Finn Berger
Moderator
Jeg vil lage meg en sommerdrikkelig Brown Ale, og fant en hyggelig oppskrift her: http://perfectpint.blogspot.no/2011/11/what-makes-good-brown-ale.html
Slik ser den ut, beregnet for en standard liten batch:
4 kg Maris Otter
400 gr Crystal 80L *
250 gr Pale Chocolate
200 gr Flaked Oats (=lettkokte havregryn, vel?)
150 gr Brown Malt
*Jeg har ikke noe tilsvarende Crystal 80L (215 EBC), men kan vel erstatte det med 200 gr Crystal 120 EBC + 200 gr Dark Crystal 270 EBC?
Jeg tenker meg at jeg skal få ut sånn ca. 20 l.+, med OG på 1.050, av dette, og med utgjæring på noe over 70% kommer jeg opp mot 5% ABV. Ikke for sterkt, og ikke for tørt. Men jeg funderer litt på noen justeringer.
Det jeg lurer på, er mesketemperaturen, gjær og humling.
67 grader er vel "riktig", det er jo standard for Brown ale, og gir meg vel omtrent det jeg antyder over her? Men jeg funderte på å gå ned noe (66?65?). Jeg vil ikke ha denne på den tunge siden. Jeg skal ikke dra den for mye i retning dry stout, heller, men jeg lurte på å gå et lite stykke den veien.
Jeg tenker meg å bruke WLP004 Irish Ale Yeast, dels fordi at jeg da kan ta den rett fra den stouten jeg satte i går, men også fordi jeg mener å ha hørt at den gjæren gir fine, komplekse smaker til annet enn stout og irish red. Men jeg kan også ta WLP013, som kanskje er et "safere"/riktigere valg?
Og humling: EKG og/eller Fuggles? Hvor mye og når? Oppskriften sier 25 IBU, og det virker greit, dersom jeg holder meg til standardframgangsmåten. Men hvis jeg senker mesketemperaturen, bør jeg kanskje endre IBU, også?
Angåewnde gjæren: Jeg har 2-3 dl. 013-slurry stående fra begynnelsen av mai. Kan jeg bruke den direkte, eller ville dere satt en starter? Er klar over at det siste er best, men ....
Slik ser den ut, beregnet for en standard liten batch:
4 kg Maris Otter
400 gr Crystal 80L *
250 gr Pale Chocolate
200 gr Flaked Oats (=lettkokte havregryn, vel?)
150 gr Brown Malt
*Jeg har ikke noe tilsvarende Crystal 80L (215 EBC), men kan vel erstatte det med 200 gr Crystal 120 EBC + 200 gr Dark Crystal 270 EBC?
Jeg tenker meg at jeg skal få ut sånn ca. 20 l.+, med OG på 1.050, av dette, og med utgjæring på noe over 70% kommer jeg opp mot 5% ABV. Ikke for sterkt, og ikke for tørt. Men jeg funderer litt på noen justeringer.
Det jeg lurer på, er mesketemperaturen, gjær og humling.
67 grader er vel "riktig", det er jo standard for Brown ale, og gir meg vel omtrent det jeg antyder over her? Men jeg funderte på å gå ned noe (66?65?). Jeg vil ikke ha denne på den tunge siden. Jeg skal ikke dra den for mye i retning dry stout, heller, men jeg lurte på å gå et lite stykke den veien.
Jeg tenker meg å bruke WLP004 Irish Ale Yeast, dels fordi at jeg da kan ta den rett fra den stouten jeg satte i går, men også fordi jeg mener å ha hørt at den gjæren gir fine, komplekse smaker til annet enn stout og irish red. Men jeg kan også ta WLP013, som kanskje er et "safere"/riktigere valg?
Og humling: EKG og/eller Fuggles? Hvor mye og når? Oppskriften sier 25 IBU, og det virker greit, dersom jeg holder meg til standardframgangsmåten. Men hvis jeg senker mesketemperaturen, bør jeg kanskje endre IBU, også?
Angåewnde gjæren: Jeg har 2-3 dl. 013-slurry stående fra begynnelsen av mai. Kan jeg bruke den direkte, eller ville dere satt en starter? Er klar over at det siste er best, men ....