"Vitenskapelig" brygging

Jeg er realfagsnerd, og har en litt systematisk tilnærming til bryggingen min. Jeg er nybegynner, og er veldig nysgjerrig på hva som *egentlig* foregår når vi lager øl. Jeg tenkte jeg skulle dele litt med dere, om dere er interessert.

For en ukes tid siden satte jeg en 12 liters batch med tørr stout. Her er en graf som viser aktiviteten i gjæringslåsen: jeg måler frekvensen, dvs. antall bobler per sekund, som kommer ut av låsen. Om vi antar at boblene er ca like store, gir dette et røfft mål på mengden CO2 som blir produsert under gjæringen.

Stout_fermentation.jpg


Greia med logaritmisk plott er at eksponentiell avtagende aktivitet dukker opp som rette linjer. Eksponentiell avtakende aktivitet er nettopp å vente om man antar at gjærmengden er konstant og at de "spiser det de kommer over". Dette er en forholdsvis enkel matematisk betraktning som jeg kan utbrodere om noen ønsker.

Man kan tydelig se de ulike fasene i gjæringa. De ulike fasene kan man lese om i How To Brew av John Palmer, som de fleste sikkert vet: http://www.howtobrew.com/section1/chapter8-2.html
Sekundærgjæringa er tydelig mye tregere, og foregår på et mindre gjærbart materiale.
 
Kona mi ler av meg når jeg sitter på morrakvisten i flere minutter og stirrer på gjærlåsen med stoppeklokke i hånda.  ;D
 
Her bør en tenke akustisk sensor for registrering av blopp, kombinert med en 6l brødpose for oppsamling og måling av CO2. Da finner en gjennomsnitt CO2/blopp. Kan bli mye artig statistikk og matematikk av slikt. Toppers. :)
 
Fredda skrev:
gustavf skrev:
Her er det noen som jobber med å gjøre det skikkelig:
http://thebeerbug.com/
Jeg sitter å venter på at de skal få sendt min, skulle egentlig fått den i desember. Men er vel bedre at de får litt tid på å gjøre alt skikkelig :D

Dette er jo helt sjef!

Jeg har faktisk planer om å bruke mikrofon til å måle "blopp", ja, og bruke litt signalbehandling for å isolere eventene. Men denne beerbug er jo over alle hauger i forhold, hehe!
 
Venter også på beerbug.. Håper de er klare snart :) Fant ut at det var enklere å kjøpe noe ferdig enn å lage selv. Og den kommer også med et API som gjør at den kan integreres mot ev. loggerløsninger man har selv.
 
Jeg har faktisk forsøkt å bruke mikrofon til å registrere aktivitet, men fikk ikke mikrofonen sensitiv nok uten at den plukket opp bakgrunnsstøy. Hadde fungert ypperlig med en litt bedre mikrofon og et bedre isolert gjæringsrom enn jeg har tror jeg.
 
Det er jo veldig forskjell på hvor mye lyd gjærlåsene lager. Jeg har måtte jakte andre veien for å finne en som er mest mulig lydløs da soverommet blir brukt til gjæring nå som det er for kaldt til ale i boden.
Tror denne gjærlåsen vil fungere godt for de som vil bruke mikrofon. http://bryggeland.no/duplex-0-gjaerlas.html Den lager alt for mye bråk til at jeg kan bruke den på soverommet :)
 
Tilbake
Topp