sirkulere  til mesketempen kommer opp mot 78 grader. Deretter skal man skylle mesken med vann som holder 75-80 grader. Vil det si at man først tar en "Mash out" for så å foreta en "Sparging"? Veldig forvirrende, altså  :) Mulig jeg bruker unødvendig tid på å forvirre meg selv, men har litt lyst til å lære mer om selve prosessene...
 
Redigerte litt over her mens du svarte. Anbefaler boken "How To Brew".

Les førsteutgaven gratis på nett eller kjøp 3.utg. på f.ex. bookdepository.com

Og ja, da gjør du først en mashout og så en sparging.
 
Tilbake
Topp