Rens av tappelinjer. Erfaringer?

Frode:D

Norbrygg-medlem
Har brukt Pipeline rens som endrer farge til lilla når det har blitt rent i tappelinjen. Så langt så bra, eller...??
Opplever at det etter at oppløsningen har fått riktig farge at det kommer ut noen gjennomsiktige "slimmarker" Spesielt om det er nesten tomt for væske eller ved skylling med vann. Når systemet da på slutten "harker" pga at det da kommer litt vann og mye co2. Virker som det er noe løsner da.
Prøvde å bytte til ny slange, men hjalp ikke. Virker som det kan sitte i krana.

Noen som har opplevd noe lignende?
 
Er det noe årsak til at du bruker pipeline rens? Når jeg bytter fat, så ser jeg kjapt på slangene. Er det misfarga i slangen ut fra ballock, så demonterer jeg den, og bytter slangen opp til krana. Polish a turd, and all that. :)
 
Er det noe årsak til at du bruker pipeline rens? Når jeg bytter fat, så ser jeg kjapt på slangene. Er det misfarga i slangen ut fra ballock, så demonterer jeg den, og bytter slangen opp til krana. Polish a turd, and all that. :)
Bruker det når det er en stund (et par uker kanskje) siden det er tappet øl der. Vil ikke "forgifte" gjester
Om jeg bytter slange vil det jo fortsatt kunne være basselusker i kran, balloc etc tenker jeg.
Vil jo ikke servere øl med slimormer heller
 
Bruker det når det er en stund (et par uker kanskje) siden det er tappet øl der. Vil ikke "forgifte" gjester
Om jeg bytter slange vil det jo fortsatt kunne være basselusker i kran, balloc etc tenker jeg.
Vil jo ikke servere øl med slimormer heller
Vel, nå vet jeg jo ikke hvor tappeanlegget ditt står, men med mindre det er stor risiko for at mikroorganismer kommer til krana og forserer lukkemekanismen så tror jeg at du kan ta det langt mer med ro. En gang i måneden høres ut som mer enn nødvendig. Jeg gjør ingen tiltak for dette, anna enn å skru av tuppen på krana og vaske den jevnlig. Alt annet er luft-tett og det er ikke noe mer der enn hva som er i fatet. "Slimormer" tror jeg at like gjerne er kjemikalierester eller pakningsfett. Om du har en såpass infeksjon i systemet ditt der så ville neppe ølet ha vært drikkende. :)

Reinhold er naturligvis viktig, også på servering. Jeg lever likevel med god samvittighet på at ølet er reint, ølet er godt, hva som er lukka er lukka og var det reint før ølet kom i kontakt med det, så er det fremdeles reint. Litt forsiktig med saisongjær naturligvis, men ellers gir ikke jeg særlig mye oppmerksomhet til dette. Så er det jo situasjonsbestemt. Råølet jeg har på tapp nå vil ha mer sedimenter, og jeg påregner at det må skylles eller byttes slanger når den batchen er tom. Kanskje jeg lar det være til etter at NEIPAen som står til karbonering er rent gjennom, for den vil gi meg en ny del av det samme med tanke på sedimenter i slangene.
 
Vel, nå vet jeg jo ikke hvor tappeanlegget ditt står, men med mindre det er stor risiko for at mikroorganismer kommer til krana og forserer lukkemekanismen så tror jeg at du kan ta det langt mer med ro. En gang i måneden høres ut som mer enn nødvendig. Jeg gjør ingen tiltak for dette, anna enn å skru av tuppen på krana og vaske den jevnlig. Alt annet er luft-tett og det er ikke noe mer der enn hva som er i fatet. "Slimormer" tror jeg at like gjerne er kjemikalierester eller pakningsfett. Om du har en såpass infeksjon i systemet ditt der så ville neppe ølet ha vært drikkende. :)

Reinhold er naturligvis viktig, også på servering. Jeg lever likevel med god samvittighet på at ølet er reint, ølet er godt, hva som er lukka er lukka og var det reint før ølet kom i kontakt med det, så er det fremdeles reint. Litt forsiktig med saisongjær naturligvis, men ellers gir ikke jeg særlig mye oppmerksomhet til dette. Så er det jo situasjonsbestemt. Råølet jeg har på tapp nå vil ha mer sedimenter, og jeg påregner at det må skylles eller byttes slanger når den batchen er tom. Kanskje jeg lar det være til etter at NEIPAen som står til karbonering er rent gjennom, for den vil gi meg en ny del av det samme med tanke på sedimenter i slangene.
Takk for gode poeng og råd, Steinar. Er jo lukket og tett som du sier. Ølet smaker som det skal det :)
Dette tappetårnet står på et kjøleskap med 2x 19l i en entré så det er greie forhold der.
 
Lukket og lukket - fru / herr B :)
Det vil være unrenheter i alle øl. De holdes i sjakk med co2, ABV, trykk, mørke +++
Øl setter spor, både i flasker, fat og tappelinjer.
Renhold er derfor viktig, uansett om du ikke har hatt infeksjon el. annet.
Rens med pipeline. Når du får lilla veske, lar du neste runde stå i rørene i min. to min før du tapper ut.
Skyll med vann
Plukk fra hverandre tappekran jevnlig og vask .
Misfarging av rør er vanlig. Jeg har kjørt pipeline i ‘brune’ rør og fått dem hvite / ‘nye’.
Rent er ‘rent’
Bruk sunn fornuft - alltid
 
Lukket og lukket - fru / herr B :)
Det vil være unrenheter i alle øl. De holdes i sjakk med co2, ABV, trykk, mørke +++
Øl setter spor, både i flasker, fat og tappelinjer.
Renhold er derfor viktig, uansett om du ikke har hatt infeksjon el. annet.
Rens med pipeline. Når du får lilla veske, lar du neste runde stå i rørene i min. to min før du tapper ut.
Skyll med vann
Plukk fra hverandre tappekran jevnlig og vask .
Misfarging av rør er vanlig. Jeg har kjørt pipeline i ‘brune’ rør og fått dem hvite / ‘nye’.
Rent er ‘rent’
Bruk sunn fornuft - alltid
Nylig var det en diskusjon om man skulle vaske fatet før man tappet nytt øl over på det. Fikk inntrykk av at jeg trolig var hakket for grundig i mine prosesser når andre beskrev sine, der de bare fylte et par liter vann på og trykte det ut ølporten.

Når ølet er konsumeringsklart så har det jo god holdbarhet. Hvis man sliter med at ølet taper seg fort, eller det er andre problemer så er det jo klart at linjene kanskje må renses hyppigere. Men som Frode her som skyller linjene på månedlig basis så tenker jeg at det er overkill.

Hvis man skal rense med pipeline så ofte så bør vel stigerør og kegposts, disconnects også renses like ofte da..?
 
Lukket og lukket - fru / herr B :)
Det vil være unrenheter i alle øl. De holdes i sjakk med co2, ABV, trykk, mørke +++
Øl setter spor, både i flasker, fat og tappelinjer.
Renhold er derfor viktig, uansett om du ikke har hatt infeksjon el. annet.
Rens med pipeline. Når du får lilla veske, lar du neste runde stå i rørene i min. to min før du tapper ut.
Skyll med vann
Plukk fra hverandre tappekran jevnlig og vask .
Misfarging av rør er vanlig. Jeg har kjørt pipeline i ‘brune’ rør og fått dem hvite / ‘nye’.
Rent er ‘rent’
Bruk sunn fornuft - alltid
Takk, Morten!
Bra innspill
 
Tilbake
Topp